Skip to main content

Ξεκινούν οι διεργασίες για το ελληνικό χρέος - Οι όροι

Σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι της ανάπτυξης θα εξασφαλίζονται χαμηλότερες πληρωμές τοκοχρεωλυσίων ή κάτι ανάλογο.

Μοσκοβισί και Κοστέλο στα μέσα της εβδομάδας θα ξεκινήσουν στην Αθήνα τη συζήτηση για τα τεχνικά ζητήματα της ελάφρυνσης του χρέους. Όπως πληροφορείται η Voria.gr, το ίδιο θέμα θα τεθεί προς συζήτηση και στο πλαίσιο του επόμενου EuroWorkingGroup (EWG), την Πέμπτη.

Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν υποστηρίζουν ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα συνοδεύονται από δύο όρους:

α) το «κλείδωμα» των στόχων για την ανάπτυξη
β) την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί

Στην πραγματικότητα θα πρόκειται για δύο διαφορετικές ρήτρες, στα πρότυπα του γαλλικού μοντέλου. Για παράδειγμα, σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι της ανάπτυξης θα εξασφαλίζονται χαμηλότερες πληρωμές τοκοχρεωλυσίων ή κάτι ανάλογο.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, έχει δεσμευθεί να καταθέσει το ελληνικό πρόγραμμα της επόμενης μέρας έως το Πάσχα. Θα προλάβει; Το πιθανότερο είναι πως ναι, αν και συνολικά, η λύση – πακέτο για την Ελλάδα θα πρέπει να είναι έτοιμη έως τις 21 Ιουνίου, οπότε είναι προγραμματισμένο το κρίσιμο Eurogroup. Εκεί θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για την επόμενη μέρα της χώρας.