Skip to main content

Ήταν στραβό το…κλήμα, ήρθε και ο ΦΠΑ

«Πάγωμα» του κόστους των ενοικίων, ώστε να εξαλειφθεί ο κίνδυνος να χαθούν και άλλες θέσεις εργασίας, ζητούν οι οκτώ στους δέκα Βολιώτες, οι οποίοι σχεδόν σε ποσοστό 90% αισθάνονται ότι δεν προστατεύο
«Πάγωμα» του κόστους των ενοικίων, ώστε να εξαλειφθεί ο κίνδυνος να χαθούν και άλλες θέσεις εργασίας, ζητούν οι οκτώ στους δέκα Βολιώτες, οι οποίοι σχεδόν σε ποσοστό 90% αισθάνονται ότι δεν προστατεύονται από την αισχροκέρδεια της αγοράς, λόγω παντελούς έλλειψης ελέγχων.

Την ίδια στιγμή το 75% των κατοίκων της πρωτεύουσας της Μαγνησίας αποφαίνεται ότι τα νέα φορολογικά μέτρα έχουν επιδεινώσει περαιτέρω την, ήδη, χειμαζόμενη τοπική οικονομία, ενώ σχεδόν οι εννέα στους δέκα θεωρούν πως τη χαριστική βολή την έδωσε η αύξηση του ΦΠΑ.

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από εκτεταμένη έρευνα σε δείγμα συνολικά 6.500 πολιτών του Βόλου, που πραγματοποίησε η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Μαγνησίας κατά τη διάρκεια των εργασιών του 9ου Επιχειρηματικού Πανοράματος.

Από την επεξεργασία των ευρημάτων, εξάλλου, διαπιστώνεται, επίσης, ότι οι δύο στους τρεις Βολιώτες (ποσοστό 66%) δηλώνουν πως οι τιμές στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ επηρεάζουν πολύ την τοπική αγορά και τους καταναλωτές, ενώ ένα 11% απαντά αρκετά, ένα 12% λίγο και ένα άλλο 11% καθόλου. Ταυτόχρονα, όμως, το 77% του δείγματος απαντά πως δεν αποδέχεται τις συνεχείς αυξήσεις των τιμολογίων των ΔΕΚΟ.

Σε ό,τι αφορά στο πώς αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές τους ντόπιους επαγγελματίες και κατά πόσο είναι διατεθειμένοι να τους στηρίξουν, η έρευνα δείχνει ότι χρειάζεται πολύ δουλειά ακόμη… Είναι ενδεικτικό ότι στην ερώτηση εάν στηρίζετε ως καταναλωτές τις μικρές επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους της τοπικής αγοράς, το 42% των απάντησε «Πολύ», το 17% «Αρκετά», το 32% «Λίγο» και το 11% «Καθόλου». Απαιτείται, παράλληλα, καλύτερος συντονισμός με τους παραγωγικούς φορείς, για να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα στην αγορά, αφού ποσοστό 64% απαντά ότι δεν είναι ικανοποιημένο από τις τιμές των προϊόντων.

Εξίσου ανησυχητικό είναι και το επόμενο εύρημα, δεδομένου ότι περί το 25% των ερωτηθέντων απαντούν καταφατικά στο ερώτημα αν και κατά πόσο επισκέπτονται τις εμπορικές αγορές των γύρω νομών για ψώνια. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, το 75% εξακολουθεί να επιμένει «βολιώτικα».

Οι περισσότεροι καταναλωτές θεωρούν ότι το παραεμπόριο αποτελεί μία «πληγή» που πρέπει να εξαλειφθεί. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το 82% εκτιμά πως το παραεμπόριο δημιουργεί πολύ μεγάλο πρόβλημα στις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους, το 6%  απαντά αρκετά, το 4% λίγο και υπάρχει και ένα 10% του δείγματος που λέει καθόλου.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, εντωμεταξύ, ο γ. γ. της Ομοσπονδίας, Κ. Κόγιας, είπε ότι «οι μικρομεσαίοι χρειάζονται κίνητρα και όχι πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις», διευκρινίζοντας ότι λόγω της επιβολής της παγκοσμιοποίησης των πολυμορφικών καταστημάτων χρειάζεται η καταναλωτική κοινωνία να στηρίξει τις μικρές επιχειρήσεις και να δώσει τη δυνατότητα απασχόλησης σε νέους ντόπιους ανθρώπους.