Skip to main content

1.000 νέοι επιστήμονες στις τεχνολογίες βρήκαν δουλειά στη Θεσσαλονίκη

Συνέντευξη του προέδρου της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Παντελή Αγγελίδη στη Voria.gr. Οι στόχοι και οι προοπτικές του φιλόδοξου project.

Η δημιουργία Ζώνης Καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη ήταν μια πολύ καλή και σύγχρονη ιδέα, όταν εξαγγέλθηκε το 2004. Με το πέρασμα των χρόνων εξελίχθηκε σε «πονεμένη ιστορία» και μόλις το τελευταίο διάστημα το τοπίο άρχισε να ξεκαθαρίζει και να διακρίνονται καθαρά οι δυνατότητες.

Στη συνέντευξή του στη Voria.gr ο πρόεδρος της ΑΖΚ ΑΕ εξηγεί τι έχει επιτευχθεί τα περασμένα δύο χρόνια, σε ποια φάση βρίσκεται σήμερα ο σχεδιασμός, πότε αναμένεται να προχωρήσει το επόμενο βήμα και ποια είναι τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Κύριε Αγγελίδη, γιατί κατά τη γνώμη σας το project της Ζώνης δεν «περπάτησε» από την αρχή με δυναμικό τρόπο, ενώ όλοι αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για σύγχρονη αναπτυξιακή δράση;

Αυτό συνέβη διότι δεν υπήρχε σαφής άποψη για το τι είναι η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, η οποία είναι ο φορέας διαχείρισης της Ζώνης Καινοτομίας, τι ρόλο έχει, γιατί υπάρχει και επίσης δεν υπήρχε σαφής πολιτική βούληση να υποστηριχθεί ως μοχλός περιφερειακής ανάπτυξης. Σε μια εταιρεία το σύνηθες είναι η στοχοθεσία να ορίζεται από τους μετόχους και ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. να την υλοποιούν. Όταν ξεκίνησα στην ΑΖΚ AE υπήρχαν πολλαπλές μελέτες με τελείως αντικρουόμενο περιεχόμενο και τίποτε άλλο. Η μόνη πραγματικά μετρήσιμη δράση ήταν το Thessmart INNOHUB, η οποία παρά το ότι είχε ζωή μόνο ενός έτους περίπου, είχε αξία στην οποία επενδύσαμε και αποτέλεσε τη βάση για τη δημιουργία του ΟΚ!Thess. Όταν υπάρχει τέτοιο κενό σηματοδοσίας ένα ΔΣ έχει δύο δρόμους, ή θα γεμίσει το κενό ή θα παραμένει άπραγο κοιτώντας το κενό. Εμείς επιλέξαμε το πρώτο.

Καταρχήν ξεκαθαρίσαμε γιατί υπάρχει η ΑΖΚ, ποιος είναι ο ρόλος της: «Δουλειά μας είναι να διευκολύνουμε τη δημιουργία θέσεων εργασίας για επιστήμονες». Στη συνέχεια ορίσαμε τη στοχοθεσία μας, πολύ σημαντικό στοιχείο διότι απ’ αυτό κρίνεσαι:

⦁ Αναγνωρισιμότητα της Θεσσαλονίκης διεθνώς ως τόπου παραγωγής καινοτομίας με κρίσιμη μάζα
⦁ Υποστήριξη καινοτομικής επιχειρηματικότητας με έμφαση
⦁ στις άμεσες ξένες επενδύσεις που δημιουργούν Τμήματα Έρευνας και Ανάπτυξης
⦁ στην εγχώρια εξωστρεφή επιχειρηματική κοινότητα με δυναμική προοπτική
⦁ στην νεανική επιχειρηματικότητα
⦁ Δημιουργία υποδομών υποδοχής και ανάπτυξης καινοτομικής επιχειρηματικότητας

Είχαμε πολύ βασική δουλειά να κάνουμε, ελάχιστους πόρους, αλλά βλέπουμε ήδη αποτελέσματα.

Συνεπώς, ποια είναι σε αυτή τη φάση τα θέματα αιχμής που προωθεί η ΑΖΚ ΑΕ;

Θα προσπαθήσω να τα κωδικοποιήσω ομαδοποιώντας τα, διότι έχουμε πληθώρα δράσεων σε εξέλιξη που συνεχώς εμπλουτίζονται:

1. Πρωτοβουλία «Thessaloniki Innovation Friendly Destination».
2. Υποστήριξη εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας.
3. Νεανική Επιχειρηματικότητα.
4. Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας για την Αγροδιατροφή.


Πού βρίσκεται το θέμα του ακινήτου των 65 στρεμμάτων για τον πρώτο θύλακα; Πότε υπολογίζετε ότι θα ολοκληρωθεί το χωροταξικό – πολεοδομικό και πότε θα μπορούν να ξεκινήσουν έργα;

Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη με τίτλο «Καθορισμός ορίων & λοιπών ρυθμίσεων & δεδομένων Θύλακα Υποδοχής Καινοτόμων Δραστηριοτήτων (Θ.Υ.Κ.Δ.) εντός των ορίων της Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης (Ζ.ΚΑΙ.Θ.)», έτσι ώστε με την έγκριση του φακέλου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προχωρήσει η χωροθέτηση και η πολεοδόμηση για τη δημιουργία του πρώτου Κέντρου  Ψηφιακής Καινοτομίας για την Αγροδιατροφή. Επιπρόσθετα, έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση μελέτης για την αποκατάσταση των υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων Α και Β από το υπ’ αριθμ. 696 τεμάχιο του αγροκτήματος Θέρμης Νομού Θεσσαλονίκης για την ίδρυση Θύλακα Υποδοχής Καινοτόμων Δραστηριοτήτων Αγροδιατροφικού Τομέα.

Επίσης είναι σε φάση ολοκλήρωσης η μελέτη βιωσιμότητας του Θ.Υ.Κ.Δ. σε συνεργασία με εξειδικευμένα στελέχη του προγράμματος Jaspers ‘Joint Assistance To Support Projects In European Regions’ και του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Οι εγκαταστάσεις θα περιλαμβάνουν κτίρια και υποδομές (δίκτυα κοινής ωφέλειας, βιολογικός καθαρισμός κλπ) συνολικού κόστους επένδυσης περίπου 47 εκ. ευρώ, όπως εργαστήρια, χώρους εγκατάστασης μικρών ή μεγαλύτερων καινοτομικών δραστηριοτήτων, θερμοκοιτίδα αγροδιατροφής, συνεδριακό κέντρο, θερμοκήπια, υπαίθριους χώρους κα.

Εκτιμούμε έκδοση του Π.Δ. Ίδρυσης το πρώτο τρίμηνο του 2019 και έναρξη των εργασιών σε ένα έτος περίπου.

Υπάρχει προοπτική να αυξηθεί η έκταση του πρώτου θύλακα;

Έχουμε τεκμηριώσει γιατί πρέπει να αυξηθεί.

Η δημιουργία του πρώτου θύλακα πιστεύετε ότι θα δώσει νέα δυναμική στο εγχείρημα της Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης; Πότε ενδεχομένως θα δούμε τις πρώτες εταιρίες να αξιοποιούν τις δυνατότητες της Ζώνης και να εγκαθίστανται στη Θεσσαλονίκη;  

Αυτό το βλέπουμε ήδη στα εξής σημεία:

⦁ στη μικρή, αλλά συστηματική και αυξανόμενη, επομένως όχι τυχαία, ροή άμεσων ξένων επενδύσεων που δημιουργούν θέσεις εργασίας για επιστήμονες, αποτέλεσμα της υλοποίησης του πλάνου και των στόχων που θέσαμε. Υπολογίζουμε περί τις 1000 νέες τέτοιες θέσεις εργασίας τους τελευταίους 18 μήνες.
⦁ στην αποτελεσματική αξιοποίηση του ερευνητικού αποτελέσματος που παράγεται στην περιοχή μέσα από σύγχρονα σχήματα, spin-off, startups και συνεργατικών δικτύων που έχει δημιουργήσει περίπου άλλες τόσες νέες θέσεις εργασίας.

Κατά την άποψη σας το επόμενο διάστημα ποιο είναι το κρίσιμο στοιχείο για το project της Ζώνης;

Η ενδυνάμωση με πόρους και η επαναφορά όλων των διαδικασιών λειτουργίας της ΑΖΚστο καθεστώς που προβλέπεται στον ιδρυτικό της Νόμο.

Υπάρχει συνεργασία της ΑΖΚ με άλλους φορείς της πόλης; Είστε ικανοποιημένος από την προσέγγιση;

Δεν θα μπορούσαμε να έχουμε όλες αυτές τις επιτυχίες χωρίς τις συνεργασίες αυτές. Και δεν έχουμε πόρους, αλλά το κυριότερο η τριπλή έλικα δε λειτουργεί αν κάθε έλικα δεν είναι συντονισμένη στη συνολική πορεία. Το επιδιώξαμε από την αρχή. Ήταν ένα από τα πιο σημαντικά τμήματα της βασικής δουλειάς που έπρεπε να κάνουμε. Όπως μέρος της ίδιας δουλειάς ήταν να ανακτήσει η ΑΖΚ την αξιοπιστία της. Κανείς δε συνεργάζεται με κάποιον που δεν τον θεωρεί αξιόπιστο. Με δεδομένο ότι η συνεργασία δεν είναι αυτό για το οποίο είναι γνωστοί οι Έλληνες τα έχουμε πάει πολύ καλά. Σαν οικοσύστημα καινοτομίας εννοώ, όχι μόνο σαν ΑΖΚ.

Η ΑΖΚ συμμετέχει στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε;

Θα είμαστε στο Περίπτερο 12 μαζί με εξαιρετικές εταιρείες μας σε όλες τις θεματικές. Το μήνυμα είναι πολύ απλό: «Ελάτε να ζήσετε στη Θεσσαλονίκη γιατί υπάρχουν δουλειές που ψάχνουν κατάλληλους ανθρώπους».