Skip to main content

13 ελληνικές επιχειρήσεις διερευνούν την αγορά της Κροατίας

Η πρώτη «εξόρμηση» ελληνικών επιχειρήσεων στη χώρα μετά μια δεκαετία. Τι πουλάμε, τι αγοράζουμε, ποιοι πάνε Ζάγκρεμπ - Το προφίλ της Κροατίας

Στο Ζάγκρεμπ θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη 18 Οκτωβρίου συνάντηση για την επιχειρηματικότητα και την οικονομική συνεργασία ανάμεσα στην Κροατία και την Ελλάδα.

Στην εκδήλωση, την οποία οργανώνουν το Οικονομικό Επιμελητήριο της Κροατίας και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, με την ενεργό συμπαράσταση του Γραφείου ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας στο Ζάγκρεμπ, θα συμμετάσχει επιχειρηματική αποστολή από την Ελλάδα με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών Ιωάννη Μπράχο. Στην αποστολή θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι 13 εταιρειών τόσο από τη Βόρεια, όσο και από τη Νότια Ελλάδα, που δραστηριοποιούνται στους τομείς των τροφίμων και ποτών (ελιές & λάδι, γαλακτοκομικά, εμφιαλωμένο νερό), των δομικών υλικών, της ενέργειας, του Διαδικτύου, των αρωμάτων για την βιομηχανία τροφίμων και της εξυπηρέτησης εδάφους σε αεροδρόμια.    

Στην ουσία η συγκεκριμένη επιχειρηματική αποστολή συνιστά την πρώτη «εξόρμηση» ελληνικών επιχειρήσεων στην Κροατία μετά μια δεκαετία. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι από κροατικής πλευράς στο σχετικό προσκλητήριο έχουν ανταποκριθεί περί τις 20 επιχειρήσεις, οι οποίες θα πραγματοποιήσουν ραντεβού με τις ελληνικές. Η Κροατία μια χώρα που ανήκει ταυτόχρονα στα Βαλκάνια – κάτι που οι Κροάτες δεν θέλουν να ακούνε, αλλά αποτελεί πραγματικότητα- την Μεσόγειο και από το 2013, την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το διμερές εμπόριο διαμορφώθηκε το 2017 μόλις σε 130,7 εκατ. ευρώ -η Ελλάδα εξήγε στην Κροατία προϊόντα αξίας 79,1 εκατ. ευρώ και εισήγαγε αντιστοίχως προϊόντα αξίας 51,6 εκατ. ευρώ.

Το γεγονός ότι οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών είναι βρίσκονται σε ένα σχετικά ικανοποιητικό επίπεδο και οι εκατέρωθεν επενδύσεις χαμηλές, δείχνει ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης. Ειδικά για τις ελληνικές επιχειρήσεις, που διοχετεύουν την εξωστρέφεια τους σε σημαντικό βαθμό τόσο στα Βαλκάνια, όσο και στην Ε.Ε., η αγορά της Κροατίας μπορεί να χαρακτηριστεί «μαύρη τρύπα», που πρέπει να καλυφθεί, σε μια περίοδο κατά την οποία η εξωστρέφεια της οικονομίας αποτελεί ένα από τα βασικά «κλειδιά» για να επανέλθει η χώρα στην κανονικότητα.

Τι πουλάμε, τι αγοράζουμε

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση και τον επιχειρηματικό οδηγό του Γραφείου ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας στο Ζάγκρεπ, την οποία συνέταξε ο επικεφαλής του Γραφείου, Σύμβουλος ΟΕΥ Χρήστος Φαρμάκης, η εικόνα των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών –κυρίως οι αυξομειώσεις από χρόνο σε χρόνο στα εμπορεύσιμα προϊόντα- καταδεικνύει ότι η σχέση που υπάρχει είναι ασταθής. Το 2017 η Ελλάδα εξήγε στην Κροατία  κυρίως μηχανές και συσκευές, πλεκτά υφάσματα, νήματα και σχοινιά, μηχανές και λέβητες, τεχνουργήματα από χυτοσίδηρο, χάλυβα, σίδηρο και χαλκό, υποδήματα, άργιλο, πλαστικά, συνθετικές ίνες, καθώς και καρπούς και φρούτα. Αντίστοιχα η χώρα μας εισήγαγε από τους Κροάτες κατά βάσιν ζαχαρώδη παρασκευάσματα, λιπάσματα, παιχνίδια, ενδύματα, φαρμακευτικά, μέταλλα, πλαστικά, καθώς και προϊόντα χαρτιού.   

Ποιοι πάνε Ζάγκρεμπ

Με αυτά τα δεδομένα ενδιαφέρον παρουσιάζει ο κατάλογος των ελληνικών επιχειρήσεων που θα βρεθούν την προσεχή Πέμπτη στο Ζάγκρεμπ και οι οποίες έχουν κλείσει αρκετές B2B συναντήσεις με εταιρίες της Κροατίας. Σημειώστε: ΜΕΒΓΑΛ (γαλακτοκομικά), AGROVIM (λάδι & ελιές), Asprofos (μηχανικοί σύμβουλοι για ενέργεια & καύσιμα), ΕΛΒΙΑΛ (προφίλ αλουμινίου), Goldair (εξυπηρέτηση εδάφους), ELEA CRETA (τρόφιμα), Καμαρίδης ΑΕ (δομικά υλικά), Λινάκης Digital (υπηρεσίες διαδικτύου). ΜΙΣΤΡΑΣ Group (συστήματα ελέγχου), Ν. Ασημακόπουλος ΑΕ (συστήματα σκίασης), ΤΕΜΑΚ ΑΕ (συστήματα επεξεργασίας νερού), ΒΙΟΡΙΛ ΑΕ (αρώματα & γεύσεις), WATERA AE (συστήματα επεξεργασίας νερού).         

Το προφίλ της Κροατίας

Η Κροατία έχει πληθυσμό 4,3 εκατ. κατοίκους. Το 2017 η οικονομική ανάπτυξη συνεχίστηκε για τρίτη συνεχή χρονιά, στηριζόμενη στην απόδοση του τουριστικού τομέα, την άνοδο της ιδιωτικής κατανάλωσης, την ανάπτυξη στις χώρες της ΕΕ και τη βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης. Η αύξηση του ΑΕΠ ανήλθε σε 2,8%, ποσοστό στο οποίο θα πλησιάσει η άνοδος του ΑΕΠ και το 2018. Οι συνολικές εξαγωγές της χώρας διαμορφώθηκαν το 2017 σε 14 δισ. ευρώ, οι εισαγωγές της σε 21,9 δισ. Ευρώ με το εμπορικό έλλειμμα να διαμορφώνεται σε 7,9 δισ. ευρώ.

Ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας συνεισφέρει κατά 4% στην διαμόρφωση του ΑΕΠ και απασχολεί το 7,5% του ενεργού πληθυσμού της χώρας. Τα κυριότερα προϊόντα του αγροτικού τομέα είναι το σιτάρι, το καλαμπόκι, τα ζαχαρότευτλα, φρούτα, κρασί και ελαιόλαδο. Ο δευτερογενής τομέας της οικονομίας συνεισφέρει κατά 26,3 % στην διαμόρφωση του ΑΕΠ και απασχολεί το 27% του ενεργού πληθυσμού της χώρας. Ο βιομηχανικός τομέας κυριαρχείται από την ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα που εισφέρει στο 10% των εξαγωγών, ενώ σημαντική θέση κατέχει η πετροχημική βιομηχανία, η κλωστοϋφαντουργία, η επεξεργασία ξύλου, η σιδηρουργία, το αλουμίνιο καθώς και η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων. Δεδομένου ότι πάνω από το 30% του εδάφους καλύπτεται από δάση ο τομέας ξύλου είναι πολύ σημαντικός στην οικονομία της Κροατίας. Ο τριτογενής τομέας συνεισφέρει κατά 69% στην διαμόρφωση του ΑΕΠ και απασχολεί το 70% του ενεργού πληθυσμού. Ο τουρισμός βρίσκεται σε συνεχή ανάπτυξη, με αύξηση το 2017 κατά13% των τουριστικών αφίξεων σε σχέση με το 2016. Επρόκειτο για το έτος με τον μεγαλύτερο αριθμό τουριστών, 18,5 εκατ. που σημειώθηκε ποτέ στη χώρα ενώ η συνεισφορά του στο ΑΕΠ προσεγγίζει το 20%.

Η πρωτεύουσα, το Ζάγκρεμπ, που είναι και η μεγαλύτερη πόλη της χώρας, είναι το επίκεντρο της οικονομικής δραστηριότητας. Εκτιμάται ότι, στην περιοχή του Ζάγκρεμπ πραγματοποιείται το 50% της παραγωγικής δραστηριότητας και το 40% των εξαγωγών, ενώ εκεί ζει το 40% του ενεργού πληθυσμού και έχει την έδρα το 30% των κροατικών επιχειρήσεων.