Skip to main content

17χρονος τζουντόκα από τη Λεπτοκαρυά Πιερίας εντυπωσιάζει με τις επιδόσεις του την Ωκεανία

Ο Δ. Γιάντσος, που μετανάστευσε πριν 5 χρόνια με την οικογένειά του στην Αυστραλία, ανέβηκε στο βάθρο του Perth Cadets & Juniors Oceania Cup 2022

Θαύμαζε από μικρό παιδί τον Ηλία Ηλιάδη που με τα 13 μετάλλια θεωρείται ο καλύτερος τζουντόκα όλων των εποχών και ονειρεύεται να αγωνιστεί στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες -γιατί όχι;- και με το εθνόσημο της Ελλάδας στο στήθος.

Ο Δημήτρης Γιάντσος στα 17 του χρόνια εντυπωσίασε την Ωκεανία, καθώς κατέκτησε την 3η θέση στο Perth Cadets & Juniors Oceania Cup 2022. O 17χρονος τζουντόκα γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λεπτοκαρυά Πιερίας, όπου και ξεκίνησε το τζούντο σε ηλικίας μόλις 4 χρόνων, και εδώ και 5 χρόνια μετανάστευσε με την οικογένειά του στο Σίδνεϊ.

«Μετά από 13 χρόνια τζούντο αυτή ήταν η μεγαλύτερη στιγμή στη ζωή μου. Η στιγμή που η εθνική ομάδα τζούντο της Αυστραλίας με επέλεξε για να συμμετέχω σε ένα από τα μεγαλύτερα τουρνουά της φετινής χρονιάς, στο Oceania Cup. Η 3η θέση στην Ωκεανία είναι ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, γιατί με κάνει να μαθαίνω μέσα από τα λάθη μου για να προοδεύσω ακόμη περισσότερο, έτσι ώστε να πάω ακόμη καλύτερα την επόμενη φορά», λέει στη Voria.gr ο Δημήτρης.

Οι αγώνες που έγιναν στο Περθ ήταν οι τελευταίοι της φετινής χρονιάς και ο 17χρονος ξεκινά τώρα μια σκληρή προετοιμασία, ώστε να είναι έτοιμος για το... ράλι των υποχρεώσεών του το 2023. Ξεκινά με αγώνες τον Φεβρουάριο στο Σίδνεϊ και στη συνέχεια στην πρωτεύουσα της Αυστραλίας, την Καμπέρα.

«Το όνειρό μου είναι να πάρω την πρόκριση και να συμμετάσχω στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μακάρι να τα καταφέρω και το 2024 στο Παρίσι ή το 2028 στο Λος Άντζελες ή το 2032 στο Μπρίσμπεϊν», λέει και στην ερώτηση με ποια χρώματα θα ήθελε να αγωνιστεί απαντά πως δεν το έχει σκεφτεί, χωρίς να αποκλείει μια ελληνική του συμμετοχή.

«Δεν είναι κάτι που το έχω σκεφτεί γιατί φέτος είναι η πρώτη χρονιά που είχα την ευκαιρία να συμμετέχω σε τόσο μεγάλη διοργάνωση και το πιο σημαντικό για μένα είναι να δω πώς θα πάει η πορεία μου με την εθνική ομάδα τζούντο της Αυστραλίας», αναφέρει.

Η λαμπρή πορεία του 17χρονου Δημήτρη Γιάντσου φάνηκε από τον περασμένο Μάιο, όταν στους αγώνες που έγιναν στο Κουίνσλαντ κατέλαβε την 3η θέση στην κατηγορία cadets-73 kgr και δέχτηκε πρόταση από τον προπονητή της εθνικής ομάδας τζούντο Αυστραλίας, Joe Castanzo, να ενταχθεί στο καλύτερο τζούντο κλαμπ της χώρας, το Zendu Judo Club.

«Έχω πολλά αστέρια στην ομάδα μου, αλλά αυτό το παιδί γεννήθηκε για τούτο το άθλημα», δήλωσε ο Castanzo παρουσία πολλών αθλητών και παραγόντων. Ο Δημήτρης δεν χρειάστηκε να το σκεφτεί καθόλου και εντάχθηκε αμέσως στην ομάδα, έτσι εδώ και 6 μήνες προπονείται καθημερινά, 5 φορές την εβδομάδα, με τον ομοσπονδιακό προπονητή.

Μετά την 3η θέση στο Oceania Cup 2022 το νεαρό ελληνόπουλο είναι και επίσημα αθλητής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Τζούντο (IJF) και βρίσκεται στην 59η θέση της παγκόσμιας κατάταξης στην κατηγορία Cadets-73 kgr, ενώ έχει κερδίσει 3 χρυσά μετάλλια, 7 ασημένια και 3 χάλκινα.

Η αθλητική του σταδιοδρομιά ξεκίνησε μόλις στα 4 του χρόνια στη Λεπτοκαρυά και στον Α.Σ. Τζούντο «Ερμής», έναν σύλλογο που από το 1993 μέχρι σήμερα έχει μεγάλο αριθμό πανελλήνιων διακρίσεων. Πρώτος του προπονητής ήταν ο Αθανάσιος Κατέλας, ο οποίος, όπως λέει ο 17χρονος, του δίδαξε, εκτός από την τεχνική του τζούντο, πειθαρχία, υπομονή και επιμονή στον στόχο. Οι αδερφοί Αθανάσιος και Χρήστος Κατέλας τον έκαναν να αγαπήσει το τζούντο και να προχωρήσει γρήγορα στις επιτυχίες, βελτιώνοντας την τεχνική και την αγωνιστική του απόδοση.

«Οι προπονήσεις στην Ελλάδα με αυτές στην Αυστραλία έχουν τεράστια διαφορά. Το τζούντο στην Ελλάδα είναι πιο δημοφιλές και αρκετός κόσμος το ξέρει ως άθλημα και προπονείται, ειδικά μικρά παιδιά, ενώ στην Αυστραλία δεν του δίνουν και τόσο σημασία. Έτσι το επίπεδο των προπονήσεων δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό. Όσο βέβαια προχωρά ένας αθλητής οι απαιτήσεις γίνονται μεγαλύτερες», δηλώνει.