Skip to main content

Ηλεκτροκίνητα οχήματα καθαριότητας αποκτούν οκτώ δήμοι της Θεσσαλονίκης

Εγκρίθηκε η ενίσχυση του στόλου τους στη σημερινή συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης. Δείτε αναλυτικά τα ποσά.

Διαγωνισμοί έρχονται το επόμενο διάστημα για οκτώ δήμους της Θεσσαλονίκης προκειμένου να αποκτήσουν ηλεκτροκίνητα οχήματα που θα ενισχύσουν το στόλο καθαριότητας.

Οι οχτώ δήμοι είναι αυτοί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Δέλτα, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Κορδελιού-Ευόσμου, Νεάπολης-Συκεών, Παύλου Μελά και Πυλαίας-Χορτιάτη).

Στη σημερινή συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης εγκρίθηκε συνολικός προϋπολογισμός 19 εκ. ευρώ για την προμήθεια των ηλεκτροκίνητων οχημάτων καθαριότητας.

Ανά δήμο ο προϋπολογισμός είναι ο εξής:

-Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης: 1.700.000 ευρώ.

-Δήμος Θεσσαλονίκης: 5.025.000 ευρώ.

-Δήμος Καλαμαριάς: 2.325.000 ευρώ.

-Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου: 2.475.000 ευρώ.

-Δήμος Νεάπολης – Συκεών: 2.225.000 ευρώ.

-Δήμος Παύλου Μελά: 2.750.000 ευρώ.

-Δημοτική Ενότητα Πυλαίας: 1.500.000 ευρώ.

-Δημοτική Κοινότητα Καλοχωρίου: 1.000.000 ευρώ.

Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλιδου, επισήμανε ότι η διαδικασία ξεκίνησε από το 2018, με στόχο τη δημιουργία του πρώτου δικτύου δημοτικών ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων και σταθμών φόρτισης, στη Θεσσαλονίκη. Το 2019 ξεπεράστηκαν μια σειρά από εμπόδια και το 2020 πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες εντάξεις έργων που αφορούσαν τη συγκεκριμένη πρόσκληση.

Το προηγούμενο διάστημα οι οχτώ δήμοι αποφάσισαν για τους τύπους και τον αριθμό των ηλεκτροκίνητων οχημάτων που θα αποκτήσουν, ενώ το Ινστιτούτο Μεταφορών του ΕΚΕΤΑ κατέγραψε τους διαθέσιμους τύπους ηλεκτροκίνητων οχημάτων προκειμένου να εξεταστεί το κατά πόσο πληρούνται οι προϋποθέσεις και καλύπτονται οι ανάγκες για να προχωρήσει γρήγορα το έργο. Η υλοποίηση του έργου θα πραγματοποιηθεί μέσω του Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η κ. Πατουλιδου «το επόμενο βήμα για τους δήμους είναι η διαγωνιστική διαδικασία για να προμηθευτούν τα οχήματα. Το κόστος θα καλυφθεί από το πρόγραμμα της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. Είναι όλοι σύμφωνοι».

Σύμφωνα με όσα έχει ήδη ανακοινώσει ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ήδη δημιουργείται δίκτυο σταθμών φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων σε όλο τι οδικό δίκτυο της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ προωθείται η αλλαγή του στόλου των οχημάτων όλων των δήμων και των περιφερειακών υπηρεσιών με ηλεκτροκίνητα.