Skip to main content

2 Ιανουαρίου: Ευκαιρία για συναινέσεις στην αγορά της Θεσσαλονίκης

Νόμοι και έθιμα, μικροί και μεγάλοι, πλούσιοι και φτωχοί μπερδεύονται, με τελικό αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των μικρότερων παραδοσιακών εμπόρων...

Στις 2 Ιανουαρίου το δημόσιο και όσες εργασίες υπόκεινται σε πενθήμερη λειτουργία δουλεύουν κανονικά.

Παραδοσιακά μόνο τα εμπορικά καταστήματα παρέμεναν κλειστά, ως αντιστάθμισμα  για την Κυριακή πριν από τα Χριστούγεννα που ήταν ανοιχτά. Επίσης, τα σούπερ μάρκετ κινούνταν σε ενδιάμεσο χώρο, καθώς αξιοποιούσαν τη συγκεκριμένη ημέρα για να κάνουν απογραφή. Φέτος, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Αν κρίνει κανείς από την τελευταία ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης περί προαιρετικής αργίας αντιλαμβάνεται ότι κάτι άλλο παίζει φέτος.

Οι πληροφορίες λένε ότι στη διοίκηση του ΕΣΘ έχουν φτάσει μηνύματα ότι τα πολυκαταστήματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης –σίγουρα και στα περιφερειακά εμπορικά κέντρα- θα λειτουργήσουν κανονικά. Κι αυτό διότι επειδή έχουν αρκετούς εργαζόμενους μπορούν να δώσουν το ρεπό της Κυριακής κυλιόμενα χωρίς να σβήσουν τα φώτα. Εάν αυτό συμβεί είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συμπαρασύρει και τις περισσότερες από τις μικρότερες επιχειρήσεις, που δεν θα θελήσουν να μείνουν εκτός ανταγωνισμού έστω για μία ημέρα.

Το σίγουρο είναι ότι για μία ακόμη φορά αναδεικνύονται οι αρρυθμίες της ελληνικής αγοράς. Ένα πεδίο με σαφείς κανόνες σε όλα τα ανεπτυγμένα κράτη του κόσμου στη χώρα μας εμφανίζει διαρκώς εκκρεμότητες. Ρυθμίσεις γίνονται για να μην εφαρμοστούν και τελικά να αναιρεθούν. Νόμοι και έθιμα, μικροί και μεγάλοι, πλούσιοι και φτωχοί μπερδεύονται, με τελικό αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των μικρότερων, μεμονωμένων, παραδοσιακών εμπορικών επιχειρήσεων.

Κύριος υπεύθυνος αυτής της κατάστασης είναι η πολιτεία, αλλά δε φταίνε λιγότερο οι χαμένοι. Οι μικροί του εμπορίου που συρρικνώνονται διαρκώς τα τελευταία χρόνια χωρίς να έχουν καταφέρει να διατυπώσουν δημιουργικές ιδέες, μια ολοκληρωμένη εναλλακτική πρόταση για τη λειτουργία της αγοράς. Κυρίως, όμως, χωρίς να έχουν καταφέρει να πείσουν –ούτε στα χρόνια της τρόικας, ούτε στα προηγούμενα- ότι κάποιες ρυθμίσεις θα πρέπει να είναι υπέρ τους. Όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες. Για παράδειγμα στην Αγγλία, όπου τις Κυριακές μπορούν να παραμένουν ανοιχτά μόνο τα μικρά –μέχρι 250 τετρ. μέτρα- μαγαζιά. Φυσικά η Θεσσαλονίκη δεν είναι Λονδίνο. Δεν είναι πόλη που υποδέχεται χιλιάδες επί χιλιάδων επισκέπτες, αλλά ειδικά το τελευταίο διάστημα ο τουρισμός του Σαββατοκύριακου πηγαίνει καλά. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία των κρατήσεων στα ξενοδοχεία. Και ως γνωστόν οι τουρίστες είναι καλοί φίλοι και πελάτες της αγοράς.

Από την άλλη τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα των απρόσωπων διοικήσεων καλό θα ήταν να λαμβάνουν υπόψιν τους το ευρύτερο περιβάλλον. Να κάνουν και κάποιες υποχωρήσεις, κάποιους ελιγμούς στο όνομα της συναίνεσης στην αγορά. Είναι σίγουρο πως αν σπάσουν το έθιμο και ανοίξουν στις 2 Ιανουαρίου θα δυσαρεστήσουν εκτός από τους άλλους εμπόρους και τους δικούς τους εργαζομένους. Επίσης, θα δώσουν για μία ακόμη φορά βήμα σε όσους θέλουν να καταφερθούν κατά των κακών πολυεθνικών (!), χωρίς να αποκλείονται κινητοποιήσεις, διαδηλώσεις, αποκλεισμοί, μια γενικότερη αναστάτωση.  Κι όλα αυτά με αμφίβολο κέρδος. Πέραν της πίεσης στους μικρούς εμπόρους, οι οποίοι, όμως, είναι ήδη εξαιρετικά πιεσμένοι εξ’ αντικειμένου όλες τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου.