Skip to main content

20 φόροι πέφτουν πάνω στις εξωπραγματικές αντικειμενικές αξίες

Η αγορά ακινήτων περιμένει την ουσιαστική αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, πάνω στις οποίες υπολογίζονται είκοσι φόροι.

Κρίσιμη για την αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων είναι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών η οποία, όπως θέλουν οι πληροφορίες, παίρνει νέα πίστωση χρόνου παρότι το Συμβούλιο της Επικρατείας, και μάλιστα η Ολομέλειά του, είχε ζητήσει την αναπροσαρμογή τους μέσα σε διάστημα εξαμήνου, δηλαδή ως τα μέσα Ιουνίου του 2015.

Όμως και οι αντικειμενικές, στην αναπροσαρμογή των οποίων ήλπιζε η αγορά του real estate, έχουν όπως φαίνεται πιαστεί στη μέγγενη της διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών, που "πάγωσε" τις ελπίδες για σταδιακή ανάκαμψη του κλάδου, πριν ακόμη αρχίσουν να ανθίζουν.

Ωστόσο, η αναπροσαρμογή, όταν αυτή γίνει, φαίνεται πως θα απέχει πολύ από το να αποτυπώνει την πραγματική μείωση στις αξίες των ακινήτων, ενώ έχει ήδη διαρρεύσει ότι για λόγους εσόδων του δημοσίου, οι περιοχές με σχετικά χαμηλές τιμές ζώνης θα εξαιρεθούν, με τα οφέλη να αφορούν κύρια τα πιο ακριβά ακίνητα!

Αλλά όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, εκτιμητές και μεσίτες, η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών είναι ιδιαίτερα σημαντική αφού είκοσι φόροι προσδιορίζονται από αυτές, ξεκινώντας από τα τεκμαρτά εισοδήματα, τους φόρους επί της κατοχής ακινήτων, το φόρο μεταβίβασης, φτάνοντας στους δημοτικούς φόρους, στους κληρονομίας κ.αλ..

Μία μείωση των αντικειμενικών της τάξης του 15%-20%, στην ουσία θα είναι ...ψίχουλα, όταν οι εμπορικές αξίες έχουν μειωθεί κατά μέσο όρο κατά 45%-50%, έως και 60%. Μία τόσο περιορισμένη μείωση δεν αφήνει να αξιοποιηθεί η προηγούμενη ουσιώδης μείωση στο φόρο μεταβίβασης στο 3%, από το 8% -10%.

Με δεδομένες και τις χαμηλές αποδόσεις που αποφέρουν οι επενδύσεις σε ακίνητα, αποδόσεις που αποτρέπουν αυτούς που διαθέτουν χρήματα και τα έχουν να... κάθονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς, να προχωρήσουν σε αγορές, γίνεται αντιληπτό ότι μία ουσιαστική αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, θα ήταν ένα έναυσμα για να κινηθεί η αγορά, που έχει περί τις 200.000 κατοικίες να περιμένουν αγοραστές.