Skip to main content

2020: Τα 10+4 γεγονότα που σημάδεψαν τη Θεσσαλονίκη στη χρονιά του κορωνοϊού

Η Voria.gr παρουσιάζει στους αναγνώστες της τα σημαντικότερα γεγονότα που απασχόλησαν τη Θεσσαλονίκη στη χρονιά του κορωνοϊού

Όταν πέρυσι, τέτοιες μέρες, ανταλλάσσαμε ευχές για το 2020, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι αυτό που θα ζούσαμε στη φετινή χρονιά θα ξεπερνούσε και τους χειρότερους εφιάλτες μας.

Ο κορωνοϊός σάρωσε κυριολεκτικά το 2020 φέρνοντας θάνατο και πόνο, γκρεμίζοντας όνειρα, ελπίδες και προσδοκίες και υπενθυμίζοντας με σκληρό τρόπο ότι το αγαθό της υγείας δεν πρέπει ποτέ να θεωρείται δεδομένο.

Ήδη από τον Νοέμβριο η επαρχία Γουχάν της Κίνας άρχισε να πολιορκείται από τον φονικό ιό, που έμελλε λίγους μήνες μετά να κάνει πραγματικότητα σε όλο τον κόσμο εφιαλτικές σκηνές που μόνο σε ταινίες είχαμε δει. Έρημες μεγαλουπόλεις σε ώρες που κανονικά σφύζουν από ζωή, άνθρωποι με μάσκες, ουρές στα σούπερ μάρκετ στο πρώτο lockdown και για τα τεστ στο δεύτερο, μακάβριες εικόνες με κομβόι από φέρετρα και μαζικούς νέους τάφους...

Η Θεσσαλονίκη βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα, τόσο στην αρχή της πανδημίας καταγράφοντας την «ασθενή μηδέν» στη χώρα, όσο και στη συνέχεια αυτής, όταν άρχισε να καταγράφει ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και δεκάδες θανάτους καθημερινά από τον Νοέμβριο, δείγμα της χαλαρότητας που είχε επικρατήσει τους προηγούμενους μήνες.

Η συντακτική ομάδα της Voria.gr προχωρά σε μια ανασκόπηση, ίσως της πιο περίεργης εδώ και δεκαετίες  χρονιάς, όπου ένα και μοναδικό θέμα, ίσως και οι προεκτάσεις του, μονοπωλούσε την ημερήσια ειδησεογραφία.

Άλλα γεγονότα που απασχόλησαν την κοινή γνώμη ήταν ο τραγικός χαμός του Βούλγαρου φιλάθλου του Άρη μετά από επίθεση που δέχτηκε από οπαδούς του ΠΑΟΚ, η οριστικοποίηση της αλλαγής στον τρόπο κατασκευής του σταθμού Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης, οι δύο νέοι ποδηλατόδρομοι και το μείζον πρόβλημα με τις συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης.

Ακολουθούν τα 10+4 γεγονότα που σημάδεψαν τη Θεσσαλονίκη στη χρονιά του κορωνοϊού, όπως τα αξιολόγησε η Voria.gr:

1.Θάνατος Τόσκο Μποζατζίτσκι σε οπαδική ενέδρα (5/1)

Απόγευμα παραμονής Θεοφανίων στη Θεσσαλονίκη και δέκα νεαροί Βούλγαροι οπαδοί της Μπότεφ Πλόβντιβ πίνουν τον καφέ τους σε μαγαζί επί της Μαρίας Κάλλας, κοντά στο Μέγαρο Μουσικής. Είχαν έρθει την προηγούμενη  για να παρακολουθήσουν το παιχνίδι Άρης –ΠΑΟΚ στο Κλεάνθης Βικελίδης ως προσκεκλημένοι των οπαδών των Κιτρίνων της Θεσσαλονίκης, αφού είναι αδελφοποιημένοι.

Ξαφνικά μια ομάδα κρανοφόρων οπαδών του ΠΑΟΚ με σιδηρολοστούς στήνει ενέδρα επιτίθεται στην παρέα των Βουλγάρων που προσπαθούν να ξεφύγουν.

Ένας εξ αυτών, ο 28χρονος Τόσκο Μποζατζίτσκι πέφτει στο οδόστρωμα από τα χτυπήματα. Στη συνέχεια ένα αυτοκίνητο με οδηγό μια 26χρονη περνά από πάνω του, κόβοντάς του το νήμα της ζωής.

Οι έρευνες της ΕΛΑΣ είναι εξονυχιστικές και συλλαμβάνονται νεαροί οπαδοί, ξετυλίγοντας το κουβάρι της υπόθεσης η οποία θα συνεχιστεί στις αίθουσες των δικαστηρίων.

2.Πρώτο πανελλαδικά κρούσμα κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη (26/2)

Τον Φεβρουάριο η Ελλάδα νιώθει την καυτή ανάσα της πανδημίας του κορωνοϊού να πλησιάζει, ωστόσο κρούσμα δεν είχε καταγραφεί ακόμα.

Για την επιτροπή λοιμωξιολόγων βέβαια αυτό θεωρείται θέμα χρόνου. Μετά από μερικά ύποπτα κρούσματα, στις 26/2 μία 38χρονη γυναίκα, η Δήμητρα Βουλγαρίδου μεταβαίνει στο μοναδικό τότε νοσοκομείο αναφοράς της Θεσσαλονίκης για τον κορωνοϊό, έχοντας συμπτώματα της νόσου.

Το τεστ στο οποίο υποβάλλεται βγαίνει θετικό και τίθεται επίσημα σε συναγερμό ολόκληρη η χώρα.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη ώστε να ενημερωθεί για τη διαχείριση του περιστατικού, το οποίο θα αποτελούσε ένα από τα χιλιάδες που θα είχε να αντιμετωπίσει το υγειονομικό προσωπικό της χώρας το επόμενο διάστημα.

Η 38χρονη που αποδείχθηκε ότι είχε κολλήσει τον ιό από ταξίδι της στο Μιλάνο, νοσηλεύεται μαζί με το παιδί της με ήπια συμπτώματα σε ειδικό θάλαμο στο ΑΧΕΠΑ.

Το δημοτικό σχολείο που φοιτά το παιδί είναι το πρώτο σχολείο που τίθεται πανελλαδικά σε καραντίνα, χωρίς ακόμα κανείς να γνωρίζει τι επρόκειτο να ακολουθήσει.

Λίγες ώρες αργότερα, η ανησυχία ανεβαίνει κατακόρυφα όταν γίνεται γνωστό ότι η «ασθενής μηδέν» είχε δώσει το «παρών» λίγο μετά την άφιξή της στην Ιταλία στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Νέος συναγερμός τίθεται σε ισχύ, το δημαρχιακό μέγαρο απολυμαίνεται, ωστόσο αποδεικνύεται ότι το κακό αποφεύχθηκε, αφού κανείς άλλος δεν νόσησε από τον ιό.

Αξιοσημείωτο είναι πως μια μέρα νωρίτερα από την εισαγωγή της κ. Βουλγαρίδου στο ΑΧΕΠΑ, επέστρεψαν στην Ελλάδα οι μαθητές της Γ’ τάξης του 5ου Λυκείου Καλαμαριάς που βρίσκονταν σε εκδρομή στην Ιταλία, η οποία είχε ήδη αρχίσει να καταγράφει θανάτους από κορωνοϊό.

Οι γονείς αρχικά ζήτησαν επίμονα από την Πολιτεία την αεροπορική αναχώρηση των παιδιών φοβούμενοι τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.

Το αίτημά τους δεν έγινε τελικά δεκτό και τα παιδιά επιστρέφουν με πλοίο και στη συνέχεια από την Ηγουμενίτσα φτάνουν αργά το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη, προς ανακούφιση των γονιών τους.

Ακολουθούν και άλλα σχολεία που βρίσκονται στην Ιταλία, ενώ το υπουργείο Παιδείας προχωρά στην αναστολή των σχολικών εκδρομών εξωτερικού.

3.Η χώρα σε lockdown - Θάνατος 35χρονου χωρίς υποκείμενα νοσήματα στη Θεσσαλονίκη (21/4)

Από τα μέσα Μαρτίου η χώρα έχει μπει σε ρυθμούς αυστηρού lockdown, ωστόσο η Θεσσαλονίκη δεν βρίσκεται πια στο επίκεντρο μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα, αφού συρροές κρουσμάτων και θάνατοι καταγράφονται σε άλλες περιοχές της χώρας.

Οι δε θάνατοι που ανακοινώνει κάθε απόγευμα ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, αφορούν υπέργηρους στη συντριπτική πλειοψηφία και με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. 

Στις 21 Απριλίου ωστόσο η χώρα συνταράσσεται από μια αναπάντεχη είδηση. Ένας νέος άνθρωπος 35 ετών, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, που πρόσεχε την υγεία του και τη διατροφή του, καταλήγει στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Άγιος Δημήτριος στη Θεσσαλονίκη συνεπεία επιπλοκών του κορωνοϊού, αφήνοντας πίσω τη σύζυγό του και το 18 μηνών τότε παιδί τους.

Εκείνη τη στιγμή είναι μακράν ο νεότερος νεκρός από τον κορωνοϊό στη χώρα και μάλιστα το θλιβερό αυτό ρεκόρ θα παραμείνει για αρκετό καιρό, όταν πια στο δεύτερο κύμα της πανδημίας θα καταλήξουν και άλλοι νέοι άνθρωποι.

Στη γειτονιά που διέμενε στη Νεάπολη, διενεργείται απολύμανση, ενώ η χώρα παίρνει με σκληρό τρόπο το μάθημα της: ο ιός δεν κάνει καμία διάκριση.

4.Κλείνει η Νέα Παραλία εν μέσω καραντίνας (31/3)

Μπορεί η χώρα και η Θεσσαλονίκη να βρίσκεται από τα μέσα Μαρτίου σε καθεστώς αυστηρού lockdown, όμως αυτό δεν φαίνεται να πτοεί αρκετούς Θεσσαλονικείς που αποφασίζουν να κάνουν κυρίως απογευματινές ώρες βόλτα στη Νέα Παραλία.

Οι εικόνες συνωστισμού ανησυχούν ιδιαίτερα τόσο τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα, όσο και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα.

Έπειτα από συνεχείς συσκέψεις, με κοινή τους επιστολή περιφερειάρχης και δήμαρχος ζητούν από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά να προχωρήσει στο κλείσιμο της Νέας Παραλίας.

Έτσι στις 31 Μαρτίου ελάχιστοι περαστικοί γίνονται μάρτυρες μιας πρωτοφανούς εικόνας αφού τοποθετούνται κιγκλιδώματα περιμετρικά της Νέας Παραλίας απαγορεύοντας την πρόσβαση πεζών.

5.Ποδηλατόδρομοι σε Λεωφόρο Νίκης και Κ. Καραμανλή (14/7)

Η εικόνα της Θεσσαλονίκης άλλαξε εκτός των άλλων και στο θέμα των ποδηλατοδρόμων.

Η διοίκηση του δήμου έλαβε την απόφαση να μεταφέρει πιλοτικά τον ποδηλατόδρομο από το πλακόστρωτο της παλιάς παραλίας πάνω στο οδόστρωμα της Λεωφόρου Νίκης, καταλαμβάνοντας μία λωρίδα κυκλοφορίας. Η απόφαση αυτή που έγινε στο πλαίσιο αποφυγής του συνωστισμού προκάλεσε τόσο θετικές όσο και αρνητικές αντιδράσεις, καθώς αρκετοί ήταν οι οδηγοί που διαμαρτυρήθηκαν για την απώλεια μιας λωρίδας στην παραλιακή της Θεσσαλονίκης.

Ανάλογη απόφαση ελήφθη και για τη λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή η οποία έφερε ακόμα μεγαλύτερες αντιδράσεις. Επρόκειτο για πρωτοβουλία στο πλαίσιο σχετικής απόφασης του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικών με τη λήψη μέτρων για τον κορωνοϊό, στην οποία επισημαίνεται ότι η ανάπτυξη έκτακτων λωρίδων ποδηλάτου σε μεγάλες οδικές αρτηρίες αναμένεται να αποσυμφορήσει τα αστικά κέντρα και να κάνει το ποδήλατο πιο ελκυστικό και αναγνωρίσιμο σε νέους χρήστες.

6.Το… κορωνογλέντι γάμου στη Θεσσαλονίκη (25/7)

Ενώ ο κλοιός της πανδημίας εν μέσω θέρους έχει χαλαρώσει, έχουν χαλαρώσει επικίνδυνα και οι πολίτες. Οι συνεστιάσεις, δεξιώσεις γάμων και βαπτίσεων γίνονται κάτω από περιορισμούς αλλά η διασπορά του ιού δεν αργεί να γίνει σε έναν γάμο που τελέστηκε στα τέλη του Ιουλίου.

Το γαμήλιο γλέντι σε περιοχή της ανατολικής Θεσσαλονίκης γίνεται στις 25 Ιουλίου, όπου λόγω της ξαφνικής μπόρας οι καλεσμένοι μεταφέρονται σε κλειστό χώρο.

Λίγες μέρες μετά, καλεσμένοι σε όλη την πόλη αρχίζουν να έχουν συμπτώματα και κάποιοι εξ αυτών, όπως ο γαμπρός, μεταφέρονται στο νοσοκομείο για νοσηλεία.

Η Voria.gr αποκαλύπτει το θέμα και λίγες μέρες μετά αρχίζουν να γίνονται γνωστά και άλλα γλέντια γάμων και βαπτίσεων όπου υπήρξε διασπορά του ιού.

Η κυβέρνηση προκειμένου να μην ξεφύγει η κατάσταση προχωρά σε περαιτέρω αύξηση περιορισμών στις εν λόγω συνεστιάσεις.

7.Το πάρτι στη Χαλκιδική που έσπειρε κορωνοϊό στη Θεσσαλονίκη (28/7)

Η χαλαρότητα των μέτρων μέσα στο καλοκαίρι έφερε μία ακόμα συρροή κρουσμάτων και παράλληλα ανησυχία.

Ο λόγος για πάρτι -συναυλία διοργανώθηκε σε beach bar της Χαλκιδικής στα τέλη Ιουλιου, με τη συμμετοχή γνωστού τραγουδιστή, που ήρθε στο φως της δημοσιότητας ξανά από τη Voria.gr.

Στη συναυλία επικρατεί απίστευτος συνωστισμός και ο ιός μεταδίδεται με κινηματογραφική ταχύτητα. H μεγάλη πλειονότητα των συμμετεχόντων προέρχονται από τη Θεσσαλονίκη, γεγονός που αυξάνει το επιδημιολογικό φορτίο στη πόλη.

Υπάρχουν, μάλιστα, καταγγελίες για «ομερτά» που έχει επιβληθεί στους εργαζόμενους του μαγαζιού να μη μιλήσουν εάν διαγνωστούν θετικοί στον κορωνοϊό.

Η Χαλκιδική παρουσιάζει επιβαρυμένη επιδημιολογικά εικόνα και ζει κάτι πρωτόγνωρο για μέσα Αυγούστου. Τα μαγαζιά κλείνουν από τα μεσάνυχτα, ενώ επιβάλλεται χρήση μάσκας τόσο σε εσωτερικούς, όσο και σε εξωτερικούς χώρους.

8.Ενίσχυση του στόλου του ΟΑΣΘ με μεταχειρισμένα λεωφορεία

Η έλλειψη λεωφορείων ήταν ένα από τα ζητήματα που απασχολούσε έντονα τόσο τη νέα διοίκηση του ΟΑΣΘ, όσο και την ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών. Μετά την ανάληψη από τα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, Σερρών, Κιλκίς και Χαλκιδικής των δρομολογίων εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος ώστε να ενισχυθούν τα εντός πόλης δρομολόγια, οι προσπάθειες για ενίσχυση του στόλου συνεχίστηκαν αφού ειδικά εν μέσω της πανδημίας αυτό ήταν απαραίτητο.

Η πρώτη αφορούσε τη μίσθωση 180 μεταχειρισμένων λεωφορείων του ομίλου Παπαδάκη, διαδικασία η οποία εγκρίθηκε στις 10/9 και στη συνέχεια τα λεωφορεία καταφθάνουν τμηματικά στην πόλη ώστε να ενισχύσουν τα δρομολόγια.

Νωρίτερα, στις 2 Σεπτεμβρίου είχαν προυσιαστεί τα πρώτα τρία από τα 50 μεταχειρισμένα λεωφορεία που αγόρασε ο δήμος Θεσσαλονίκης από τον δήμο της Λειψίας, τα οποία στη συνέχεια παραχώρησε με χρησιδάνειο στον ΟΑΣΘ.

9.«Ναι» από το ΚΑΣ στην απόσπαση των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου

Το σίριαλ με την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων του σταθμού  Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης είχε και συνέχεια μέσα στο 2020.

Η κορύφωση ήρθε, τουλάχιστον για τη χρονιά που μας αφήνει, στις 24 Σεπτεμβρίου τα ξημερώματα όταν μετά από μαραθώνια συνεδρίαση το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποφάσισε την έγκριση της μελέτης του αρχιτέκτονα Δημήτρη Κορρέ για την προσωρινή απόσπαση των αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης.

Όπως ήταν φυσικό η συγκεκριμένη απόφαση σήκωσε εκ νέου θύελλα αντιδράσεων στις τάξεις όσων επιμένουν στη λύση της κατά χώραν (in situ) ανάδειξης των αρχαιοτήτων του Σταθμού Βενιζέλου.

Την ίδια ώρα σε εκκρεμότητα έμενε η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας των φορέων και συλλόγων που ζητούσαν την παραμονή των αρχαιοτήτων στον σταθμό.

Το ΣτΕ συνεδρίασε στις 6 Νοεμβρίου για το θέμα ωστόσο απόφαση δεν υπήρξε προς το παρόν, καθώς το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο να επιφυλάχθηκε να εκδώσει απόφαση στις αρχές του 2021.

10.Ο κορωνοϊός ματαιώνει την 85η ΔΕΘ (10/8)

Μπορεί προ πανδημίας να είχε προαναγγελθεί μέχρι και η έλευση της Άνγκελα Μέρκελ στη Θεσσαλονίκη για την 85η ΔΕΘ όπου τιμώμενη χώρα ήταν η Γερμανία, όμως τα δεδομένα μέσα στο καλοκαίρι δείχνουν ότι η έκθεση θα γινόταν είτε με αυστηρότατους περιορισμούς, είτε θα ματαιωνόταν.

Η δυσκολία του να γίνει μια διοργάνωση που είχε ως χαρακτηριστικό την αθρόα προσέλευση επισκεπτών φέρνει το αναπόφευκτο. Στις 10 Αυγούστου η κυβέρνηση με μια λιτή ανακοίνωση ενημερώνει πως η φετινή ΔΕΘ δεν θα πραγματοποιηθεί λόγω των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Η ομιλία και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πραγματοποιούνται κανονικά στις 12 Σεπτεμβρίου κάτω από αυστηρά μέτρα και με την προσέλευση ελάχιστων παρευρισκομένων.

Στη συνέχεια, αντί της ΔΕΘ πραγματοποιείται το Thessaloniki Helexpo Forum, με πάνελ στα οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι οικονομικών και πολιτικών φορέων της χώρας.

11.Κρούσματα σε οίκους ευγηρίας της Θεσσαλονίκης (12/8-19/8)

Ο Αύγουστος εξελίσσεται σε δύσκολο μήνα για τη Θεσσαλονίκη αφού καταγράφονται συρροές κρουσμάτων σε δύο οίκους ευγηρίας, στις 12/8 στο Ασβεστοχώρι και στις 19/8 στον Εύοσμο.

Η αντίδραση είναι άμεση, μάλιστα στην περίπτωση του Ασβεστοχωρίου έδωσε το παρών ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Τα κρούσματα σε ηλικιωμένους τρόφιμους είναι αρκετά, ενώ ορισμένοι εξ αυτών χάνουν τη μάχη για τη ζωή, όπως συνέβη και σε περιπτώσεις και άλλων οίκων ευγηρίας σε ολόκληρη τη χώρα.

12.Τα κρούσματα παίρνουν την ανιούσα στη Θεσσαλονίκη (21/10)

Μετά τη ματαίωση της ΔΕΘ η «Θεσσαλονίκη πήρε το μάθημά της» όπως είπε χαρακτηριστικά ο Σωτήρης Τσιόδρας και μάλιστα κατά την ανάλυση των λυμάτων της πόλης από το αρμόδιο τμήμα του ΑΠΘ, ο κορωνοϊός ήταν οριακά ανιχνεύσιμος. Μάλιστα τα χαμόγελα έγιναν περισσότερα όταν στις 5 Οκτωβρίου, κατά την γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων μόλις δύο κρούσματα καταγράφηκαν σε σύνολο 303 πανελλαδικά.

Ωστόσο, γρήγορα αποδείχθηκε ότι κανείς δεν πήρε κάποιο μάθημα. Τα στοιχεία από τα λύματα δείχνουν εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Στις 21 Οκτωβρίου το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ. Ο ΕΟΔΥ καταγράφει 181 κρούσματα μόνο στη Θεσσαλονίκη και τα πράγματα δυσκολεύουν.

Παράλληλα, πλησιάζει ο τριήμερος εορτασμός της 26-28ης Οκτωβρίου. Η παρέλαση ανήμερα της Εθνικής Επετείου είχε ακυρωθεί όπως και όλοι οι εορτασμοί στη χώρα. Οι αρχικές σκέψεις για μη πραγματοποίηση της Δοξολογίας ανήμερα του Αγίου Δημητρίου ακυρώνονται και αποφασίζεται η τελετή να γίνει με περιοστικά μέτρα, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Εκτός της ΠτΔ, στον Ναό του Αγίου Δημητρίου θα βρίσκεται περιορισμένος αριθμός ατόμων, ενώ είχε ξεκαθαριστεί ότι ο πρωθυπουργός δεν θα έδινε το παρών.

Τελικά η ημέρα του πολιούχου της Θεσσαλονίκης τιμάται με πλήθος κόσμου να συρρέει στον Ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου και τις αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν συνεχώς συστάσεις για να αραιώσει το συνωστισμένο πλήθος που κατέφθασε για να προσκυνήσει. Αντικείμενο κριτικής γίνεται και το ότι οι ιερείς δεν φορούσαν μάσκα κατά τη διάρκεια του αρχιερατικού συλλείτουργου.

Την ίδια ώρα η αύξηση του κορωνοϊού στα λύματα καταγράφεται έως και 500%.

Μία ημέρα μετά την εθνική επέτειο γίνονται δωρεάν rapid test στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης από τον ΕΟΔΥ λόγω της ανησυχητικής κατάστασης. Οι Θεσσαλονικείς συρρέουν κατά δεκάδες σχηματίζοντας μια τεράστια ουρά αναμονής.

Τις επόμενες μέρες η καταγραφή των κρουσμάτων είναι ανεξέλεγκτη. Το δεύτερο lockdown είναι γεγονός νοσοκομεία γεμίζουν, το ίδιο και οι ΜΕΘ. Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται μέσα στη δίνη της πανδημίας και αρχίζει να μετράει δεκάδες νεκρούς. Ο πρωθυπουργος παραδέχεται δημόσια ότι τα περιοριστικά μέτρα στη Θεσσαλονίκη έπρεπε να είχαν ληφθεί τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν.

Και ενώ η Θεσσαλονίκη μαστίζεται κυριολεκτικά από το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, σοκ προκαλεί ο θάνατος σε ηλικία 62 ετών από της επιπλοκές της Covid-19 του Μητροπολίτη Λαγκαδά Λητής και Ρεντίνης Ιωάννης στις 15 Νοεμβρίου ενώ νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Παπαγωργίου.

Η υγεία του ιεράρχη επιδεινώθηκε ραγδαία μέσα σε λίγα 24ωρα και τελικά κατέληξε από καρδιοαναπνευστική ανακοπή, ενώ έπασχε από υποκείμενα νοσήματα.

Ο Μακαριστός, με πλούσιο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο, ήταν από τους ιεράρχες που καλούσε τους πιστούς να τηρούν τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοιό, ήταν όμως και μεταξύ εκείνων που είχαν πάρει μέρος στο συλλείτουργο του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, στις 26 Οκτωβρίου, στο οποίο οι ιεράρχες και αρκετοί πιστοί είχαν εμφανισθεί χωρίς μάσκα και χωρίς να τηρούν τις αναγκαίες αποστάσεις. Τις επόμενες μέρες, μετά τη Δοξολογία, είχε γίνει γνωστό ότι νόσησε από κορωνοϊο ο Μητροπολίτης Ιερισσού Θεόκλητος.

13.Νοσηλεύτριες από την Κρήτη στη μάχη του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη (18/11)

Ενώ η πίεση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και ειδικά στις ΜΕΘ είναι τεράστια από την αλματώδη αύξηση κρουσμάτων, παρατηρούνται μεγάλα κενά στο νοσηλευτικό προσωπικό, αφού πολλοί εξ αυτών νοσούν ή ακόμα και χάνουν τη ζωή τους από τη φονική νόσο.

Σε μια πράξη ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, αλλά και ισχυρού συμβολισμού, δέκα νοσηλεύτριες από την Κρήτη καταφθάνουν αεροπορικώς στις 18 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο.

Το παράδειγμα των νοσηλευτριών από την Κρήτη ακολουθούν συνάδελφοί τους και από άλλες περιοχές της χώρας, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

14.Πρώτος εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη (29/12)

Στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, εκεί που ξεκίνησε η πανδημία επισήμως στη χώρα με την έλευση της πρώτης ασθενούς στις 26/2, δέκα μήνες και τρεις μέρες μετά, στις 29 Δεκεμβρίου, είδαμε την αρχή του τέλους του εφιάλτη.

Ο λοιμωξιολόγος και υπεύθυνος της κλινικής Covid του ΑΧΕΠΑ Συμεών Μεταλλίδης είναι ο πρώτος υγειονομικός του πανεπιστημιακού νοσοκομείου που εμβολιάζεται σε μια συβολική κίνηση καθώς ήταν αυτός που είχε διαχειριστεί την «ασθενή μηδέν» στη χώρα. Μαζί το εμβολιάζεται ο νοσηλευτής λοιμώξεων Γιάννης Ιστίκογλου ο οποίος υπηρετεί πάνω από 30 χρόνια στο ΑΧΕΠΑ, ενώ είχαν προηγηθαν οι πρώτοι εμβολιασμοί στις 27 Δεκεμβρίου σε νοσοκομεία των Αθηνών.