Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020
x

21Η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: ΑΠΛΩΣ ΕΝΑΣ ΣΤΑΘΜΟΣ, ΟΧΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ «ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ»

Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κάνουν ό,τι και η Νέα Δημοκρατία. Αποκρύπτουν τις δικές τους ανομίες και φορτώνουν όλα τα δεινά στους άλλους.

Κακά τα ψέματα. Όποια κι αν ήταν κυβέρνηση, σήμερα θα πανηγύριζε για το «τέλος των «μνημονίων». Ίσως με διαφορετικό τρόπο, ίσως σε διαφορετικό τόνο, όμως, από καμία κυβέρνηση δεν επρόκειτο να ακουστούν πικρές αλλά αναγκαίες αλήθειες. Κανένας πρωθυπουργός δεν επρόκειτο να εκφωνήσει το διάγγελμα που αρμόζει στις συνθήκες και που έχει ανάγκη ο τόπος.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα ό,τι κακό συνέβη κατά τη μνημονιακή περίοδο, συνέβη ως το 2015. Τα «κακά» μνημόνια ήταν τα δύο πρώτα. Για το δικό του, τρίτο μνημόνιο, δεν είπε κουβέντα. Ούτε για το καταστροφικό πρώτο εξάμηνο του 2015, ούτε για την πλήρη συνθηκολόγησή του και την απόλυτη συμμόρφωσή του προς τις επιταγές των δανειστών.Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κάνουν ό,τι και η Νέα Δημοκρατία. Αποκρύπτουν τις δικές τους ανομίες και φορτώνουν όλα τα δεινά στους άλλους. Οι μεν στους προηγούμενες, οι δε στους επόμενους. Διότι, σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση τα μεγαλύτερα δεινά προκλήθηκαν από το τρίτο, αχρείαστο, μνημόνιο και για όσα έγιναν στα δύο προηγούμενα, ψωμί κι αλάτι. Καμία αυτοκριτική για όσα συνέβησαν τα πρώτα μνημονιακά χρόνια, πολλώ δε μάλλον για όσα συνέβησαν τις προηγούμενες δεκαετίες και οδήγησαν στη χρεωκοπία. Για το πλιάτσικο στο κράτος, για την κομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, για τον αλόγιστο δανεισμό…

Σήμερα θα περίμενε κανείς να ακούσει από τον πρωθυπουργό ότι το ορόσημο της 21ης Αυγούστου δεν ισοδυναμεί με το τέλος της Οδύσσειας. Ότι είναι μόνον ένας σταθμός, μια ευκαιρία για αναστοχασμό προκειμένου να οδηγηθούμε στις ορθές αποφάσεις και στις δέουσες επιλογές. Για να αναληφθούν δεσμεύσεις και να αναζητηθούν συναινέσεις προκειμένου να γίνουν όσα δεν έγιναν όλα τα προηγούμενα χρόνια ώστε η χώρα να θεραπεύσει τις πραγματικές παθογένειες οι οποίες την οδήγησαν στη χρεωκοπία, για να σταθεί με αξιώσεις στα πόδια της.

Όμως, εις μάτην. Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ένα διάγγελμα απευθυνόμενος θαρρείς προς λωτοφάγους. Αποκαλύπτοντας συγχρόνως, την τακτική την οποία πρόκειται να ακολουθήσει κατά την προσεχή προεκλογική περίοδο. Αισθανόμενος προφανώς αδύναμος να υπερασπιστεί τις πολιτικές του, δεν ζητά να κριθεί γι’ αυτές, αλλά να συγκριθεί απλώς με τους προηγούμενους. Ελπίζοντας ότι η λωτοφαγία θα σβήσει τα ίχνη μόνον της δικής του διακυβέρνησης, αφήνοντας άθικτες τις ανομίες των προκατόχων του.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ