Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Η στιγμή που τα Rafale σκίζουν τον ουρανό και εντυπωσιάζουν

Για πρώτη φορά από την ίδρυση της Πολεμικής Αεροπορίας έκαναν την εμφάνισή τους σε παρέλαση μαχητικά αεροσκάφη 4++ γενιάς. Τα Rafale στον ουρανό.

Την παρθενική τους πτήση πραγματοποίησαν στη στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης τα μαχητικά αεροσφάφη 4++ Γενιάς Rafale EG και Rafale DG με τα χρώματα της Πολεμικής Αεροπορίας της Ελλάδας, που απέκτησε η χώρα στις αρχές του χρόνου.

Η σημερινή ήταν η πρώτη παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου παρουσία ελληνικού μαχητικού αεροσκάφους 4++ γενιάς από την ίδρυση της Πολεμικής Αεροπορίας.

Τα γαλλικά μαχητικά αεροσφάφη, που έσχισαν τον γαλάζιο ουρανό της Θεσσαλονίκης με το εθνόσημο στην άτρακτο, απογειώθηκαν από την Τανάγρα, όπως και τα Mirage 2005.

Διαβάστε: Θεσσαλονίκη: Εντυπωσιακή κοινή επίδειξη F-16 και Spitfire MJ 755 στον ουρανό (vid) 

Τα αεροσκάφη έχουν ως βάση τους την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα και ανήκουν στην 332 Μοίρα με χαρακτηριστικό κλήσης «Γεράκι». Ο συγκεκριμένος τύπος εντάχθηκε στο οπλοστάσιο της ΠΑ το 2021 με τη σύμβαση 013Γ/20, με την οποία η ΠΑ προμηθεύτηκε 18 αεροσκάφη, σύμβαση με βάση την οποία θα παραδοθούν 14 μονοθέσια Rafale EG και 4 διθέσια Rafale DG ενώ στη συνέχεια αποφασίστηκε η προμήθεια επιπλέον έξι αεροσκαφών.

Τα πρώτα έξι Rafale αφίχθησαν στην Ελλάδα στις 19 Ιανουαρίου 2022. Πρόκειται για το μαχητικό που μπορεί να καλύψει πολλαπλούς ρόλους ταυτόχρονα (σσ omnirole fighter), επιτρέποντας τη διεξαγωγή διαφορετικών αποστολών κατά την ίδια πτήση. Διαθέτει 14 σταθμούς ανάρτησης και μπορεί να μεταφέρει έως και 9,5 τόνους εξωτερικών φορτίων και μεγάλο αριθμό όπλων, όπως τον πύραυλο αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς Meteor, τους πυραύλους MICA EM και IR, τον πύραυλο πλεύσης (cruise) SCALP EG και τον πύραυλο αέρος- επιφανείας Exocet AM39 Block 2 Mod 2, όπλα ακριβείας όπως GBU 12/16/24 και AASM, καθώς επίσης κι ένα πυροβόλο των 30 mm.