Skip to main content

«30ή Οκτωβρίου 1944»: Η Θεσσαλονίκη θυμάται και τιμά

Άρθρο στη Voria.gr του Δρόσου Τσαβλή, προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, για τα 76 έτη από τη λήξη του πολέμου στη Θεσσαλονίκη

του Δρόσου Τσαβλή*

76 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη λήξη του πολέμου στη Θεσσαλονίκη, καθώς η 30ή Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως ημέρα μνήμης, έχοντας χαρακτηριστεί από το Προεδρικό Διάταγμα 50 (09/05/2016), Επέτειος τοπικού χαρακτήρα.

Η μέρα αυτή είναι ημέρα συγκίνησης και υπερηφάνειας για τους συμπολίτες μας εφ’ όσον αποτελεί την κατακλείδα του εορταστικού τριημέρου.

Γιορτή του Πολιούχου Αγίου Δημητρίου, Επέτειος του «ΟΧΙ» ,Απελευθέρωση από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

Το τρίπτυχο που ορίζεται από την πνευματική ενδυνάμωση ,το αγωνιστικό φρόνημα και τη γιορτή της ελευθερίας κυριαρχεί στην εβδομάδα που διανύουμε. Είναι ο Οκτώβριος της Θεσσαλονίκης. Αυτής της πόλης που αξίζει τους στίχους του ποιητή Τάκη Βαρβιτσιώτη:

«…Μάθαμε τον έρωτα και το θάνατο.

Ακολουθώντας ένα ποτάμι όπου σμίγουν αίμα και φως.

Παίζοντας μία σάλπιγγα που συναδέλφωνε όλους τους ανθρώπους…»

Αυτή ήταν και είναι η δημοκρατική Θεσσαλονίκη που έδωσε μάχες για την κοινωνική  δικαιοσύνη με πίστη στην ελευθερία και αποστροφή στον ολοκληρωτισμό.

Ωστόσο, φέτος, η πόλη μας, η πατρίδα μας, όπως η Ευρώπη αλλά και ο πλανήτης στο σύνολό του δοκιμάζεται από μία πρωτοφανή πανδημία και δεν μας επιτρέπει να πραγματοποιήσουμε καμία από τις προγραμματισμένες μαζικές εκδηλώσεις που προετοίμασε η Επιτροπή του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, η οποία αποτελείται από Δημοτικούς Συμβούλους και προσωπικότητες της πόλης.

Οφείλουμε να τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας με ευλάβεια .Οι καιροί είναι και πάλι ζοφεροί και τώρα καλούμαστε να περιφρουρήσουμε αυτό που η γενιά του 40 προάσπισε με αίμα  και θάνατο. Την ίδια τη Ζωή των ανθρώπων. Όρθιοι και ενωμένοι.

Στον καθέναν και την καθεμία αναλογεί το βάρος της ευθύνης για την περιφρούρηση των συνανθρώπων μας. Είναι ένας τρόπος να τιμήσουμε όσους διάλεξαν τότε χωρίς δισταγμό τον αγώνα από τον εφησυχασμό, τη μάχη αντί για την σιωπή και την ανευθυνότητα, τον ηρωισμό αντί για το φόβο.

Σήμερα θυμόμαστε τους νεκρούς των πεδίων ,τους τουφεκισμένους που έπεσαν μπροστά στα σκοπευτήρια τραγουδώντας, αυτούς που χάθηκαν κλείνοντας στα παγωμένα δάχτυλα ένα φύλλο λαχανίδας.

Θυμόμαστε τους 50.000 Εβραίους μάρτυρες Θεσσαλονικείς, που δεν γύρισαν ποτέ από τα ναζιστικά στρατόπεδα της εξόντωσης και έδωσαν στην πόλη το θλιβερό δημογραφικό ιστορικό χαρακτηριστικό της απώλειας μίας ολόκληρης κοινότητας που αποτελούσε αίμα από το δικό της αίμα.

Θυμόμαστε τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που έγραψαν λαμπρές σελίδες ιστορίας.

Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά όλους αυτούς που συμμετείχαν στην προετοιμασία του προγράμματος και την αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων εορτασμού και αφύπνισης κυρίως των νέων.

Με διαδικτυακές εκδηλώσεις και παρεμβάσεις στα σχολεία θα «επικοινωνήσουμε» αυτήν τη σημαντική Επέτειο, αποδεικνύοντας πως έχουμε πεποίθηση στους νέους των επόμενων γενεών, στο ίδιο το μέλλον αυτής της πατρίδας.

*Ο Δρ. Δρόσος Τσαβλής είναι πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης