Skip to main content

32 χρόνια από το ερχομό του ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ!

Στις 2 Δεκεμβρίου του 1979 ο Άρης Θεσσαλονίκης απέκτησε τον άγνωστο τότε καλαθοσφαιριστή Νίκο Γκάλη που μετά από μερικά χρόνια ένωσε όλους τους Έλληνες και ανέδειξε ένα άθλημα

Πέρασαν ακριβώς 32 χρόνια από την ημέρα που ο Γκάλης φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα του Άρη. Ήταν 2 Δεκεμβρίου του 1979 όταν ο Νίκος Γκάλης ήρθε στη ζωή του ελληνικού αθλητισμού και την άλλαξε μια για πάντα.

Με μια μικρή διαφορά... Ο Γκάλης δεν κέρδισε μόνο τους πέντε. Κέρδιζε και τους 10 παίκτες μιας αντίπαλης ομάδας, ενώ λίγα χρόνια αργότερα κέρδισε 10 εκατομμύρια Έλληνες όταν έμαθε σε έναν ολόκληρο λαό τι σημαίνει να είσαι ο πρώτος σε όλη την Ευρώπη. Ο Γιάννης Ιωαννίδης είχε πει ότι όσοι ασχολούνται με το μπάσκετ πρέπει να πληρώνουν "Γκαλόσημο", καθώς έχουν δουλειά χάρη στον Γκάλη. Στην πραγματικότητα και με μια... μικρή δόση υπερβολής, ένας ολόκληρος λαός θα έπρεπε να πληρώνει το Γκαλόσημο, καθώς χάρη στον Γκάλη ένιωσε για πρώτη φορά (στη σύγχρονη ιστορία) το 1987 πώς είναι το συναίσθημα της δίκαιης, άξιας και κυρίως αδιαμφισβήτητης πρωτιάς.

Όσο για το... μοδάτο ερώτημα της εποχής, του ποιος είναι ο καλύτερος Έλληνας μπασκετμπολίστας όλων των εποχών, η σύγκριση είναι άδικη. Για τους υπόλοιπους! Ακόμα κι αν ο Διαμαντίδης ή ο Σπανούλης κατακτήσουν από πέντε τίτλους της Euroleague ο καθένας ή επιστρέψουν στην Εθνική και σαρώσουμε τα χρυσά για την επόμενη τριετία, ποτέ δεν θα φτάσουν το... impact  του Γκάλη στον ελληνικό αθλητισμό. Ο Διαμαντίδης είναι πιο πλήρης και -σαφώς- καλύτερος αμυντικός, ο Σπανούλης είναι καλύτερος σουτέρ και πιο γρήγορος, αλλά ο Γκάλης είναι... Γκάλης. Η επιρροή και η επίδραση του Γκάλη στο ελληνικό μπάσκετ δεν μπορεί να μπει σε ζυγαριά με κανένα άλλο κατόρθωμα. Ήταν ο άνθρωπος που όταν πρωτοπήγε στη Θεσσαλονίκη και είδε τα ανοιχτά γήπεδα του Ποσειδωνίου άδεια αναρωτήθηκε αν παίζει μπάσκετ ο κόσμος στην Ελλάδα. "Όχι και τόσο Νικ, εδώ ο κόσμος παίζει ποδόσφαιρο" ήταν η απάντηση, με τον Γκάλη -σύμφωνα με τον θρύλο- να χαμηλώνει το κεφάλι και να λέει: "Καλά, θα το δούμε αυτό".