Skip to main content

38α ΝΙΟΒΕΙΑ: Η ΧΑΝΘ διοργανώνει ένα κορυφαίο αθλητικό γεγονός

Τα «Νιόβεια», είναι αγώνες αφιερωμένοι στους αθλητές Νιόβη Παπαδοπούλου, Νικήτα Καλούδη, Μιχάλη Μαϊκίδη, Στέργιο Κουτεντάκη και Νίκο Καΐση.

Μετά από παύση δύο ετών λόγω της πανδημίας, η Χ.Α.Ν.Θ. είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ξανά την διοργάνωση της Διεθνούς Κολυμβητικής Συνάντησης «ΝΙΟΒΕΙΑ» που τελεί υπό την αιγίδα της Κ.Ο.Ε. και της Π.Ε.Κ.Κ.Δ.Μ.

Τα «38α ΝΙΟΒΕΙΑ» που θα διεξαχθούν στο Ποσειδώνιο Κολυμβητήριο 15-17/4/2022, έχουν καθιερωθεί στην συνείδηση του φιλάθλου κόσμου ως ένα κορυφαίο αθλητικό event στον χώρο του υγρού στίβου.

Θυμίζουμε ότι πρόκειται για μια διοργάνωση με διεθνή ακτινοβολία που είναι ενταγμένη όχι μόνο στο καλεντάρι της Ελληνικής Ομοσπονδίας Κολύμβησης(από το 1989) αλλά και της Παγκόσμιας (FINA) ενώ οι αγώνες σε όλες τις κατηγορίες γίνονται με πρόγραμμα των GRAND PRIX.

Οι χρόνοι που θα επιτευχθούν, θα ληφθούν υπόψη για την επίτευξη ορίων και συμμετοχή των αθλητών-αθλητριών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών-Γυναικών & Εφήβων-Νεανίδων, στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα αλλά και λοιπές διεθνείς διοργανώσεις καθώς συμπεριλαμβάνονται στο καλεντάρι της LEN και της FINA.

«Οι αγώνες αυτοί αποτέλεσαν ορόσημο στα κολυμβητικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης αλλά και ολόκληρης της Ελλάδος. Ελπίζουμε ο κόσμος να απολαύσει αυτή την γιορτή του αθλητισμού που έγινε θεσμός», δήλωσε ο έφορος του τμήματος Παντελής Παντής.

Τα «Νιόβεια» , είναι αγώνες αφιερωμένοι στα αδικοχαμένα «δελφίνια» της Χ.Α.Ν.Θ. (της Νιόβης Παπαδόπουλου, του Νικήτα Καλούδη, του Μιχάλη Μαϊκίδη , του Στέργιου Κουτεντάκη και του Νίκου Καίση) που έφυγαν πρόωρα από την ζωή.

Τα Νιόβεια τελούν υπό την αιγίδα της Κ.Ο.Ε. και της Π.Ε.Κ.Κ.Δ.Μ και διεξάγονται με τη συνεργασία του Συνδέσμου Γονέων & Κηδεμόνων του Κολυμβητικού Τμήματος της Χ.Α.Ν.Θ.

Info

Το ιστορικό των αγώνων

*Το 1983 η ΧΑΝΘ αποφάσισε να ξεκινήσει την διοργάνωση κολυμβητικών αγώνων με σκοπό να τιμήσει την μνήμη της πρόωρα χαμένης κολυμβήτριας Νιόβης Παπαδοπούλου όπως κι άλλων αθλητών κολυμβητών όπως ο Νικήτας Καλούδης, ο Μιχάλης Μαϊκίδης ο Στέργιος Κουτεντάκης κι ο Νίκος Καϊσης.

*Οι αγώνες που ονομάστηκαν «ΝΙΟΒΕΙΑ» αρχικά ξεκίνησαν ως εσωτερική ημερίδα της Χ.Α.Ν.Θ, , ωστόσο η απήχηση που είχαν ήταν πολύ μεγάλη κι από το 1989 έγιναν επίσημοι και εντάχθηκαν στο ετήσιο καλεντάρι της Ε.Κ.Ο.Φ με πανελλήνια συμμετοχή .

Το 1999 τα 17α ΝΙΟΒΕΙΑ διοργανώθηκαν για πρώτη φορά με την αιγίδα της Γ.Γ.Α.

*Το 2003 τα ΝΙΟΒΕΙΑ αναβαθμίστηκαν σε GRANT PRIX της Ελληνικής Ομοσπονδίας και εκ τότε παραμένει ένα από τα σπουδαιότερα αθλητικά γεγονότα στον χώρο του υγρού στίβου καθώς στην διάρκεια τους έχουν καταγραφεί πανελλήνια ρεκόρ ανδρών και γυναικών, προκρίσεις σε Ολυμπιακούς Αγώνες όπως και συμμετοχές ξένων Πρωταθλητών και Ολυμπιονικών.