Skip to main content

Τέσσερα στα 10 δάνεια που ρυθμίζονται γίνονται ξανά κόκκινα

Οι αρμόδιες διευθύνσεις παρατηρούν ότι υπάρχει διάθεση για να υπηρετηθούν κανονικά τα ρυθμιζόμενα δάνεια όμως οι δυσκολίες αποδεικνύονται ανυπέρβλητες

Περίπου το 40% των δανείων που ρυθμίζουν οι τράπεζες ξαναγίνεται κόκκινο, δηλαδή επισφαλές. Αυτό το εξαιρετικά αρνητικό στατιστικό, προκύπτει από ανάλυση των διαθέσιμων στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδας και αποδεικνύει με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο ότι η προσπάθεια για να επανέλθει η κονανικότητα στα χαρτοφυλάκια των πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας θα είναι πολύ δύσκολη.

Πού αποδίδεται το φαινόμενο; Σύμφωνα με την πιθανότερη ερμηνεία, στη χειροτέρευση της οικονομικής κατάστασης των ελληνικών νοικοκυριών. Κι αυτό γιατί, όπως παρατηρούν οι αρμόδιες διευθύνσεις, διάθεση για να υπηρετηθούν κανονικά τα ρυθμιζόμενα δάνεια υπάρχει, τουλάχιστον από την πλειοψηφία των υπόχρεων, όμως στην πορεία οι δυσκολίες αποδεικνύονται ανυπέρβλητες. Και κάπως έτσι. 4 στα 10 ξαναγίνονται κόκκινα σχεδόν σε χρόνο d-t.

Υπάρχει ωστόσο και μια υποκατηγορία αυτού του 40%, που αφορά σε επαγγελματίες «μπαταχτσήδες». Δηλαδή, σε δανειολήπτες που ενώ έχουν τα μέσα, δεν πληρώνουν, αλλά κρύβονται πίσω από αυτούς που πραγματικά δεν έχουν. Η τακτική τους είναι απλή: Όταν τα πράγματα «σφίξουν» και οι τράπεζες πιέσουν πολύ, κάνουν – και αυτοί – μια ρύθμιση, πληρώνουν δύο με τρεις δόσεις και μετά σταματούν και πάλι να τακτοποιούν το δάνειο τους. Υπολογίζεται ότι ένα στα 4 από τα δάνεια που ξανακοκκινίζουν ανήκουν στην συγκεκριμένη κατηγορία δανειοληπτών, που κάνουν τη ζωή όλων – και κυρίως αυτών που έχουν πραγματικά ανάγκη – πολύ δύσκολη.