Skip to main content

40 χρόνια Κέντρο Πομπιντού

Tο τρίτο μουσείο Ζωρζ Πομπιντού ετοιμάζεται να ανοίξει το αργότερο μέχρι το 2020 στις Βρυξέλλες, 40 χρόνια μετά τα εγκαίνια του πρώτου στο Παρίσι

Το Κέντρο Ζωρζ Πομπιντού (Beaubourg) στο Παρίσι γιόρτασε με μια έκθεση αφιερωμένη στον Βασίλι Καντίνσκι όχι μόνο τα 150α «γενέθλια» του διάσημου Ρώσου ζωγράφου αλλά και την έναρξη της επετειακής σεζόν του σημαντικού αυτού χώρου πολιτισμού της γαλλικής πρωτεύουσας. Πριν από 40 χρόνια άνοιξε τις πύλες του το Κέντρο Πομπιντού και φέτος πραγματοποιούνται εκθέσεις και εκδηλώσεις σε 40 γαλλικές πόλεις. Εκτός αυτού όμως το εμβληματικό γαλλικό μουσείο ανακοίνωσε τον περασμένο Σεπτέμβρη ότι πρόκειται να εγκαινιάσει ένα ακόμη παράρτημα, μετά από τα ήδη υπάρχοντα στις πόλεις Μετς και Μάλαγα, αυτή τη φορά στις Βρυξέλλες.

Το Κέντρο Πομπιντού ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Ζωρζ Πομπιντού, από τον οποίο και πήρε το όνομά του. Ο πρώην πρόεδρος ήθελε να θέσει το Παρίσι και πάλι στον παγκόσμιο χάρτη των τεχνών και του πολιτισμού. Εκτός από την βιβλιοθήκη με τους πολύχρωμους σωλήνες, στο ίδιο κτίριο φιλοξενήθηκε και το Ινστιτούτο Έρευνας Ακουστικής και Μουσικής (Ircam), όπως και το Εθνικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (ΜΝΑΜ). Με περίπου 120.000 εκθέματα είναι το σήμα κατατεθέν το Κέντρου και ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου.

Η πολιτική δανεισμού του Πομπιντού

Ο πρόεδρος του Κέντρου Πομπιντού Σερζ Λαβίν τονίζει συχνά τη γενναιοδωρία του μουσείου, το οποίο δανείζει κατά μέσο όρο 5000 έργα τέχνης για περιοδικές εκθέσεις σε άλλα μουσεία. Τα μουσεία που δέχονται τα περισσότερα έργα από το Κέντρο Πομπιντού είναι τα παραρτήματά του στη Γαλλία και το εξωτερικό.

Το Κέντρο Πομπιντού στη γαλλική πόλη Μετς εγκαινιάστηκε το 2010 και κόστισε περισσότερο από 70 εκατομμύρια ευρώ. Η σκεπή του εντυπωσιακού κτιρίου των 10.000 τετραγωνικών μέτρων μοιάζει με κινέζικο καπέλο. Μπορεί η επισκεψιμότητα του μουσείου να είναι σε πάρα πολύ καλά επίπεδα (300.000-350.000 επισκέπτες το χρόνο) ωστόσο τα οικονομικά του παραρτήματος προβληματίζουν εδώ και χρόνια τους υπευθύνους. Λόγω έλλειψης ξεκάθαρων προδιαγραφών συχνά μειώνονται τα κονδύλια χωρίς να υπάρχει προφανής λόγος.

Μάλαγα και σύντομα Βρυξέλλες

Τον Μάρτιο του 2015 άνοιξε τις πύλες του το δεύτερο παράτημα του γαλλικού Κέντρου Πομπιντού στην ισπανική πόλη Μάλαγα. Το ισπανικό μουσείο καταβάλει 1,5 εκατομμύριο ευρώ ετησίως στο Κέντρο Πομπιντού για να μπορεί να δανειστεί τα έργα του. Επιπλέον ανέλαβε εξ ολοκλήρου τα έξοδα ανακαίνισης του κτιρίου που στεγάζει το ισπανικό μουσείο, τα οποία ανήλθα σε 5 εκατομμύρια ευρώ. 

Το παράρτημα των Βρυξελλών αναμένεται να ανοίξει το αργότερο μέχρι το 2020 σε ένα τεράστιο κτίριο art-deco 30.000 τετραγωνικών μέτρων, στο οποίο μέχρι τώρα βρίσκονται τα γραφεία της αυτοκινητοβιομηχανίας Citroen. Ωστόσο δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό ποια φιλοσοφία θα ακολουθήσει το νέο μουσείο που θα βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης.

 

Πηγή: Deutsche Welle