Skip to main content

4.300 παιδιά στη Θεσσαλονίκη δεν έχουν ούτε κολατσιό

Η «Πολιτεία Πολιτισμού» μέσω της κοινωνικής δράσης «suppARTing students» υποστηρίζει 300 παιδιά 25 σχολείων της ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Η φτώχεια στα χρόνια της κρίσης χτύπησε και την ανατολική Θεσσαλονίκη, που θεωρείται και η πιο προνομιούχος εισοδηματικά περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματα. Οι υποσιτιζόμενοι μαθητές της περιοχής υπολογίζονται σε 1.800.

Για 300 παιδιά από 25 δημοτικά σχολεία των οποίων οι οικογένειες δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους, η οργάνωση «Πολιτεία Πολιτισμού» θα παράσχει δωρεάν κολατσιό.

Μέσω της κοινωνικής δράσης «suppARTing students» και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, γίνεται μια πρώτη προσπάθεια μέσω της τέχνης τα υποσιτιζόμενα παιδιά να υποστηριχθούν σε ό,τι αφορά στο πρωινό τους.

Σε συνέντευξη τύπου η πρόεδρος της «Πολιτείας Πολιτισμού», Πέπη Ασουριάν, επισήμανε ότι η δράση έχει ως στόχο τη στήριξη των παιδιών. Μάλιστα, προγραμματίζονται σημαντικά καλλιτεχνικά events, ώστε να βοηθηθούν τα παιδιά όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά ακόμη και στη Νέα Υόρκη.

Το μέγεθος του προβλήματος υποσιτισμού των μαθητών αποτυπώνει και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με αυτή, τα 25 δημοτικά σχολεία της ανατολικής Θεσσαλονίκης (Χαριλάου, Βότση, Βούλγαρη κτλ.), από τα οποία επιλέχτηκαν να στηριχθούν 300 παιδιά αποτελούν μόλις το ένα έκτο των δημοτικών της περιοχής. Ο διευθυντής, Άγγελος Πολυζωίδης, είπε ότι συνολικά υπάρχουν 150 σχολεία και 1.800 παιδιά που υποσιτίζονται.

Την ίδια ώρα, στην πιο φτωχή δυτική Θεσσαλονίκη οι μαθητές άπορων οικογενειών ξεπερνούν τους 2.500. Ο κ. Πολυζωίδης τόνισε ότι το πρόβλημα βαίνει διαρκώς αυξανόμενο στην ανατολική Θεσσαλονίκη, γεγονός που σημαίνει ότι η φτώχεια έχει εξαπλωθεί σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης.

Τα 300 παιδιά που θα υποστηριχθούν προέρχονται από νεόπτωχες οικογένειες με τον ένα ή και τους δυο γονείς άνεργους ή είναι παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών, διαζευγμένων, οικονομιών μεταναστών ή πρόκειται για παραμελημένα παιδιά.

Η πρώτη δράση της «suppARTing students» είναι η μεγάλη έκθεση καλλιτεχνών στη Νέα Υόρκη (New York Design Center) από τις 15 έως τις 21 Μαΐου 2015. Τα έσοδα της έκθεσης θα διατεθούν για το κολατσιό των μαθητών. Στην έκθεση συμμετέχουν και προσφέρουν αφιλοκερδώς έργα τους, 65 καλλιτέχνες, της Ελλάδας και του εξωτερικού, από διάφορες εικαστικές τέχνες, όπως ζωγραφική, ψηφιακή ζωγραφική, πυρογραφία, γλυπτική, χαρακτική, σκιτσογραφία, φωτιστική τέχνη, κολάζ κ.α. «Στόχος μας είναι όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις των έργων να διατεθούν στους 300 μαθητές δημοτικών σχολείων της Θεσσαλονίκης που σιτίζονται ανεπαρκώς λόγω της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης των οικογενειών τους», δήλωσε η κ. Ασουριάν.

Η μεταφορά των έργων στην Αμερική αρχίζει από την Παρασκευή και στόχος είναι να ευαισθητοποιηθούν απέναντι στο πρόβλημα και οι ομογενείς, με την αγορά έργων. Γι’ αυτό άλλωστε η εκδήλωση στηρίζεται κι από το Hellenic Relief Foundation.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής των εκδηλώσεων της «Πολιτείας Πολιτισμού», Βασίλης Ρουμελιώτης, σημείωσε ότι θα γυριστεί ντοκιμαντέρ, το οποίο θα προωθηθεί σε φεστιβάλ, τηλεόραση και διαδίκτυο και να αποτελέσει παράδειγμα κινητοποίησης κι άλλων φορέων.

Για τη στήριξη της δράσης «suppARTing students», θα πραγματοποιηθεί μεγάλη μουσική εκδήλωση, την Κυριακή 10 Μαΐου 2015 στις 8 το βράδυ, στην «Πύλη Αξιού», με τίτλο «Έτσι αγαπάει η Θεσσαλονίκη», όπου θα συμμετάσχουν αφιλοκερδώς οι: Ιεροκλής Μιχαηλίδης (παρουσίαση), Νατάσσα Θεοδωρίδου, Νίκος Μακρόπουλος, Μελίνα Ασλανίδου, Άγγελος Διονυσίου, Λένα Παπαδοπούλου, Ζαφείρης Μελάς, Δημήτρης Χρυσοχοΐδης, Γιώργος Γιασεμής, Κωνσταντίνος Καραγέλης, Σταύρος Φωτιάδης, Σάκης Βέρρος, Πέλα και Στάθης Νικολαΐδης.