Skip to main content

ΝΔ: 48 χρόνια σε 350 καρέ χάρις σε μια επίσκεψη του νεαρού Μητσοτάκη στο Άγιον Όρος (φωτο)

Ανοίγει αύριο τις πύλες της η έκθεση για τα 48 χρόνια της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη. Ντοκουμέντα που ξυπνούν «γαλάζιες» μνήμες.

Σαράντα οχτώ χρόνια ιστορίας, μέσα από 350 φωτογραφίες και 75 αφίσες, μέσα από δημοσιεύματα εποχής και το πρώτο ψηφοδέλτιο της ΝΔ του 1974 σε Α' και Β' Θεσσαλονίκης, μέσα από «γαλάζια» πρόσωπα του χτες και του σήμερα, κοσμούν τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας Θεσσαλονίκης, στον πέμπτο όροφο της Μιχαήλ Καλού 6.

Η έκθεση ιστορικών ντοκουμέντων για τη διαχρονική πορεία της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή τη συμπλήρωση 48 χρόνων από την ίδρυση του κόμματος, που διοργανώνει η Διοικούσα Επιτροπή ΝΔ Νομού Θεσσαλονίκης, άνοιξε τις πύλες της σήμερα μόνο για τους δημοσιογράφους κι από αύριο Τρίτη 4 Οκτωβρίου (ημερομηνία ίδρυσης του κόμματος) και μέχρι τις 7 Οκτωβρίου θα είναι επισκέψιμη από τις 17.00' έως τις 21.00' από τους πολίτες.

Η έκθεση περιλαμβάνει 350 φωτογραφίες, με όλους τους προέδρους της ΝΔ σε επισκέψεις τους και ανοιχτές συγκεντρώσεις τους στη Θεσσαλονίκη, σε κομματικές εκδηλώσεις, αλλά και φωτογραφίες της τοπικής κομματικής ηγεσίας, των βουλευτών, των ιστορικών στελεχών, των πρωταγωνιστών του «γαλάζιου» χτες και σήμερα της Θεσσαλονίκης. Φωτογραφίες από συνθήματα σε τοίχους κι από αφισοκολλήσεις, φωτογραφίες από ιστορικά τοπικά στελέχη που έφυγαν και πέρασαν από κομματικά αξιώματα, φωτογραφίες ακόμη κι από τις θεμελιώσεις του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού Θεσσαλονίκης και του Καυταντζογλείου, από τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή. Φωτογραφίες του Κυριάκου Μητσοτάκη από την ηλικία των 7 ετών... Περιλαμβάνει επίσης 75 αφίσες, με μεγάλες συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη, όπως εκείνη του 1985, αλλά και οπτικοακουστικό υλικό από ομιλίες των αρχηγών της ΝΔ, ενώ σε μια οθόνη εναλλάσσονται διαρκώς όλα τα σήματα που χρησιμοποίησε η ΝΔ, ακόμη και το πρώτο της μεταπολίτευσης.

Στόχος της έκθεσης, όπως τονίζει ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής ΝΔ Νομού Θεσσαλονίκης, Ζήσης Ιωακείμοβιτς, είναι να αναδειχθούν ιστορικές στιγμές και πρόσωπα που σχετίζονται με τη Νέα Δημοκρατία και αποτυπώνουν την πολιτική της διαδρομή.

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Άγιον Όρος

Η αφορμή για να διοργανωθεί αυτή η έκθεση, που ξυπνά μνήμες σε όλα τα κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, όπως είπε ο κ. Ιωακείμοβιτς προήλθε από μία φωτογραφία: «Η ιδέα της έκθεσης προήλθε από μια φωτογραφία που είχε πέσει στα χέρια μου, με τον πρόεδρο, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πατέρα του Κωνσταντίνο, από επίσκεψή τους στο Άγιον Όρος. Επειδή η ιστορική μνήμη πρέπει να διατηρείται αναλλοίωτη, γι' αυτό κι εμείς δημιουργήσαμε μέσα σε μόλις δέκα μέρες αυτή την έκθεση, με σκοπό να κρατήσουμε στη δική μας μνήμη, αλλά να περάσουμε και στις νέες γενιές όλη την ιστορία της ΝΔ μέσα από φωτογραφικό υλικό, αφίσες, αποκόμματα εφημερίδων και ιπτικοακουστικά ντοκουμέντα. Στόχος μας όμως ήταν να τιμήσουμε όχι μόνο τον 'επώνυμο', αλλά και τον 'ανώνυμο' Νεοδημοκράτη και Νεοδημοκράτισσα, τον 'ανώνυμο' και 'επώνυμο' ΟΝΝΕΔίτη και ΟΝΝΕΔίτισσα. Γι' αυτό δημιουργήσαμε αυτή την έκθεση, που εγκαινιάζουμε αύριο χωρίς να κόψουμε κορδέλες, αλλά θα είναι ανοιχτή για το κοινό. Θέλουμε να αναδείξουμε την πολιτική διαδρομή των απλών Νεοδημοκρατών, των επώνυμων στελεχών μας και των αρχηγών μας».

Μάλιστα, η επίσκεψη αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη σε νεαρή ηλικία με τον πατέρα του στο Άγιον Όρος, που έδωσε και την αφορμή για την έκθεση, έχει τη δική της γωνιά με πολλές φωτογραφίες, ενώ ανάμεσα στις μεγάλες φωτογραφίες μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει τις μεγάλες συγκεντρώσεις που έγιναν στη Θεσσαλονίκη διαχρονικά, είτε στην παραλία είτε στην Αριστοτέλους (ακόμη και την πρώτη), ενώ υπάρχουν φωτογραφίες γνωστών φωτορεπόρτερ, όπως του Γιάννη Κυριακίδη και του Γιώργου Χριστοφορίδη.

Ξεχωρίζουν επίσης η φωτογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή στον Λευκό Πύργο, το πρώτο σήμα της ΝΔ με τον πυρσό να τον κρατούν τρία χέρια, η φωτογραφία από τη μάχη των τοίχων με τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ σε προεκλογική περίοδο να καλύπτεται από το «ΝΔ», η ιστορική φωτογραφία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη του 1986 με τους τρεις «γαλάζιους» δημάρχους στους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας (Έβερτ στην Αθήνα, Κούβελας στη Θεσσαλονίκη, Ανδριανόπουλος στον Πειραιά), η φωτογραφία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη να καταθέτει στην περίφημη «Δίκη της Κεραίας» το 1988, μια φωτογραφία του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ηλικία 7 ετών να κατεβαίνει σε φαράγγι με τον πατέρα του, αλλά και η φωτογραφία από την ίδρυση της Νομαρχιακής Θεσσαλονίκης της ΝΔ, το 1985.