Skip to main content

4G: Μια πύλη για τα προϊόντα της ελληνικής γης από το Μαυροδένδρι Κοζάνης

Η αγάπη του επί 30 χρόνια ηλεκτρολόγου μηχανικού, Γιάννη Κουιμτζίδη, για τη γη τον οδήγησε στην παραγωγή αποξηραμένων φρούτων και λαχανικών.

Θέλει να δώσει στα προϊόντα της ελληνικής γης μια διεθνή διέξοδο, υπογραμμίζοντας την ποιότητα, την ανωτερότητα και την αυθεντικότητά τους ακόμα και στην αποξηραμένη τους μορφή. Άλλωστε, αυτό ακριβώς δηλώνει και το ευρηματικό όνομα της εταιρείας του, 4G, με τα τέσσερα G του, Greek Gaia’s Global Gate (παγκόσμια πύλη ελληνικής γης), να δείχνουν την εξαγωγική της στόχευση. Ο επί 30 χρόνια ηλεκτρολόγος μηχανικός, Γιάννης Κουιμτζίδης, δημιούργησε το 2015 την εταιρεία παραγωγής αποξηραμένων φρούτων, λαχανικών και εδώδιμων φυτών 4G στο Μαυροδένδρι Κοζάνης, μετατρέποντας μια οικογενειακή παράδοση σε επιχειρηματική πρόκληση, που πήρε τη μορφή μονάδας 1.000 τ.μ. σε έκταση 6.000 τ.μ., με παραγωγική δυναμικότητα μισού τόνου την ημέρα.

Η αγάπη του άλλωστε για τη γη και η καταγωγή του από αγροτική οικογένεια τον κρατούσαν πάντα κοντά στον πρωτογενή τομέα, ενώ η εξοικείωσή του με την αποξήρανση φρούτων και λαχανικών σε οικιακή κλίμακα είχε ρίζες στην παιδική του ηλικία.

Σήμερα περί τους 30 κωδικούς της 4G βρίσκονται στα ράφια επιλεγμένων καταστημάτων, η εταιρεία διαθέτει τα προϊόντα της στην εστίαση, δρομολογεί συνεργασίες με λιανεμπορικές αλυσίδες, έχει κάνει τα πρώτα της εξαγωγικά βήματα σε Γερμανία και Ουκρανία, ενώ διαθέτει τα προϊόντα της και μέσω Amazon. Στόχος της δε για το επόμενο διάστημα είναι να ενισχύσει τις πωλήσεις του εξωτερικού, πραγματώνοντας και το όραμα του δημιουργού της για τη διεθνή προβολή των προϊόντων της ελληνικής γης στην αποξηραμένη τους μορφή. Από τομάτα, πιπεριά, μελιτζάνα, κολοκύθα και καρότο μέχρι κρεμμύδι, μπρόκολο, κουνουπίδι, σκόρδο και λάχανο και από μήλο, αχλάδι, πορτοκάλι, λεμόνι και λωτό μέχρι ροδάκινο, φράουλα, πεπόνι και ακτινίδιο, η 4G διαθέτει μεγάλη ποικιλία αποξηραμένων, σε ροδέλες, σκόνη και τρίμμα, που ξεφεύγουν από τα συνήθη, όπως είναι το δαμάσκηνο, το βερίκοκο, το σύκο και η σταφίδα. Επίσης, διαθέτει στην αγορά και αποξηραμένα μαγειρεμένα όσπρια με τη μορφή σκόνης, που όταν ενυδατώνεται γίνεται κρέμα, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί μαγειρικά με διάφορους τρόπους. Η εταιρεία συνεργάζεται με πάνω από 30 Έλληνες παραγωγούς από την περιοχή και όχι μόνο, αφού η ελληνικότητα είναι το κριτήριο για την επιλογή των πρώτων υλών της.

Η επαφή με τη γη και την ξήρανση

Ο Γιάννης Κουιμτζίδης μεγάλωσε στο Μαυροδένδρι Κοζάνης και σπούδασε στο Πολυτεχνείο της Ρώμης. Μετά από ένα διάστημα εργασίας στην Αθήνα γύρισε στην Κοζάνη και στο μεγαλύτερο κομμάτι της επαγγελματικής του ζωής ασχολήθηκε με δημόσια έργα που σχετίζονταν με τη ΔΕΗ. Βλέποντας όμως τις εξελίξεις με την απολιγνιτοποίηση στην περιοχή και θέλοντας να προετοιμαστεί για την επόμενη μέρα, αποφάσισε να κάνει ένα τολμηρό επιχειρηματικό βήμα, αντλώντας έμπνευση από την παράδοση της αγροτικής του οικογένειας.

Γιάννης Κουιμτζίδης

 

 

Άλλωστε, όπως λέει στη Voria, ο ίδιος ήρθε πρώτη φορά σε επαφή με τη γη από τότε που άρχισε να περπατάει, ενώ η διαδικασία της ξήρανσης των προϊόντων ήταν μια οικεία υπόθεση γι’ αυτόν. Ακόμα θυμάται τα μέλη της οικογένειάς του να απλώνουν στον ήλιο την περίσσεια των προϊόντων από την παραγωγή τους για να στεγνώσουν και να τα διατηρήσουν για τον χειμώνα, οπότε γίνονταν νόστιμοι μεζέδες. «Μου έκανε εντύπωση το πόσο γευστικά ήταν όλα αυτά τα προϊόντα που στεγνώναμε στον ήλιο το καλοκαίρι, όπως για παράδειγμα οι λιαστές τομάτες που ανυπομονούσαμε να καταναλώσουμε τον χειμώνα» σημειώνει.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, η θερμοκρασία για την ξήρανση στη μονάδα δεν ξεπερνά τους 50 βαθμούς, ώστε να διατηρούνται όλα τα θρεπτικά στοιχεία, αλλά και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των φρούτων και των λαχανικών, ενώ στα προϊόντα της 4G δεν χρησιμοποιούνται ούτε συντηρητικά ούτε πρόσθετα ούτε ζάχαρα και οι γεύσεις είναι απλές, αγνές και αυθεντικές.