Skip to main content

4legs: Η εταιρεία από τη Θεσσαλονίκη που φτιάχνει έπιπλα για κατοικίδια

Ο Παντελής Κάλτσος δημιουργεί με πολλή αγάπη για τα κατοικίδια κρεβατάκια, σταντ για μπολ τροφής και νερού και σταντ αναμονής σκύλων σε μαγαζιά.

Ένας σκύλος ήταν η έμπνευση, ενώ η αγάπη του για τα μαστορέματα και το ξύλο η κινητήριος δύναμη. Ο Παντελής Κάλτσος, πολιτικός μηχανικός δομικών έργων, φτιάχνει εδώ και λίγα χρόνια χειροποίητα έπιπλα από ξύλο για τους τετράποδους φίλους μας, θέλοντας να διευκολύνει και να κάνει πιο όμορφη την καθημερινότητά τους. Η εταιρεία του με την επωνυμία 4legs διαθέτει μάλιστα ήδη 96 κωδικούς στην αγορά, που περιλαμβάνουν προϊοντικές κατηγορίες όπως τα κρεβατάκια, τα σταντ για μπολ τροφής και νερού και τα σταντ αναμονής σκύλων στα μαγαζιά, όλα με ένα industrial design, αλλά και εξατομικευμένα ανάλογα με τις ανάγκες των πελατών. Στα μελλοντικά σχέδιά της μάλιστα περιλαμβάνονται και σπιτάκια για σκύλους, αλλά και προϊόντα cat play, όπως ονυχοδρόμια για γάτες και ραφάκια όπου μπορούν να σκαρφαλώνουν. Ακόμα όμως και τα αναλώσιμα στις κατασκευές της, όπως τα μαξιλαράκια ή τα μεταλλικά μπολ, είναι ελληνικής παραγωγής, αφού ο δημιουργός της θέλει να στηρίζει τους Έλληνες κατασκευαστές.




Η αγάπη για τα μαστορέματα

Τα μαστορέματα ήταν δεύτερη φύση για τον Παντελή Κάλτσο. Με πατέρα μηχανικό αυτοκινήτων, τα εργαλεία και οι επιδιορθώσεις ήταν καθημερινότητα και αποτελούσαν έμπνευση ήδη από την παιδική του ηλικία. Άλλωστε, παιδάκι κολλούσε τα σπασμένα του παιχνίδια, τοποθετούσε… στραβά βρύσες στην προσπάθειά του να τις επιδιορθώσει και πειραματιζόταν διαρκώς. «Στο σπίτι πάντα κάτι φτιάχναμε» λέει στη Voria, εξηγώντας πως ανέκαθεν ήθελε να ασχοληθεί με τις ξύλινες κατασκευές. Μετά τις σπουδές στα δομικά έργα πέρασε από πολλές δουλειές, από μηχανικός σε τεχνική εταιρεία μέχρι πωλητής δομικών υλικών, είχε όμως πάντα μέσα του μια ανησυχία να δημιουργήσει κάτι δικό του. Η ιδέα για τη 4legs γεννήθηκε το 2014, σε μια περίοδο που ο Παντελής Κάλτσος είχε σκύλο. Θέλοντας να κάνει κάτι όμορφο για το κατοικίδιό του κι αφού τα χέρια του έπιαναν, μάζεψε παλέτες από τον δρόμο και έφτιαξε το πρώτο κρεβατάκι στο μπαλκόνι του σπιτιού του. Το 2017 έστησε το εργαστήριό του, έπιασε δουλειά και ξεκίνησε τη 4legs. Αρχικά δημιούργησε το ηλεκτρονικό του κατάστημα στη γνωστή πλατφόρμα etsy, μέσω της οποίας έφτασε να πουλά τα προϊόντα του από τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο, την Ισπανία και την Ιρλανδία μέχρι τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ινδία. Το 2020, βρίσκοντας χρόνο μέσα στην καραντίνα για περισσότερες δημιουργίες, έστησε το δικό του eshop κι η ανταπόκριση του κόσμου αποδείχθηκε θετική και άμεση, με τη 4legs να αρχίζει να αποκτά το δικό της κοινό. 

«Στο πρώτο αυτοσχέδιο κρεβατάκι που έφτιαξα ο σκύλος μου βρήκε αμέσως τη θέση του, ακόμα κι όταν δεν είχα βάλει ακόμα το μαξιλαράκι του. Τα κατοικίδια θέλουν τη δική τους φωλιά και εγώ ήθελα να τη δημιουργήσω για εκείνα» λέει ο Παντελής Κάλτσος.