Skip to main content

5 + 3 απορίες που θα λυθούν με το άνοιγμα της εστίασης στη Θεσσαλονίκη

Η κανονικότητα επιστρέφει και το επόμενο διάστημα η πραγματικότητα θα δείξει το πρόσωπό της. Το στοίχημα είναι μεγάλο και σε πολλά επίπεδα...

Δύο ημέρες έμειναν. Τη Δευτέρα το πρωί η Θεσσαλονίκη θα ξυπνήσει περίπου όπως παλιά. Με τις φωτεινές επιγραφές των καταστημάτων εστίασης αναμμένες και τα… τραπεζάκια έξω. Απλωμένα σε πεζοδρόμια, πλατείες, πάρκα και –για ορισμένες ημέρες και ώρες- σε δρόμους, που περιοδικά θα μετατρέπονται σε πεζόδρομους. Η κανονικότητα επιστρέφει και το επόμενο διάστημα η πραγματικότητα θα δείξει το πρόσωπό της. Με δεδομένο ότι μόνο στον δήμο Θεσσαλονίκης λειτουργούν γύρω στις 3.500 επιχειρήσεις εστίασης, εκ των οποίων περισσότερες από 1.800 έχουν άδεια για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε υπαίθριους χώρους, το στοίχημα είναι μεγάλο. Σε πολλά επίπεδα και για πολλά συστήματα. Σημειώστε:

Πρώτον, πόσα και ποια καφέ, μπάρ, εστιατόρια θα ανοίξουν; Ή για την ακρίβεια πόσα θα παραμείνουν κλειστά; Αν υποθέσουμε ότι κάποια θα παραμείνουν κλειστά. Διότι επί τους θέματος κυκλοφόρησαν εν μέσω lockdown πολλοί αστικοί μύθοι και τώρα θα φανεί ποιοι από αυτούς θα επιβεβαιωθούν και ποιοι θα διαψευστούν.

Δεύτερον, σε ποιο ποσοστό οι εργαζόμενοι θα επιστρέψουν στα πόστα τους; Αν και η ακριβής αποτίμηση του συγκεκριμένου δεδομένου είναι δύσκολη εξαιτίας της μαύρης εργασίας, που στις επιχειρήσεις εστίασης έχει μεγάλη έκταση, σίγουρα η εικόνα θα δείξει την τάση.

Τρίτον, πως θα συμπεριφερθούν οι πελάτες – καταναλωτές; Η αλήθεια είναι ότι οι χώροι εστίασης έλλειψαν από πολλούς στη Θεσσαλονίκη και υπάρχει σχετική αδημονία. Εξίσου αληθές, όμως, είναι ότι τις δέκα εβδομάδες που μεσολάβησαν από το κλείσιμο έγιναν πολλά. Κάποιοι άρχισαν να συνηθίζουν σε ένα διαφορετικό τρόπο ζωής με περισσότερο… Netflix. Κάποιοι φοβούνται να πλησιάσουν μαζικούς χώρους για υγειονομικούς λόγους και κάποιοι απέκτησαν οικονομικό πρόβλημα.

Τέταρτον, η μείωση του ΦΠΑ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση θα περάσει στον τιμοκατάλογο ή απλώς θα ενισχύσει τα ταμεία των επιχειρήσεων; Κανονικά, με βάση τα χρηστά εμπορικά ήθη θα πρέπει  θα πρέπει να γίνει το πρώτο. Μάλλον, όμως, θα συμβεί το δεύτερο. Το ξέρουν αυτό στο υπουργείο Οικονομικών. Το ομολόγησε από τηλεοράσεως και σε απευθείας μετάδοση ο ίδιος ο Χρήστος Σταϊκούρας. Παρ’ όλα έχει ενδιαφέρον να περιμένουμε τι θα γίνει. Στην πιάτσα υπάρχουν επαγγελματίες και… επαγγελματίες.

Πέμπτον, τι τζίρος θα γίνει; Η κοινωνία επιστρέφει από ένα μεγάλο σοκ, το οποίο εξακολουθεί να την απασχολεί, αφού –όπως λένε οι επιστήμονες- η πανδημία δεν τελείωσε και μάλλον ο κορωνοϊός θα εξαπολύσει μια δεύτερη επίθεση το φθινόπωρο. Επομένως –πέρα από την εκτόνωση- πόση διάθεση υπάρχει; Και πόση από την κατανάλωση που θα εκδηλωθεί θα καταγραφεί σε ταμειακές και αποδείξεις, καθώς –σύμφωνα με την ΑΑΔΕ- ο συγκεκριμένος επαγγελματικός κλάδος είναι ανάμεσα στους πρώτους στην λίστα των φορολογικών παρατυπιών και παραβάσεων.  

Εκτός από όλα αυτά την επόμενη εβδομάδα θα δούμε και πως θα λειτουργήσουν οι δημοτικές αρχές - ο δήμος Θεσσαλονίκης, οι άλλοι δήμοι, αλλά και οι υπηρεσίες του κράτους- στην επέκταση των υπαίθριων χώρων. Κατ’ αρχήν θα μείνουν ικανοποιημένες οι επιχειρήσεις; Θα τηρηθεί επί της ουσίας ο όρος της προσβασιμότητας των πολιτών σε πεζοδρόμια, πλατείες, παιδικές χαρές; Θα υπάρχουν οι απαιτούμενοι έλεγχοι, ώστε οι… πονηροί να μην μετέλθουν μεθόδων αθέμητου ανταγωνισμού και επωφεληθούν εις υγείαν των κορόιδων; Σε όλες αυτές τις ερωτήσεις η λογική απάντηση είναι καταφατική, αλλά στην πράξη χρειάζονται «αποδείξεις και ονόματα». Ειδικά στην Ελλάδα. Σε μια χώρα όπου ο συγκεκριμένος επαγγελματικός και επιχειρηματικός κλάδος της εστίασης έχει ιδιαίτερο κοινωνικό αντίκτυπο και μεγάλη πολιτική δύναμη, σίγουρα σε τοπικό επίπεδο.