Skip to main content

50 μελωδίες για τον εορτασμό των 200 χρόνων από το 1821

Ένα μοναδικό αφιέρωμα με συνθέσεις του παγκόσμιου ρεπερτορίου από τη ΔΕΘ και τον Λευτέρη Κογκαλίδη για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821

Για να τιμήσει τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821, η ΔΕΘ παρουσιάζει ένα μοναδικό αφιέρωμα με συνθέσεις του παγκόσμιου ρεπερτορίου -κυρίως Ευρώπη, ΗΠΑ, Ν. Αμερική-που «γεννήθηκαν» από το 1821 μέχρι το 1899, σε μια περίοδο εξαιρετικά δημιουργική, κυρίως στην Ευρώπη. Το αφιέρωμα επιμελείται και παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Λευτέρης Κογκαλίδης, ο οποίος επί δεκαετίες μελετάει το διεθνές ρεπερτόριο.

Μολονότι στον 19ο αιώνα δεν υπήρχαν ακόμα ηχογραφήσεις, αλλά μόνο παρτιτούρες, ο Λ. Κογκαλίδης αναζήτησε ερμηνευτές του 20ου αιώνα που ηχογράφησαν αυτά τα τραγούδια, ύμνους, άριες, όπερες, λαϊκά τραγούδια, εμβατήρια κλπ. Χαρακτηριστικά είναι τα ονόματα των Φρανκ Σινάτρα, Έλβις Πρίσλεϊ, Λουτσιάνο Παβαρόττι, Μάριο Λάντζα, Ενρίκο Καρούζο, Μαρία Κάλλας, Αντρέα Μποτσέλι, Χούλιο Ιγκλέσιας, Άρθουρ Ρουμπινστάιν, Λιμπεράστε, Πολ Μωριά, Λοιίς Άρμστρονγκ, Άντριου Σίστερς και άλλοι πολλοί.  



Ανάμεσα στις δημιουργίες που θα ακουστούν συμπεριλαμβάνεται και η μοναδική ξένη σύνθεση εμπνευσμένη από Έλληνα της αρχαιότητας και συγκεκριμένα τον Ηρόδοτο! Στην εκδήλωση κάθε τραγούδι θα συνοδεύει η προβολή ανάλογου βίντεο κλιπ.  

Από περίπου 2000 συνθέσεις της εποχής που εντόπισε ο Λ. Κογκαλίδης επέλεξε 50 κομμάτια με κριτήριο ότι πρόκειται για μελωδίες που παραμένουν ζωντανά μέχρι σήμερα. Ηχογραφούνται, διασκευάζονται, ενορχηστρώνονται και ακούγονται συνεχώς σε νέες εκτελέσεις.



Η εκδήλωση θα διαρκέσει περίπου τρεις ώρες και θα πραγματοποιηθεί με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, αύριο Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου, στις 7 μμ., στην αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης, του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ – Helexpo, που βρίσκεται σε απόσταση 50 μέτρων από την πύλη Εμπορίου της ΔΕΘ, απέναντι από το ΑΠΘ. Υπάρχει ανελκυστήρας για τον πρώτο όροφο, όπως και ελεύθερη είσοδος των ΙΧ αυτοκινήτων, που το προσωπικό ασφαλείας θα κατευθύνει στον κατάλληλο χώρο.