Skip to main content

55 λουκέτα σε δύο μήνες για φοροδιαφυγή σε Β. Ελλάδα και Θεσσαλία

Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΥΕΔΔΕ για το πρώτο δίμηνο του 2019. Σε εστίαση, καύσιμα και καταναλωτικά αγαθά οι περισσότερες παραβάσεις

Η επέκταση των ελέγχων που πραγματοποιεί στην αγορά της Βορείου Ελλάδος λειτουργεί μέχρι ενός σημείου και παιδευτικά, καθώς η σύγκριση των στοιχείων του πρώτου διμήνου του 2019 με το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρονιάς, δείχνει ότι υπάρχουν σημάδια φορολογικής συμμόρφωσης. Φυσικά στην Ελλάδα η φοροδιαφυγή είναι εδώ και δεκαετίες εθνικό σπορ, με ιδιαίτερη έξαρση στα τελευταία δέκα χρόνια της κρίσης και της ύφεσης, αλλά η έντονη και συστηματική παρουσία στην πιάτσα της Υπηρεσίας Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων φαίνεται πως έχει κάποια αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία το διάστημα Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2019 στη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θεσσαλία τα στελέχη της ΥΕΔΔΕ πραγματοποίησαν 1181 προληπτικούς ελέγχους και διαπίστωσαν 642 παραβάσεις –ποσοστό 54,36%-, κυρίως μη έκδοση φορολογικών στοιχείων (αποδείξεις, τιμολόγια, δελτία αποστολής). Σε 55 περιπτώσεις επιβλήθηκε άμεση αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων, δηλαδή 48ωρο λουκέτο, κυρίως των κλάδων της εστίασης, καυσίμων και καταναλωτικών αγαθών. Αυτό σημαίνει ότι στις 55 συγκεκριμένες περιπτώσεις οι παραβάσεις που διαπιστώθηκαν αφορούν είτε τη μη έκδοση 10 και περισσότερων αποδείξεων είτε το αντικείμενο της φοροδιαφυγής ξεπερνούσε τα 500 ευρώ.  

Αντίστοιχα το πρώτο δίμηνο του 2018 στις ίδιες περιοχές είχαν πραγματοποιηθεί 744 έλεγχοι και είχαν διαπιστωθεί 459 παραβάσεις, ποσοστό της τάξεως του 61,69%. Όπως υπογραμμίζουν παράγοντες της αγοράς, η φετινή –έστω μικρή- μείωση δείχνει μια τάση συμμόρφωσης σε φορολογικά θέματα, καθώς γίνεται, πλέον, συνείδηση στους επιχειρηματίες –κυρίως τους μικρούς και τους μικρομεσαίους- ότι οι έλεγχοι δεν περιορίζονται ούτε χρονικά σε ορισμένες περιόδους (γιορτές, αργίες κ.λπ.), ούτε χωρικά μόνο σε ορισμένα γνωστά εμπορικά στέκια της Β. Ελλάδος.

Εκείνοι που είναι σαφές ότι εξακολουθούν να φοροδιαφεύγουν με σχετική άνεση είναι οι επαγγελματίες –τεχνίτες και επιστήμονες- οι οποίοι έρχονται σε απευθείας και κατά μόνας επαφή με την πελατεία τους. Σε αυτά τα τετ α τετ οι ελεγκτικοί μηχανισμοί λίγα μπορούν να κάνουν, ιδίως στις περιπτώσεις που οι επαγγελματίες προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εκτός του καταστήματος ή του γραφείου τους, για παράδειγμα οι τεχνίτες στα σπίτια των πελατών τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις η «φοροδιαφυγή ως συνήθεια» των επαγγελματιών από τη μια και η ελλειμματική φορολογική συνείδηση των πελατών τους από την άλλη, αποτελούν εκρηκτικό συνδυασμό, που έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων από τα δημόσια ταμεία, τόσο σε ό,τι αφορά τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας όσο και τον φόρο εισοδήματος.