Skip to main content

79η ΔΕΘ: Νέα πνοή με περισσότερους από 1.000 εκθέτες

Περί τους 200.000 επισκέπτες αναμένονται στο υπερθέαμα επιχειρηματικότητας, τεχνολογίας και πολιτισμού της 79ης ΔΕΘ, τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΘ – Ηelexpo Τάσος Τζήκας.

της Άννης Καρολίδου

Έως και 200.000 επισκέπτες, οι διπλάσιοι από ότι το 2012, αναμένεται να περάσουν τις πύλες της φετινής Διεθνούς Έκθεσης του Σεπτεμβρίου, ενώ για κάθε 1 ευρώ που μπαίνει στο ταμείο της ΔΕΘ, η οικονομία της Θεσσαλονίκης κερδίζει 6 ευρώ.

Η 79η ΔΕΘ, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, θα είναι μεγαλύτερη, θα είναι πλουσιότερη από πλευράς παράλληλων εκδηλώσεων, θα είναι μία διοργάνωση που θα ενισχύει την εικόνα του διεθνούς εκθεσιακού φορέα, που μέσα στον Οκτώβριο θα έχει ετοιμάσει την πρόταση για τη προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή, την οποία και θα παρουσιάσει στην κυβέρνηση για να αποφασίσει τον τρόπο και τις διαδικασίες που θα οδηγήσουν στη διεθνοποίηση της ΔΕΘ – Helexpo.

Τα ανωτέρω τονίσθηκαν κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στην οποία δόθηκε το στίγμα και παρουσιάσθηκε το πλέγμα των εκδηλώσεων της φετινής διοργάνωσης.

«Θέλαμε να κάνουν τη ΔΕΘ μία υπερπαραγωγή, ένα υπερθέαμα επιχειρηματικότητας, τεχνολογίας και πολιτισμού», είπε ο πρόεδρος της ΔΕΘ – Ηelexpo Τάσος Τζήκας αναφερόμενος στη γενική έκθεση του Σεπτεμβρίου, την οποία, η διοίκηση της εταιρείας, έχει βάλει σκοπό να αναζωπυρώσει, να αναβαθμίσει και να την φέρει πιο κοντά στη πόλη και τους Θεσσαλονικείς.

Παρών στη συνέντευξη ήταν ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης Γιώργος Ορφανός, ο οποίος στάθηκε σε δύο σημεία: Ο υπουργός συνέδεσε την αναγέννηση της ΔΕΘ με την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας , ενώ υπογράμμισε την αύξηση των ιδιωτικών συμμετοχών καθώς  στο σύνολο των αυξημένων συμμετοχών στη ΔΕΘ, ο αριθμός των κρατικών είναι μειωμένος σε σχέση με πέρυσι.

Ο κ. υπουργός αναφέρθηκε και στο σκεπτικό διεθνοποίησης της ΔΕΘ – Helexpo AE,  που είναι η συνεργασία της εταιρείας με γνώστες του διεθνούς εκθεσιακού αντικειμένου. «Μετά τον Οκτώβριο, η κυβέρνηση θα αποφασίσει για τον τρόπο προσέλκυσης εταίρου», είπε ο κ. Ορφανός.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔEΘ- Helexpo Kυριάκος Ποζρικίδης, έδωσε τα αριθμητικά και ποιοτικά στοιχεία της φετινής διοργάνωσης. Φέτος, οι εκθέτες ξεπερνούν τους 1.000, όλα τα περίπτερα είναι ανοικτά και οι υπαίθριοι χώροι είναι όλοι μισθωμένοι.

Να σημειωθεί ότι η συμμετοχή των φορέων του δημοσίου στους εκθέτες, είναι κάτω του 5%. Ποσοστό περίπου 35% των εκθεσιακών συμμετοχών είναι νέες, ενώ οι επίσημες διεθνείς συμμετοχές  είναι 18 και αφορούν είτε σε απευθείας κρατική παρουσία, είτε στο επίπεδο διμερών Επιμελητηρίων.

Όπως τονίσθηκε, η 79η ΔΕΘ φιλοξενεί ορισμένες μοναδικές εκδηλώσεις  και αφιερώματα, όπως η έκθεση του CERN που θα λειτουργήσει επί ενάμισι μήνα, ξεναγώντας τον επισκέπτη στην προέλευση του σύμπαντος και στην καρδιά της ύλης, το e-gaming αλλά και την 20η, επετειακή, CHEAPART.  

Υπενθυμίζεται ότι την 79η ΔΕΘ θα εγκαινιάσει το πρωί του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος μετά την σχετική τελετή θα ξεναγηθεί στους χώρους της Έκθεσης. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει σε σύσκεψη φορέων που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης και το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα επιστρέψει στην Αθήνα.

Οι εκδηλώσεις της 79ης ΔΕΘ

Η 79η ΔΕΘ φιλοξενεί ορισμένες μοναδικές εκδηλώσεις και αφιερώματα, που όμοια τους δεν έχουν υλοποιηθεί στο παρελθόν ή δεν έχουν συμβεί εδώ και αρκετά χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η Έκθεση του CERN (που θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό της Θεσσαλονίκης επί 1,5 μήνα), όπου ο επισκέπτης πραγματοποιεί ένα συναρπαστικό ταξίδι στην προέλευση του σύμπαντος και στην καρδιά της ύλης. Για πρώτη φορά λαμβάνει χώρα ένα ειδικό θεματικό αφιέρωμα στην Ορθοδοξία, το οποίο εκτός των άλλων φιλοξενεί και το Μουσείο της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης.

Από την 79η ΔΕΘ θα ξεκινήσει τη λειτουργία του και ένα μοναδικό Θεματικό Πάρκο ευρωπαϊκών προδιαγραφών, το Εργοστάσιο και Μουσείο Σοκολάτας με στεγασμένους κυρίως αλλά και ελεύθερους χώρους 2.500 τ.μ., το οποίο είναι εγκατεστημένο στο Περίπτερο 1 και θα είναι ανοιχτό για έξι μήνες.

Στο πεδίο της τέχνης, φέτος, η επετειακή CHEAPART γιορτάζει τα 20 χρόνια της στην 79η ΔΕΘ, όπου για εννέα μέρες πάνω από 100 καλλιτέχνες με περισσότερα από 1.500 έργα θα παρουσιαστούν στο κοινό.

Στις παράλληλες εκδηλώσεις της 79ης ΔΕΘ περιλαμβάνεται και η Έκθεση Συλλεκτικών Υπολογιστών και Παιχνιδομηχανών RETRObit του retroclub.info, ειδικό αφιέρωμα για τα παιδιά με θεατρικές παραστάσεις, παιχνίδια και πολλές εκπλήξεις και βέβαια το εντυπωσιακό εναέριο θέαμα με μηχανές και ακροβάτες, οι οποίοι φέτος θα περπατούν εναέρια και πάνω από τις πολυκατοικίες της οδού Αγγελάκη.

Η μουσική με τη σειρά της βρίσκεται και αυτή στο επίκεντρο της 79ης ΔΕΘ, καθώς στο MAD North Stage Festival συμμετέχουν δημοφιλείς καλλιτέχνες και τραγουδοποιοί, με τον Διονύση Σαββόπουλο να γιορτάζει τα 50 χρόνια παρουσίας του στα μουσικά δρώμενα. Αναβαθμισμένος είναι και ο Διαγωνισμός Μουσικών Συγκροτημάτων Music Band Festival.

Μέγας Χορηγός της 79ης ΔΕΘ είναι ο ΟΠΑΠ, Επίσημη Τράπεζα η Εθνική Τράπεζα, ενώ επίσημο ξενοδοχείο του Mad North Stage Festival είναι το Grand Hotel Palace.

Χορηγοί είναι επίσης η Κεντρική Αγορά Αθηνών (εισιτήρια), η Εγνατία Οδός, η Skyserv, η ICAP (για το αφιέρωμα Innotech) και η εταιρεία Ε.Ι. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ Βιομηχανία Ειδών Διατροφής (για το Mad North Stage Festival).

Ακόμη, την εκτύπωση των προσκλήσεων προσφέρει το ξενοδοχείο Domotel Les Lazaristes, ενώ σημαντική είναι η συμβολή του Δήμου Θεσσαλονίκης, του ΟΑΣΘ, του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Το ωράριο λειτουργίας της 79ης ΔΕΘ έχει ως εξής: Το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου θα είναι ανοιχτή από τις 12:30 έως τις 22:00 και την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου από τις 10:00 έως τις 22:00. Τις καθημερινές θα λειτουργεί από τις 16:00 έως τις 22:00, ενώ το δεύτερο Σαββατοκύριακο (13 και 14 Σεπτεμβρίου) θα είναι ανοιχτή από τις 10:00 έως τις 22:00.

Η τιμή του εισιτηρίου είναι 3 ευρώ το Σάββατο των εγκαινίων (6 Σεπτεμβρίου) και τις καθημερινές (8-12 Σεπτεμβρίου), ενώ την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου και το δεύτερο Σαββατοκύριακο (13 και 14 Σεπτεμβρίου) είναι 5 ευρώ. Το οικογενειακό εισιτήριο είναι 10 ευρώ, ενώ οι πολύτεκνοι και τα ΑΜΕΑ θα πληρώνουν 3 ευρώ σε όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης.