Skip to main content

Κουβέλης σε Export Summit: Οι επενδύσεις στον ΟΛΘ οδηγούν την ανάπτυξη

Ξεκίνησε το συνέδριο του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ) - Παράδειγμα της δημιουργικής παραγωγικής Ελλάδας η ναυτιλία, σύμφωνα με τον Φ. Κουβέλη

Τον «καπετάνιο» της ελληνικής οικονομίας πρέπει να αποτελέσει η ελληνική ναυτιλία που αποτελεί βασικό αιμοδότη για την Ελλάδα. Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο προεδροςτου Συνδέσμου Εξαγωγέων – ΣΕΒΕ, Γιώργος Κωνσταντόπουλος κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του στο 7ο Export Summit, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος και έχει ως  θέμα «Foster Maritime Economy". Το φετινό συνέδριο έχει στόχο την ανάπτυξη της διασύνδεσης της ναυτιλίας και των συναφών κλάδων με την ελληνική βιομηχανία, το εμπόριο και τις υπηρεσίες.

«Η συμβολή της ελληνικής ναυτιλίας στην ελληνική οικονομία αποτυπώνεται και στους σχετικούς αριθμούς καθώς οι εισροές στο ισοζύγιο πληρωμών από την παροχή ναυτιλιακών υπηρεσιών ανήλθαν σε 9,1 δισ. ευρώ το 2017», ανέφερε ο  κ. Κωνσταντόπουλος υπογραμμίζοντας πως, σύμφωνα με μελέτη της ΕΕ, η «μπλε οικονομία» παράγει 6 δισ. ευρώ  προστιθέμενη αξία στην Ελλάδα, ενώ το 9,4%του συνολικού εργατικού της χώρας απασχολείται σε κλάδους της μπλε οικονομίας.



O πρόεδρος του ΣΕΒΕ, κλείνοντας την ομιλία του, αναφέρθηκε στις συνεργείες που απαιτούνται μεταξύ του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά.

Κουβέλης: Εξαγωγικό λιμάνι η Θεσσαλονίκη



«Η ναυτιλία αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα μίας παραγωγικής και δημιουργικής Ελλάδας», τόνισε από ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης, σημειώνοντας ότι οι επενδύσεις που γίνονται εντός και εκτός του λιμένα, κυρίως στο σιδηροδρομικό δίκτυο, ανοίγουν νέους δρόμους  ανάπτυξης για τη Θεσσαλονίκη και το λιμάνι της.

Στην ενίσχυση των δυνατοτήτων και του ρόλου του λιμένα θα συμβάλλει το έργο σύνδεσης του 6ου προβλήτα με τη σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης - Ειδομένης, έργο προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ που αναμένεται να υλοποιηθεί εντός του 2022. Σε αυτό το νέο αναπτυξιακό σκηνικό μεγάλη συμβολή αναμένεται να έχει, τόνισε ο κ. Κουβέλης, η δημιουργία εμπορευματικού κέντρου στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου, έργοy υπό δημοπράτηση.

Τέλος, ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε στο νέο μοντέλο ανάπτυξης των ελληνικών λιμανιών, το μοντέλο των υποπαραχωρήσεων που είναι το κυρίαρχο ευρωπαϊκό μοντέλο.