Skip to main content

8+1 τροφές για την αντιμετώπιση της χρόνιας δυσκοιλιότητας

Τι είναι η χρόνια δυσκοιλιότητα, ποια τα χαρακτηριστικά της και οι πιο συνηθισμένες αιτίες, πώς αντιμετωπίζεται η πάθηση.

* του Δρ Αναστάσιου Παπαδόπουλου

Η Χρόνια Δυσκοιλιότητα είναι ένα συχνό πρόβλημα το οποίο όταν κάνει την εμφάνισή του συνοδεύεται από αρνητικές επιπτώσεις τόσο για τον οργανισμό όσο και για την ψυχολογία του ασθενή. Σε ποσοστό 70% οι πάσχοντες αντιμετωπίζουν διάφορα συμπτώματα, όπως κοιλιακό πόνο, φούσκωμα, ανορεξία, κακή διάθεση, νευρικότητα κλπ.

Η Χρόνια Δυσκοιλιότητα στην Ελλάδα είναι μια από τις πιο συνήθεις και σημαντικές παθήσεις που ταλαιπωρούν τον ελληνικό πληθυσμό καθώς σύμφωνα με μελέτη του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας και Διατροφής (ΕΛΙΓΑΣΤ), το 16% του πληθυσμού, δηλαδή περισσότεροι από 1,7 εκατομμύρια Έλληνες, αναφέρει πρόβλημα δυσκοιλιότητας. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα περισσότερο από το 20% των Ελλήνων θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με το έντερό του τουλάχιστον μία φορά στη διάρκεια της ζωής του. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι ο αριθμός των γυναικών που πάσχουν είναι σχεδόν διπλάσιος από αυτόν των ανδρών.

Αιτίες

Το πρόβλημα μπορεί να είναι χρόνιο ή παροδικό (εμφανίζεται για παράδειγμα συχνά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης). Κύρια χαρακτηριστικά του αποτελούν:

* Συχνότητα κενώσεων μικρότερη από τις 3 φορές την εβδομάδα,

* Δυσκολία κατά τη διάρκεια των κενώσεων

* Αίσθημα ατελούς κένωσης

* Επίμονη παρουσία σκληρών κοπράνων.

Οι αιτίες που οδηγούν στην χρόνια δυσκοιλιότητα είναι διάφορες, η κυριότερη όμως είναι η κακή διατροφή και δη αυτή που δεν περιλαμβάνει φυτικές ίνες, οι οποίες διευκολύνουν τη λειτουργία του εντέρου. Οι πιο συνηθισμένες αιτίες είναι οι εξής:

* Οι μεταβολές στη διατροφή

* Οι αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες

* Η έλλειψη κατάλληλων συνθηκών υγιεινής ή η έλλειψη χρόνου (π.χ στον εργασιακό χώρο)

* Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (σπαστική κολίτιδα)

* Ψυχολογικά προβλήματα και ψυχοσωματικές διαταραχές που επηρεάζουν την πέψη και την απορρόφηση νερού στο παχύ έντερο με συνέπεια τη δυσκοιλιότητα.

Αντιμετώπιση

Η πρώτη προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πάθησης είναι η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και συγκεκριμένα η αυξημένη και καθημερινή:

* Λήψη φυτικών ινών

* Κατανάλωση νερού (τουλάχιστον 8 ποτήρια/ημέρα)

* Συστηματική άσκηση (προτείνεται αερόβια άσκηση ή περπάτημα)

Ανάμεσα στα τρόφιμα που μπορούν να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα είναι το λευκό ρύζι και άλλοι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες (από λευκά ζυμαρικά έως λευκά δημητριακά), οι άγουρες μπανάνες, το τσάι, το τυρί και η σοκολάτα.

Στην περίπτωση λοιπόν της Χρόνιας Δυσκοιλιότητας θα πρέπει ο ασθενής να εντάξει στην διατροφή του συγκεκριμένες τροφές που βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και είναι αναγκαία και απαραίτητα για την αντιμετώπισή της.

8+1 δραστικές τροφές

Οι επιλογές είναι πολλές και βρίσκονται σε αφθονία στην καθημερινότητά μας. Ποιες είναι όμως οι 8+1 πιο δραστικές τροφές για την αντιμετώπιση της χρόνιας δυσκοιλιότητας:

1. Γιαούρτι: Βοηθά σημαντικά στις περιπτώσεις ανώμαλων κενώσεων. Η ζάχαρη του γάλακτος βοηθά επίσης στην παραγωγή μαλακών και πολλών περιττωμάτων, που περνούν από τα έντερα με μεγαλύτερη ευκολία.

2. Μήλο: Φρούτο με εξαιρετικά οφέλη τόσο για την δυσκοιλιότητα όσο και για την ανθρώπινη υγεία. Ο χυμός του θεωρείται πιο δραστικός από ό,τι η κατανάλωση του καρπού

3. Πορτοκάλι: Συμβάλει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, ενώ και η φλούδα του είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη και υγιεινή.

4. Πεπόνι: Πέραν των φυτικών ινών του που ανακουφίζουν τους πάσχοντες από δυσκοιλιότητα, είναι γνωστό για τις καθαρτικές του ιδιότητες.

5. Πρωινό με δημητριακά πλούσια σε φυτικές ίνες: To μούσλι, ο λιναρόσπορος και η βρόμη είναι ιδανικές επιλογές

6. Ακτινίδιο: Ένα φλιτζάνι ακτινίδια περιέχει 5 γραμμάρια φυτικών ινών.

7. Σπανάκι: Δρα ως καθαρτικό, χωρίς όμως να προκαλεί ερεθισμούς και πόνους.

8. Λάχανο: Η κατανάλωση του σε ωμή μορφή ή σε ζωμό είναι μια περίφημη λύση κατά της δυσκοιλιότητας.

9. Πράσο: Βοηθά στη δυσκοιλιότητα και καταπολεμά τα παράσιτα του εντέρου.

Υπάρχουν όμως και πολλές ακόμα τροφές για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, όπως τα αποξηραμένα δαμάσκηνα, τα φασόλια, το ποπ κορν, το σιταρόχορτο, η ντομάτα, το φυτό αλθαία, το βότανο δρακοντιά, το καφέ ρύζι, το πράσινο τσάι, ο καφές και φυσικά το νερό.

* Ο Δρ Αναστάσιος Παπαδόπουλος είναι Γενικός Χειρουργός, MD, PhD

Proctology Center