Skip to main content

82η ΔΕΘ: Μεγάλη αύξηση των εκθετών αναμένει η διοίκηση

Φέτος θα καλυφθεί το 100% του εκθεσιακού χώρου, λέει ο διευθύνων σύμβουλος Κ. Ποζρικίδης - Στους 1.500 οι εκθέτες, έναντι 1.015 πέρυσι

Υπερδιπλάσιους επισκέπτες σε σχέση με το 2012 υποδέχεται κάθε χρόνο την τελευταία τριετία η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), η οποία φέτος, στην 82η διοργάνωσή της, βάζει την πόλη στον χάρτη του «Δρόμου του Μεταξιού»: έχοντας ως τιμώμενη χώρα την Κίνα, η φετινή ΔΕΘ θα προσελκύσει όχι μόνο Κινέζους επιχειρηματίες, αλλά και στελέχη της Αναπτυξιακής Τράπεζας της Κίνας (China Development Bank-CDB), ενός από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του κόσμου. H CDC, που με την ευκαιρία της ΔΕΘ θα διερευνήσει και τις προοπτικές χρηματοδότησης έργων στην Ελλάδα, πρόσφατα υπέγραψε μνημόνιο ύψους 3 δισ. δολ, με τη Deutsche Bank, με στόχο τη χρηματοδότηση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών της πρωτοβουλίας «One Belt, One Road», ήτοι του νέου "Δρόμου του Μεταξιού", στον οποίο η Κίνα επενδύει κεφάλαια-μαμούθ.

Τα «νούμερα» της 82ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 9-17 Σεπτεμβρίου, αποτυπώνουν εύγλωττα τη σημαντική μεγέθυνση της φετινής διοργάνωσης, σε σχέση με την προηγούμενη, αφού οι εκθέτες αναμένεται να φτάσουν τους 1.500, έναντι 1015 πέρυσι, καλύπτοντας το σύνολο του διεθνούς εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου της ΔΕΘ-Helexpo -ακόμη και το περίπτερο 6, που τα τελευταία επτά χρόνια δεν είχε χρησιμοποιηθεί για τους σκοπούς της γενικής έκθεσης του φθινοπώρου.

Κι ενώ η αντίστροφη μέτρηση για την πραγματοποίηση της 82ης ΔΕΘ μόλις τώρα ξεκινάει (έχουν απομείνει λιγότερο από 35 ημέρες), η προετοιμασία της έχει μπει στην αφετηρία περίπου δύο χρόνια πριν: χιλιάδες άνθρωποι δουλεύουν πυρετωδώς επί πολλούς μήνες για την προετοιμασία και λειτουργία της ΔΕΘ του 2017, ενώ ταυτόχρονα εργάζονται για τις επερχόμενες διοργανώσεις του 2018 και του 2019.

Με αφορμή την 82η ΔΕΘ, ο διευθύνων σύμβουλος της διοργανώτριας εταιρείας, ΔΕΘ-HELEXPO AE, Κυριάκος Ποζρικίδης, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόσο για τη γενική έκθεση του Σεπτεμβρίου, όσο και για τις επιδόσεις γενικότερα της εταιρείας, η οποία την τελευταία τριετία πέτυχε -μεταξύ άλλων- αύξηση τζίρου κατά 20% κι επιστροφή στη λειτουργική κερδοφορία το 2016.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Εν έτει 2013 οι δύο εταιρείες (Helexpo AE και ΔΕΘ ΑΕ) που είχαν προκύψει από τη διάσπαση του εθνικού εκθεσιακού φορέα ενώνονται ξανά σε κοινό εταιρικό σχήμα και εσείς αναλαμβάνετε διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo AE. Τι έχει αλλάξει για τη γενική έκθεση του Σεπτεμβρίου, αλλά και για την εταιρεία, στην πορεία αυτών των ετών;

Θα μιλήσω με αριθμούς: το 2012 η ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου είχε 80.000 επισκέπτες. Πέρυσι είχε 215.000 και τα τελευταία τρία χρόνια προσελκύει σταθερά πάνω από 200.000 επισκέπτες. Στο ίδιο διάστημα, οι εκθέτες στη γενική έκθεση αυξήθηκαν από τριψήφιο σε τετραψήφιο αριθμό. Μπήκαν επίσης στο εκθεσιακό ημερολόγιο νέα προϊόντα, όπως η Freskon, ξεκίνησαν σημαντικές διεθνείς συνεργασίες, όπως αυτή με τη Reed Exhibitions, ενώ μπήκαμε και στα θεματικά πάρκα. Το εργοστάσιο και μουσείο σοκολάτας τον Νοέμβριο πάει στη Fierra di Roma και γίνεται το πρώτο προϊόν που εξάγουμε.

Η δε Agrotica έχει πλέον εξελιχθεί στην τρίτη μεγαλύτερη έκθεση του κλάδου των αγροτικών προϊόντων στην Ευρώπη, με βάση τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά της.

Συνολικά όλον τον χρόνο, οι διάφορες δραστηριότητες της ΔΕΘ προσήλκυσαν περίπου 500.000 επισκέπτες το 2012. Το 2016 ο αριθμός έφτασε το 1 εκατ. και διαρκώς μεγαλώνει.

Στη χρήση 2016, παρά την οικονομική κρίση, το εκθεσιακό κέντρο φιλοξένησε δραστηριότητες επί 280 ημέρες, δηλαδή είμαστε πολύ κοντά στον στόχο μας για τη λειτουργία του όλον τον χρόνο. Την τελευταία τριετία είχαμε αύξηση τζίρου κατά 20%, ενώ με βάση τα αποτελέσματα του 2016 γυρίσαμε σε λειτουργική κερδοφορία. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της αλλαγής στρατηγικής στην εταιρεία...

Πόσοι άνθρωποι αναμένεται να απασχοληθούν συνολικά για την προετοιμασία της φετινής ΔΕΘ, αλλά και κατά τη λειτουργία της; Πόσο καιρό πριν ξεκινά η προετοιμασία μιας ΔΕΘ;

Για την προετοιμασία και τη λειτουργία τής προηγούμενης ΔΕΘ είχαν απασχοληθεί 10.000 άνθρωποι, ο πληθυσμός ενός χωριού δηλαδή. Φέτος, συμπεριλαμβανομένων και των Κινέζων που θα εργαστούν, στο πλαίσιο της συμμετοχής της Κίνας ως τιμώμενης χώρας, ο αριθμός αυτός θα είναι ακόμη μεγαλύτερος.

Πλέον, κάθε γενική έκθεση του Σεπτεμβρίου αρχίζει να ετοιμάζεται μέχρι και δύο χρόνια πριν. Και δεν είναι τυχαίο ότι, ήδη, έχουμε σχεδόν «κλείσει» την τιμώμενη χώρα για το 2019, για την οποία όμως δεν θα ήθελα να πω περισσότερα, πριν από την οριστικοποίηση της συμφωνίας.

Αν έπρεπε να ξεχωρίσετε τρία ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της φετινής ΔΕΘ, ποια θα ήταν αυτά;

Το πρώτο είναι σίγουρα το άνοιγμα στην αγορά της Ασίας με την Κίνα. Το δεύτερο, που συνδέεται με το πρώτο, είναι η επιδίωξη για διασύνδεση της Ασίας με τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, με κομβικό σημείο τη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα, στο πλαίσιο και του θαλάσσιου δρόμου της πρωτοβουλίας One Belt, One Road.

To ότι στη διοργάνωση συμμετέχει η Αναπτυξιακή Τράπεζα της Κίνας (China Development Bank-CDB), ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του κόσμου και η μεγαλύτερη κινεζική τράπεζα στο πεδίο των χρηματοδοτήσεων ξένων επενδύσεων, μακροπρόθεσμου δανεισμού και έκδοσης ομολόγων, είναι ενδεικτικό. Η Τράπεζα θα παρουσιάσει το χαρτοφυλάκιό της και θα διερευνήσει τις προοπτικές χρηματοδότησης έργων στην Ελλάδα.

Και το τρίτο είναι ο χαρακτήρας της γιορτής. Θα ανοίξει ξανά ο Τριβιζάς (σ.σ. το θεματικό πάρκο «Μυστικοί Κόσμοι»), θα έχουμε τη γιγάντια μακέτα του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, όπως ήταν το 1917, η οποία θα παραδοθεί στις φλόγες για τα 100 χρόνια από τη Μεγάλη Πυρκαγιά στην πόλη, θα έχουμε τα 60 χρόνια από τη στιγμή που ο Δημήτρης Βακόνδιος ανακάλυψε τον φραπέ μέσα στον χώρο της ΔΕΘ, κατά τη διάρκεια της 22ης διοργάνωσης και με την ευκαιρία αυτή θα λειτουργήσει ένα μουσείο για τον φραπέ, θα έχουμε και τα 50ά γενέθλια του Ράλι ΔΕΘ, το εκθεσιακό κέντρο θα γίνει πάλι ένα λαμπερό πετράδι.

Ποια είναι τα μέχρι στιγμής μεγέθη της φετινής ΔΕΘ;

Στην 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης εκτιμάμε ότι θα έχουμε περίπου 1500 εκθέτες (σ.σ. 1015 πέρυσι). Μάλιστα, για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια, οι εκθέτες θα καλύψουν και το «Περίπτερο των Εθνών», το περίπτερο 6 δηλαδή, που ήδη είναι καλυμμένο (από εκθέτες) σε μεγάλο ποσοστό. Αυτό σημαίνει ότι φέτος θα καλυφθεί το 100% του εκθεσιακού χώρου.