Skip to main content

Κανονικά τον Σεπτέμβριο αλλά με... μάσκα η 85η ΔΕΘ

Με γνώμονα την ασφάλεια και την υγεία εκθετών και επισκεπτών, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, η φετινή 85η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

Προσαρμοσμένη στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού θα είναι η 85η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, που θα διοργανωθεί από τις 5 έως τις 13 Σεπτεμβρίου με γνώμονα την ασφάλεια και την υγεία εκθετών και επισκεπτών. Μετά τους τελευταίους κρίσιμους μήνες, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η φετινή διοργάνωση θέλει να στείλει ένα αισιόδοξο μήνυμα για την επανεκκίνηση της οικονομίας, που θα ακουστεί και πέρα από τα σύνορα της χώρας.

Το περιεχόμενο και το πρόγραμμα της Έκθεσης θα τροποποιηθούν ανάλογα με τα πρωτόκολλα που θα ακολουθηθούν για τη φετινή διοργάνωση. Για τις τροποποιήσεις αυτές η ΔΕΘ-Helexpo έχει στενή συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία, τον ΕΟΔΥ και τον εκθεσιακό οργανισμό της Κολωνίας, που είναι υπεύθυνος για τη συμμετοχή της Γερμανίας ως Τιμώμενης Χώρας στην 85η ΔΕΘ.  

«Η ΔΕΘ-Helexpo στην μακρά της ιστορία κατάφερε να λειτουργήσει υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, επιδεικνύοντας πάντα υπευθυνότητα απέναντι στους επισκέπτες, στους πελάτες και στους συνεργάτες της. Η αποτελεσματική και επιτυχής διαχείριση της υγειονομικής κρίσης στην Ελλάδα είναι η καλύτερη εγγύηση για την επίσης υπεύθυνη διοργάνωση μιας μεγάλης, διεθνούς έκθεσης, όπως η 85η ΔΕΘ», καταλήγει ο εκθεσιακός φορέας.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo AE Τάσος Τζήκας, στη διάρκεια της χτεσινής επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ότι η πρόσκληση προς τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ παραμένει ανοιχτή. Από την πλευρά της, η διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo ΑΕ τον ενημέρωσε για όλα τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι για τον τρόπο διοργάνωσης της 85ης ΔΕΘ και της πρωθυπουργικής ομιλίας, αλλά και για την αποφασιστικότητα της γερμανικής πλευράς να πραγματοποιηθεί η έκθεση, με την τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Νεότερα από την Koelmesse εντός των επόμενων ημερών

Παράλληλα, ο κ. Τζήκας τόνισε ότι πιθανώς μέχρι το τέλος της εβδομάδας, αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις για την 85η ΔΕΘ, μαζί με τον Εκθεσιακό Οργανισμό της Κολωνίας (Koelnmesse), που διαχειρίζεται την υλοποίηση της γερμανικής συμμετοχής.

«Η τιμώμενη χώρα είναι αποφασισμένη να συμμετάσχει. Άλλωστε το κλίμα είναι πολύ πιο θετικό, σε σχέση με μόλις έναν μήνα πριν. Ήδη, στη Γερμανία, όπου οι εκθέσεις είχαν αναβληθεί μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου, οι προβλέψεις έχουν αλλάξει, αφού τα εκθεσιακά γεγονότα βγήκαν από την κατηγορία των διοργανώσεων υψηλού κινδύνου και εντάχθηκαν σε εκείνη των εμπορικών κέντρων, όπου τις άδειες λειτουργίας τις δίδουν οι αρχές των κρατιδίων. Γι' αυτό άλλωστε την τελευταία εβδομάδα είχαμε ανακοινώσεις για εκθέσεις που θα πραγματοποιηθούν στη Γερμανία το φθινόπωρο», εξηγεί.

Τα δύο σενάρια για την πρωθυπουργική ομιλία

Ως προς την ομιλία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της 85ης ΔΕΘ, η διοίκηση της εταιρείας εξετάζει δύο σενάρια: με βάση το πρώτο, η πρωθυπουργική ομιλία θα φιλοξενηθεί, όπως κάθε χρόνο, στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» της ΔΕΘ, αλλά με πολύ λιγότερους παρευρισκόμενους (μόνο τους εκπροσώπους των θεσμικών φορέων). Με βάση το δεύτερο σενάριο, θα πραγματοποιηθεί σε υπαίθριο χώρο εντός του διεθνούς εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ- Helexpo.

Στον ΕΟΔΥ το υγειονομικό πρωτόκολλο για την 85η ΔΕΘ

Ήδη, η διοίκηση της ΔΕΘ- Helexpo ΑΕ έχει καταθέσει στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) το αναλυτικό υγειονομικό πρωτόκολλο για την πραγματοποίηση της 85ης ΔΕΘ. Στο πρωτόκολλο, η έγκριση του οποίου αναμένεται σύμφωνα με τον κ. Τζήκα από μέρα σε μέρα, περιγράφονται μια σειρά μέτρων, που θα διασφαλίσουν την απόλυτη τήρηση όλων των προδιαγραφών ασφαλείας, όπως η χρήση προστατευτικής μάσκας για προσωπικό και επισκέπτες, ο έλεγχος με θερμομετρήσεις κατά την είσοδο στον εκθεσιακό χώρο, καθώς και η τήρηση αποστάσεων ασφαλείας.

Λιγότεροι εκθέτες λόγω αποστάσεων ασφαλείας

Ερωτηθείς αν, εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων της Koelnmesse, εκτιμά ότι ο αριθμός των συμμετεχουσών επιχειρήσεων από τη Γερμανία θα είναι πιθανώς μειωμένος, ο κ. Τζήκας απαντά ότι οι εκθέτες θα είναι κατ' ανάγκη λιγότεροι, καθώς θα χρειάζεται να τηρηθούν μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ εκθεσιακών σταντ και περιπτέρων.

Ως προς το αν και πώς θα πραγματοποιηθούν οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που συνήθως συνοδεύουν τη διοργάνωση του Σεπτεμβρίου -έχει διερευνηθεί, μεταξύ άλλων, το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας διαδικτυακής πλατφόρμας, μέσω της οποίας θα μεταδίδονται κάποια μουσικά γεγονότα, ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός- ο κ. Τζήκας ξεκαθαρίζει ότι οριστικές αποφάσεις για το θέμα δεν έχουν ακόμα ληφθεί.

Υπενθυμίζεται ότι η συμμετοχή της Γερμανίας ως τιμώμενης χώρας, με έμφαση στην τεχνολογία, την ενέργεια και το περιβάλλον, θα φιλοξενηθεί στο Περίπτερο 13. Σύμφωνα με της προ πανδημίας ανακοινώσεις, η γερμανική συμμετοχή επρόκειτο να καλύψει 6000 τετραγωνικά και θα ήταν η πρώτη φορά (με εξαίρεση τη συμμετοχή της σε Παγκόσμιες Εκθέσεις-EXPO), που η χώρα θα κάλυπτε τόσο μεγάλο εμβαδόν εκθεσιακού χώρου ως κρατική συμμετοχή.