Skip to main content

Στη Θεσσαλονίκη οι Γερμανοί για τη ΔΕΘ - Σήμα για ευρωπαϊκό restart

Τις τελευταίες πινελιές βάζει η Γερμανία, τιμώμενη χώρα της φετινής διοργάνωσης - Στο φουλ οι μηχανές για την ανάπλαση του Εκθεσιακού Κέντρου.

Στο φουλ δουλεύουν οι μηχανές της ΔΕΘ- Helexpo, ενόψει της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, με τιμώμενη χώρα τη Γερμανία, αλλά και του επικείμενου διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου, που αναμένεται να βγει στον αέρα εντός Ιουλίου, το αργότερο στις αρχές Αυγούστου.

Μάλιστα την επόμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη θα βρεθούν, για ένα τριήμερο, εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομίας της Γερμανίας, του Εκθεσιακού Οργανισμού της Κολωνίας (Koelnmesse), που διαχειρίζεται την υλοποίηση της γερμανικής συμμετοχής, αλλά και ο αρχιτέκτονας που θα διαμορφώσει την έκταση των 6.000 τμ, στο περίπτερο 13 και θα φιλοξενήσει τη Γερμανία.

Το περίπτερο της Γερμανίας περιγράφεται ως εντυπωσιακό όταν θα ολοκληρωθεί δίνοντας, με τον τρόπο αυτό, έμφαση στην πρώτη συμμετοχή της χώρας σε εκθεσιακό γεγονός μετά το ξέσπασμα του κορωνοϊού που έβαλε φρένο στην εκθεσιακή αγορά.

Ενδεικτικό της σημασίας που προσδίδει και η ίδια η Γερμανία στη συμμετοχή της στην 85η ΔΕΘ (που  θα πραγματοποιηθεί από τις 5 έως τις 13 Σεπτεμβρίου) είναι πως στα εγκαίνια της διοργάνωσης θα εκπροσωπείται από τον ομοσπονδιακό υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας, Peter Altmaier.

Το timing της συμμετοχής της Γερμανίας αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον ελληνικό διεθνή εκθεσιακό φορέα να αποδείξει τη δυναμική του στα εκθεσιακά δρώμενα, την ώρα μάλιστα, που λόγω του κορωνοϊού έχουν ακυρωθεί, παγκοσμίως, μεταξύ αυτών και στη Γερμανία, 10.000 εκθέσεις.

Στις 5 Σεπτεμβρίου, πρώτη μέρα της 85ης ΔΕΘ θα είναι και η πρεμιέρα,  σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ενός εκθεσιακού γεγονότος, που θα αποτελέσει μήνυμα για τη νέα πραγματικότητα των εκθεσιακών δρώμενων, με τη ΔΕΘ να εφαρμόζει αυστηρά πρωτόκολλα υγιεινής, με μεγαλύτερους διαδρόμους, τους προβλεπόμενους περιορισμούς σύμφωνα με τα τμ, και αποστάσεις.

Έμφαση στη φετινή διοργάνωση θα δοθεί στην οικονομία, στην τεχνολογία και στις b2b συναντήσεις.

Αξιοσημείωτο είναι πως ενώ λόγω της αυξητικής πορείας της επισκεψιμότητας της ΔΕΘ (τα τελευταία χρόνια κυμαίνονταν μεταξύ 250.000 - 280.000 επισκεπτών), οι επικεφαλείς του φορέα, ανάμεναν, φέτος, περί τους 300.000, εντούτοις οι εκτιμήσεις αναπροσαρμόζονται περίπου στις 100.000 επισκέψεις καθώς κύριος στόχος είναι η περιφρούρηση της δημόσιας υγείας.

Έρχεται ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός

Με τις διαδικασίες για την ανάπλαση των χωρών του εκθεσιακού φορέα να προχωρούν εντός χρονοδιαγραμμάτων και χωρίς καθυστερήσεις, ώστε το 2026 να γιορτάσει η Θεσσαλονίκη τα 100 χρόνια της ΔΕΘ στις νέες της εγκαταστάσεις, εντός του επόμενου μήνα, αρχές Αυγούστου αναμένεται να τρέξει ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός.

Μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον είναι έντονο, ωστόσο ποιο ακριβώς θα είναι, θα καταγράφει, όταν θα κατατεθούν οι προτάσεις. Σημειώνεται πως το αποτέλεσμα του διαγωνισμού αναμένεται στις αρχές του επόμενου έτους.  

Όπως τόνισε στη Voria.gr o διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ – Helexpo Κυριάκος Ποζρικίδης «σκοπός της διοίκησης είναι να διενεργηθεί ένας υψηλότατου επιπέδου αρχιτεκτονικός διαγωνισμός. Στόχος είναι να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότερα αρχιτεκτονικά γραφεία με εμπειρία και γνώση του αντικειμένου. Θα θέλαμε να δούμε, μεταξύ άλλων, γραφεία από την Ισπανία, τη Δανία, που έχουν γνώση του αντικειμένου».

Απώλειες δις. ευρώ για την εκθεσιακή αγορά λόγω κορωνοϊού

Πληγές άνοιξε στην παγκόσμια εκθεσιακή αγορά η εξάπλωση του κορωνοϊού καθώς ανάγκασε διοργανωτές εκθέσεων να προβούν σε ακυρώσεις, με αποτέλεσμα να χαθούν σημαντικά έσοδα και θέσεις εργασίας.
   
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Ένωση Εκθέσεων, από την εξάπλωση του κορονοϊού έχουν ακυρωθεί 10.000 εκθέσεις παγκοσμίως και έχουν χαθεί περί τα 80 δις. ευρώ σε άμεσα ή έμμεσα συνδεδεμένες επιχειρήσεις σε σχέση με τον εκθεσιακό κλάδο.

Σε επίπεδο Ευρώπης έχουν απολεσθεί  περίπου 29 δις. ευρώ και περίπου 250.000 θέσεις εργασίας.