Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022
x

86Η ΔΕΘ: ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΔΡΙΜΥΤΕΡΗ ΜΕ SOLD OUT ΚΑΙ ΑΡΩΜΑ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

Οι επιχειρήσεις από τις διεθνείς συμμετοχές είναι συνολικά 130, ενώ η αντιπροσωπεία της Τιμώμενης Χώρας απαρτίζεται από 65 μέλη

Έτοιμη να... προκαλέσει το μέλλον είναι η 86η ΔΕΘ, που επιστρέφει δυναμικά στην κανονικότητα από τις 10 έως τις 18 Σεπτεμβρίου, θυμίζοντας κάτι από τις παλιές καλές εποχές. Με περισσότερους από 1.400 εκθέτες (άμεσους και έμμεσους), sold out τους εκθεσιακούς χώρους, συμμετοχές από 19 χώρες, μια Τιμώμενη Χώρα -τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα- υψηλών αξιώσεων και πλήθος θεματικών αφιερωμάτων, από την κυκλική οικονομία μέχρι τη γαστρονομία, η 86η ΔΕΘ φιλοδοξεί να σηματοδοτήσει την επόμενη μέρα, επιστρέφοντας παράλληλα στα προ πανδημίας επίπεδα.

Οι επιχειρήσεις από τις διεθνείς συμμετοχές είναι συνολικά 130, ενώ η αντιπροσωπεία της Τιμώμενης Χώρας απαρτίζεται από 65 μέλη. Παράλληλα, στην 86η ΔΕΘ συμμετέχουν η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) και 46 Επιμελητήρια με περίπου 320 εταιρείες, ενώ ξεχωριστές είναι και φέτος οι συμμετοχές των Επαγγελματικού Επιμελητήριου Θεσσαλονίκης, Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Η θεματική «βεντάλια»

Τα θεματικά αφιερώματα της φετινής διοργάνωσης είναι εννέα και έχουν ως εξής:

-Ελλάδα και Επιχειρηματικότητα (περίπτερα 2, 3, 8, και 16): Πρόκειται για μια πολυσυλλεκτική εκπροσώπηση της ελληνικής επιχειρηματικότητας με τη συμμετοχή ελληνικών εταιρειών, φορέων και οργανισμών από όλη τη χώρα και δυναμική παρουσία της ΚΕΕΕ.

-Akademia (περίπτερο 14): Δυναμικό «παρών» δίνουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και οι φορείς εκπαίδευσης, που θα ενημερώνουν διαδραστικά τον επισκέπτη της ΔΕΘ. Ειδικότερα, 13 ανώτατα δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα παρουσιάζουν νέα προγράμματα σπουδών, προπτυχιακά, μεταπτυχιακά, διδακτορικά προγράμματα, καθώς και προγράμματα σπουδών με τη φιλοσοφία της Ανοικτής και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης.

-Αυτοκίνηση-Ηλεκτροκίνηση (περίπτερο 17): Η ΔΕΘ θα φιλοξενήσει τα πιο εξελιγμένα και προσιτά μοντέλα ηλεκτρικών και υβριδικών αυτοκίνητων, ΙΧ και επαγγελματικά, καθώς και τα τελευταία μοντέλα μοτοσυκλετών, scooter και αμαξιδίων από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες με δυνατή παρουσία στην ελληνική αγορά.

-Κυκλική Οικονομία (περίπτερα 9 και 10 και υπαίθριοι χώροι): Πιο επίκαιρο από ποτέ θα είναι το θεματικό αυτό αφιέρωμα που εστιάζει στον οικολογικό σχεδιασμό, την επαναχρησιμοποίηση των υλικών για τη μειωμένη επιβάρυνση του περιβάλλοντος, τις πρωτοπόρες τεχνολογικές εφαρμογές για τη βέλτιστη εκμετάλλευση της ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Το αφιέρωμα αναπτύσσεται σε 3.000 τ.μ. με περισσότερες από 45 συμμετοχές.

-Γαστρονομία-Διατροφή (περίπτερα 4 και 5): Έχει ως στόχο να παρουσιάσει τα προϊόντα της ελληνικής γης στο ευρύ κοινό. Παραγωγοί, επιχειρήσεις τροφίμων και διακεκριμένοι σεφ συστήνουν στον επισκέπτη τον παραγωγικό αυτόν πλούτο, αναδεικνύοντας τη «μαγεία» της ελληνικής κουζίνας.

Ψηφιακή Ελλάδα (περίπτερα 7 και 12): Ένα θεματικό πάρκο που διοργανώνεται σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και περιλαμβάνει start ups από τον ευρύτερο χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας, των πολιτιστικών-βιομηχανικών δημιουργιών, του οπτικο-ακουστικού τομέα, των ψηφιακών παιχνιδιών και της δημιουργίας animation, νέες ιδέες, προϊόντα και υπηρεσίες.

-Δημόσιοι Φορείς-Οργανισμοί (περίπτερο 15): Τα Υπουργεία, οι Περιφέρειες, οι Δήμοι, τα Νομικά πρόσωπα, οι Δημόσιες επιχειρήσεις και οι Οργανισμοί δίνουν το «παρών» και φέτος στη ΔΕΘ, για να ενημερώσουν τον πολίτη.

-Cosmos-Διεθνείς Συμμετοχές (περίπτερα 5 και 16): Κρατικές συμμετοχές ξένων χωρών, πρεσβείες, αλλά και επιχειρήσεις από διάφορες χώρες αποτελούν τις Διεθνείς Συμμετοχές.

-Έπιπλα-Οικιακός Εξοπλισμός (περίπτερα 8 και 9): Πρόκειται για μια θεματική ενότητα αφιερωμένη στο σύγχρονο σπίτι με μοντέρνα και έξυπνα οικιακά είδη, μικροσυσκευές, διακοσμητικά και έπιπλα.

Εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Πέραν όμως των θεματικών της αφιερωμάτων η 86η ΔΕΘ καλεί τους επισκέπτες της σε ένα μεγάλο επετειακό αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το οποίο αποτελείται από δύο ενότητες που συνδέονται: το πρωτότυπο οπτικοακουστικό αφιέρωμα, «Aιών …εν Ιωνία, Θράκη και Πόντω»,  που προβάλλει το ιστορικό αφήγημα της προσφυγικής ροής των Ελλήνων από τη Μικρά Ασία, τη Θράκη και τον Πόντο και διοργανώνεται από τη ΔΕΘ-Helexpo και την ΚΕΔΕ, αλλά και την περιοδική έκθεση του Δήμου Θεσσαλονίκης με τίτλο «1922-2022: κύματα προσφυγιάς, κράματα μνήμης», όπου θα παρουσιαστούν κειμήλια και αρχειακό και φωτογραφικό υλικό με την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών. Το αφιέρωμα θα φιλοξενηθεί στο Περίπτερο 6.

Music Events

Φέτος η σκηνή της ΔΕΘ θα ζωντανέψει και πάλι μετά από δύο χρόνια «σιωπής», με γνωστούς Έλληνες καλλιτέχνες να εμφανίζονται καθημερινά. Η πρεμιέρα των music events θα γίνει την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου με την Πάολα και τους Αναστάσιο Ράμμο, Χριστίνα Σάλτη και Biased Beast, τη σκυτάλη παίρνει τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου ο Βασίλης Λέκκας, την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου ανεβαίνει στη σκηνή ο Γιώργος Μαζωνάκης, την Τετάρτη 14 οι αδερφοί Τσαχουρίδη, την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου ο Γιώργος Νταλάρας και η Εστουδιαντίνα (συμμετέχει και η Ασπασία Στρατηγού), την Παρασκευή 16 ο Δήμος Αναστασιάδης με την Demy και τους Kings, το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου ο Γιώργος Σαμπάνης και το πρόγραμμα των συναυλιών κλείνουν την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου ο Βασίλης Καρράς και η Κατερίνα Λιόλιου.

Τιμώμενη Χώρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Στο περίπτερο 13 και σε επιφάνεια 4.500 τ.μ. θα αναπτυχθεί η συμμετοχή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ως Τιμώμενης Χώρας –του πρώτου αραβικού κράτους που συμμετέχει στον εν λόγω θεσμό- η οποία απαρτίζεται από επιχειρήσεις διεθνούς βεληνεκούς, σημαντικούς φορείς και κυβερνητικά στελέχη. Ειδικότερα, η αντιπροσωπεία αποτελείται από 65 εταιρείες και φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα των Εμιράτων με αιχμή τη διαχείριση επενδύσεων, τις αερομεταφορές, τα τρόφιμα, τον τουρισμό, το real estate, την τεχνολογία, τα δομικά υλικά, την αμυντική βιομηχανία, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επικεφαλής θα είναι ο υπουργός Οικονομίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Abdulla Bin Touq Al Marri, ενώ τα επιχειρηματικά ραντεβού που έχουν διοργανωθεί σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος ανέρχονται σε 250.

Στις παράλληλες εκδηλώσεις της Τιμώμενης Χώρας περιλαμβάνονται παραστάσεις παραδοσιακών χορών Ayala και Harbiya, αντιπροσωπευτική εμιρατιανή γαστρονομία, ζωγραφική σώματος με χέννα, αραβική καλλιγραφία σε άμμο και εκθέσεις λαϊκής τέχνης και ζωγραφικής.

Thessaloniki Helexpo Forum

Τέλος, η 86η ΔΕΘ φιλοξενεί για τρίτη συνεχή χρονιά το Thessaloniki Helexpo Forum, μια θεσμοθετημένη πλατφόρμα διαλόγου για όλα τα μεγάλα αναπτυξιακά και οικονομικά ζητήματα της χώρας. Σε καθημερινή βάση, από τη Δευτέρα έως την Παρασκευή, τα θεματικά πάνελ, που οργανώνονται φέτος σε συνεργασία με τα μεικτά Επιμελητήρια, θα εστιάσουν, μεταξύ άλλων, στη βιομηχανία, τις επενδύσεις, την κυκλική οικονομία, τη βιώσιμη ενέργεια, τις μεταφορές και την έξυπνη κινητικότητα, την αγροδιατροφή και την ιχθυοκαλλιέργεια, το real estate και τον τουρισμό.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ