Skip to main content

Αχτσιόγλου από Θεσσαλονίκη: Τι προβλέπει η ρύθμιση των 120 δόσεων

Η συγκεκριμένη ρύθμιση πρόκειται να ψηφιστεί στη Βουλή μέσα στον Απρίλιο και θα αφορά οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία και Εφορία.

Το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις το οποίο θα αφορά τη ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την Εφορία είναι έτοιμο και θα ψηφιστεί μέσα στον Απρίλιο. Αυτό διαβεβαίωσε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας απόψε σε εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έγινε στο πολιτιστικό κέντρο της Θέρμης και είχε θέμα «Το δικαίωμα στην εργασία και οι προκλήσεις της νέας εποχής».

Η υπουργός είπε πως οι όροι και οι προϋποθέσεις θα είναι διαφορετικές για την εξόφληση των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και άλλες για τα χρέη προς την Εφορία. Αναφερόμενη ειδικότερα για τα Ταμεία είπε πως θα προβλέπεται κούρεμα του ποσού της βασικής οφειλής χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει το ακριβές ποσοστό, κούρεμα κατά 85% των προσαυξήσεων και η τελική οφειλή θα μπορεί να εξοφληθεί σε έως 120 δόσεις με χαμηλότερη καταβολή το ποσόν των 50 ευρώ μηνιαίως. Εξήγησε επίσης ότι στη ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν και όσοι έχουν κλείσει τα βιβλία τους στην Εφορία ώστε να μπορούν στη συνέχεια να συνταξιοδοτηθούν.

Στη διάρκεια της ομιλίας της η κ. Αχτσιόγλου παρουσίασε το κυβερνητικό έργο όσον αφορά τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, λέγοντας πως απέναντι από αυτό το έργο, απέναντι από αυτό το σχέδιο της σημερινής κυβέρνησης υπάρχει το σχέδιο της ΝΔ και αυτό είναι που θα κριθεί στις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

«Στις επόμενες εκλογές θα κριθεί αφενός ποιος θα είναι ο χαρακτήρας της επόμενης περιόδου, μετά την έξοδο από τα μνημόνια, αλλά και ποια θα είναι η θέση των πολλών σε αυτή τη νέα περίοδο», τόνισε η υπουργός. Η δική μας κυβέρνηση, είπε, νοιάζεται για τους πολλούς ενώ η ΝΔ για την ολιγαρχία και αυτό θα είναι το δίλημμα των ευρωεκλογών καθώς και των εκλογών του Οκτωβρίου.

Παρουσιάζοντας το κυβερνητικό έργο μίλησε για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, τη μείωση της ανεργίας κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες, τη δημιουργία 320.000 θέσεων εργασίας από το 2015 έως σήμερα, τον τετραπλασιασμό της δαπάνης για μέτρα κοινωνικής αλληλεγγύης, τις παρεμβάσεις στα εργασιακά οι οποίες απέφεραν, όπως είπε, θετικά αποτελέσματα όπως για παράδειγμα η μείωση κατά δέκα μονάδες της αδήλωτης εργασίας κ.ο.κ.

Η κ. Αχτσιόγλου στάθηκε ιδιαίτερα σε δύο παρεμβάσεις οι οποίες έγιναν μετά τον Αύγουστο του 2018 και την έξοδο από τα μνημόνια: Στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που είχε ως αποτέλεσμα περίπου 200.000 εργαζόμενοι να καλύπτονται από κλαδικές συμβάσεις και να λαμβάνουν υψηλότερες αμοιβές και στην αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου.

Αναφερόμενη στο ασφαλιστικό είπε ότι το 2015 η κυβέρνηση παρέλαβε έλλειμμα 1,1 δισ. στα ασφαλιστικά ταμεία και 400.000 απλήρωτες συντάξεις και μέσα σε τέσσερα χρόνια κατάφερε, μετά το νόμο Κατρούγκαλου, να δημιουργήσει πλεόνασμα στα Ταμεία και να μειώσει κατά 70% τις οφειλόμενες συντάξεις. Επίσης απέτρεψε τη μείωση των συντάξεων από τις αρχές του 2019 και επιπλέον έδωσε αυξήσεις σε περίπου 600.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

Σε όλα αυτά, είπε, η ΝΔ έχει να αντιτείνει ένα «τρομακτικό και βαθιά αντικοινωνικό σχέδιο», το οποίο προβλέπει να κατευθυνθούν ασφαλιστικές εισφορές προς ιδιωτικές εταιρείες, χωρίς να απαντά όμως, εάν θα συμβεί αυτό τότε με ποιο τρόπο θα πληρώνονται οι συντάξεις. «Είναι ορατές και ξεκάθαρες οι διαχωριστικές γραμμές μας με τη ΝΔ στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό» σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου.

Τέλος, αναφερόμενη στη συμφωνία των Πρεσπών τη χαρακτήρισε «ιστορική», λέγοντας πως «είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτήν, γιατί τηρήσαμε μια πατριωτική στάση, ακολουθώντας την εθνική γραμμή την οποία είχαν χαράξει προηγούμενες κυβερνήσεις». Κατηγόρησε, δε, τη ΝΔ ότι σε αυτό το ζήτημα «έπιασε πάτο», ότι «ακολούθησε ακροδεξιά γραμμή» και ότι «το κόμμα έχει παραδοθεί στα ακροδεξιά στελέχη της και πραγματική ηγεσία της είναι οι κ. Γεωργιάδης και Βορίδης».