Τρίτη 20 Αυγούστου 2019
x

ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ: ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΣΙΠΡΑ Η ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ 13ΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Η επαναφορά της 13ης σύνταξης είναι μέσα στη συνολική ατζέντα και την απόφαση θα πάρει ο πρωθυπουργός, τόνισε η υπουργός Εργασίας.

Υπό διερεύνηση ζήτημα και όχι υπόσχεση χαρακτήρισε την επαναφορά της 13ης σύνταξης η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ενώ για τις 120 δόσεις ξεκαθάρισε ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί αμέσως μετά το Πάσχα.

«Η επαναφορά της 13ης σύνταξης είναι μέσα στη συνολική ατζέντα και την απόφαση θα πάρει ο πρωθυπουργός», είπε η κα Αχτσιόγλου μιλώντας στον ΑΝΤ1, εξηγώντας ότι εξετάζονται τα  δημοσιονομικά δεδομένα και δεν πρόκειται για υπόσχεση, αλλά για υπό διερεύνηση ζήτημα.

Για τις 120 δόσεις είπε ότι το νομοσχέδιο είναι έτοιμο να ψηφιστεί αμέσως μετά το Πάσχα. «Δεν έχει περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια, αλλά υπάρχει κούρεμα του χρέους. Κουρεύει τη βασική οφειλή και τις προσαυξήσεις κατά 85%» επισήμανε, συμπληρώνοντας ότι η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων «θα ανοίξει την αμέσως επόμενη μέρα της ψήφισης».

Η υπουργός ξεκαθάρισε ότι όσοι θα μπουν στη ρύθμιση με σκοπό τη συνταξιοδότηση, θα λάβουν διαφορετική σύνταξη από αυτούς που έχουν πληρώσει κανονικά τις εισφορές τους. «Έχει μεγάλη ωφέλεια για αυτούς που είναι εγκλωβισμένοι και δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη», σημείωσε, εξηγώντας ότι «θα πάρουν σύνταξη με μικρή παρακράτηση την επόμενη μέρα».

Η υπουργός Εργασίας, μιλώντας για θετικές εξελίξεις οι οποίες μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε, αναφέρθηκε στη μείωση της ανεργίας κατά τέσσερις μονάδες, επισημαίνοντας ότι οι νέες θέσεις εργασίας είναι στην πλειοψηφία τους πλήρους απασχόλησης, κάτι που δείχνει ότι είμαστε σε καλή πορεία», παραδέχθηκε ωστόσο ότι «εξακολουθεί να παίρνει ''κεφάλι'' η μερική απασχόληση».

Επίσης στα θετικά ανέφερε την αύξηση του κατώτατου μισθού και τον έλεγχο της αγοράς εργασίας, για τον οποίο υποστήριξε ότι «φαίνεται ότι υπάρχει πλήρης συμμόρφωση».

Σχετικά με τις συντάξεις, τόνισε ότι «καμία περικοπή δεν έχει γίνει με τον επαναϋπολογισμό», εξηγώντας πως «βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, όλες οι συντάξεις επαναϋπολογίζονται σύμφωνα με το νέο σύστημα για όλους. Αν η σύνταξη που προκύπτει είναι χαμηλότερη από αυτήν που έπαιρνες το 2016 κρατάς την προηγούμενη, αν όχι το αντίστροφο» και αναφέρθηκε στο ότι «η μέση σύνταξη του ΙΚΑ πριν και μετά το 2016 είναι περίπου στο ίδιο ποσό, του Δημοσίου στο ίδιο ποσό, του ΤΕΒΕ λίγο μειωμένη και του ΟΓΑ πολύ αυξημένη».

Για το κενό που έχει δημιουργηθεί στα αναδρομικά που έχει προκύψει από το καλοκαίρι του 2015 έως και το Μάιο του 2016, απάντησε πως «εξετάζουμε τα δημοσιονομικά περιθώρια για να δοθούν τα αναδρομικά».

Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν υπάρχει ζήτημα αναδρομικών βουλευτών αφού έχει αποσυρθεί η σχετική διάταξη και κανένας από τους βουλευτές δεν πρόκειται να διεκδικήσει.

«Υπάρχει σκανδαλολογία και πραγματικά σκάνδαλα, όπως η Novartis, που έχει πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης», σημείωσε επίσης, διευκρινίζοντας ότι δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να κάνει τη διερεύνηση, ενώ απαντώντας στο γιατί δεν ελέγχονται υπουργοί της παρούσας κυβέρνησης, όπως ο Παναγιώτης Κουρουμπλής είπε ότι  «θα ελεγχθεί ό,τι χρειαστεί να ελεγχθεί».

Για το θέμα Πετσίτη διερωτήθηκε «ποια είναι ακριβώς η υπόθεση», σημειώνοντας ότι από το 2015 και μετά δεν υπάρχει καμία σχέση μαζί του, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «έχει μόνιμη απάντηση για ό,τι συμβαίνει και αυτή είναι ‘’Πετσίτης’’».

«Σπέρνουν καπνό γύρω από κάτι που δεν υπάρχει για να δημιουργήσουν κλίμα», σχολίασε σχετικά.

Αναφορικά με τις κατηγορίες του επιχειρηματία Β. Μαρινάκη τόνισε ότι «διαψεύστηκαν την επόμενη στιγμή τα όσα είπε. Όμως η υπόθεση είναι ότι είναι κουμπάρος της ΝΔ, χρηματοδοτεί τη ΝΔ. Ποτέ δεν είχαμε σχέση μαζί του. Διαθέτει τα μισά ΜΜΕ της χώρας, τα οποία όλη μέρα διαδίδουν fake news κατά της κυβέρνησης. Είναι διωκόμενος για εμπόριο ναρκωτικών».

Η κα Αχτσιόγλου μίλησε για  πολιτικό  αντιπερισπασμό στα όρια του γελοίου, ο οποίος χρησιμοποιείται για να αποκρύψει ένα σημαντικό κυβερνητικό έργο που βελτιώνει την καθημερινότητα των περισσοτέρων».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ