Skip to main content

Αχτσιόγλου: Δίκαιη ανάπτυξη με 586 ευρώ κατώτατο μισθό δεν γίνεται

Τι αλλάζει στα εργασιακά. Μείωση προστίμων για αδήλωτη εργασία συνδεμένη με την πρόσληψη των ανέργων. Στόχος οι συλλογικές συμβάσεις.

Αξιοπρεπής και καλά αμειβόμενη εργασία είναι ο στόχος της μεταμνημονιακής εποχής, για να επιτευχθεί ανάπτυξη που δε θα ξαναφέρει τη χώρα στην κρίση, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου.

Η υπουργός έκανε λόγο για βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη, στην ομιλία της στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο για την Κεντρική Μακεδονία. Τέσσερις άξονες στα εργασιακά:

1.Νέες θέσεις αξιοπρεπούς εργασίας. Η ανεργία πέφτει, αλλά χρειάζονται νέες θέσεις με σταθερή εργασία και με αξιοπρεπείς μισθούς.

2.Αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας. Έχουμε το καλύτερο θεσμικό πλαίσιο, αλλά δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη. Ενισχύεται το σώμα των Επιθεωρητών Εργασίας. Γίνονται παρεμβάσεις για σημαντική μείωση των προστίμων για αδήλωτη εργασία, εφόσον ο παραβάτης εργοδότης προσλάβει και ασφαλίσει τον εργαζόμενο. Η μείωση θα είναι ανάλογη του χρόνου της σύμβασης που θα υπογράψει ο αδήλωτος εργαζόμενος.

3.Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Η κλαδική σύμβαση θα ισχύει για όλο τον κλάδο, ασχέτως αν την έχουν υπογράψει όλοι οι εργοδότες. Οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα πρέπει να έχουν καλύτερους όρους για τους εργαζόμενους από τις κλαδικές για να υπερισχύσουν. Αυτά θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από τον Αύγουστο.

4.Αύξηση του κατώτατου ρυθμού. Δίκαιη ανάπτυξη με 586 κατώτατο μισθό δεν γίνεται. Κύρια προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η αύξησή του. Γίνεται μελέτη για το ύψος της αύξησης. Θα γίνει με υπουργική απόφαση και μετά την έξοδο από τα μνημόνια.

«Για τους οικιστές του πρώην ΟΕΕΚ, και ειδικά για όσους δεν έχουν πάρει τίτλους ιδιοκτησίας, δρομολογείται με τον ΟΑΕΔ μια διαδικασία για να δοθούν το επόμενο διάστημα τα πρώτα παραχωρητήρια στους οικιστές. Για τα δάνεια προς τον ΟΕΕΚ, που τα προηγούμενα χρόνια οι κυβερνήσεις τα διαχειρίστηκαν με πελατειακό τρόπο, με ατομικές ρυθμίσεις, που έπεφταν, κάνουμε οριζόντια ευνοϊκή ρύθμιση, με διαγραφές ποσών και ρυθμίσεις αποπληρωμής και με οριζόντιο τρόπο. Πρόκειται για 82.000 οικογένειες σε όλη τη χώρα», τόνισε η κ. Αχτσιόγλου.