Skip to main content

Αχτσιόγλου για αναδρομικά: Πλήγμα στα δικαιώματα των συνταξιούχων

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ διερωτήθηκε γιατί δεν δίνονται χρήματα στους συνταξιούχους, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός περιορισμός.

Για «βάναυσο πλήγμα» στα δικαιώματα των συνταξιούχων, όπως αυτά κρίθηκαν από το ΣτΕ, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό η Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ».

Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι οι περικοπές του κ. Βρούτση το ‪2012‬, όλες οι περικοπές, τόσο σε κύριες όσο και σε επικουρικές και σε δώρα, ήταν αντισυνταγματικές» και «ο κ. Μητσοτάκης χθες ανακοίνωσε ότι θα δώσει μόνο ένα μικρό μέρος αυτών, αλλά οι συνταξιούχοι θα πρέπει να θεωρήσουν ότι τους τα κατέβαλαν όλα και να μην έχουν άλλες αξιώσεις, καταργώντας ουσιαστικά δια νόμου τα όσα δικαιούνται». Τόνισε ότι «τα οφειλόμενα στους συνταξιούχους αναδρομικά είναι 3,9 δισ., ενώ η τροπολογία που έφερε χθες ο κ. Βρούτσης προβλέπει 900 εκατ.», δηλαδή «η κυβέρνηση «κούρεψε» κατά σχεδόν 70% τα αναδρομικά». Η κ. Αχτσιόγλου μίλησε για «συνταγματικό και νομικό πραξικόπημα».

Η βουλευτής επισήμανε ότι δημοσιονομικός περιορισμός δεν υπάρχει καθώς «φέτος έχουμε αναστολή του συμφώνου σταθερότητας, μπορούμε δηλαδή να κάνουμε δαπάνες τέτοια τάξης» και πως «το ερώτημα είναι αν υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας». Έθεσε το εξής ερώτημα: «Ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε ένα μαξιλάρι 37 δισ., πρόσφατα ο κ. Σταϊκούρας είπε στη Βουλή ότι το μαξιλάρι υπάρχει σχεδόν ανέπαφο. Τι έχει συμβεί τότε; Γιατί δεν δίνονται τα χρήματα στους συνταξιούχους, εφόσον υπάρχουν;».

Η κ. Αχτσιόγλου μεταξύ άλλων άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ότι «επέλεξε να μη στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ για τους εργαζόμενους επέλεξε να επιδοτήσει την ανεργία τους, χωρίς καμία δέσμευση για την επαναφορά τους στην εργασία.