Skip to main content

Αχτσιόγλου για προϋπολογισμό: Κείμενο διάψευσης προσδοκιών των πολιτών

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2020 ως κείμενο διάψευσης των προσδοκιών των πολιτών που θα δουν υποβάθμιση στο εισόδημα.

«Οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, όχι απλώς δεν βελτιώνουν, αλλά συμπιέζουν τους μισθούς», ανέφερε κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2020, η Έφη Αχτσιόγλου, χαρακτηρίζοντάς τον «κείμενο διάψευσης των προσδοκιών των πολιτών, οι περισσότεροι εκ των οποίων, όχι μόνο δεν θα δουν βελτίωση, αλλά θα δουν υποβάθμιση στο εισόδημα και το επίπεδο διαβίωσής τους».

«Από την άνοιξη του 2018 στην άνοιξη του 2019 έγινε μία σημαντική αλλαγή: Επανήλθαν οι συλλογικές συμβάσεις και αυξήθηκε σημαντικά ο κατώτατος μισθός, με αποτέλεσμα να αυξηθεί πάνω από 4% ο μέσος μισθός», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «υιοθετεί την ακριβώς αντίστροφη πολιτική συμπίεσης των μισθών, χτυπά τις συλλογικές συμβάσεις και δεν φαίνεται ότι θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό, καθώς τίποτα δεν υπάρχει στον Προϋπολογισμό».

Όπως εξάλλου ανέφερε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, το 2020 η κυβέρνηση:

- θα δαπανήσει λιγότερα χρήματα για τα προγράμματα εργασίας, σε σχέση με αυτά που δόθηκαν το 2019.

- διακόπτει το πρόγραμμα για 4.000 νέους επιστήμονες που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και πρόκειται για 4.000 νέους με μεταπτυχιακά και διδακτορικά, που θα βγουν στην ανεργία και πιθανόν θα μεταναστεύσουν.

- επιφυλάσσει δαπάνη για τις συντάξεις, μειωμένη κατά 200 εκ. ευρώ: «Είναι μείζον ζήτημα, αυτό το νούμερο δεν συμβαδίζει με τις εξαγγελίες περί αυξήσεων στις συντάξεις και με τις τυμπανοκρουσίες για μεγάλο αριθμό εκκρεμοτήτων», είπε η κ., Αχτσιόγλου και επισήμανε ότι «οι εκκρεμότητες που παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ήταν περίπου 100.000, από 400.000 που παρέλαβε».

- αφήνει χωρίς αντίκρυσμα την πολυδιαφημιζόμενη ελάφρυνση των μισθωτών: «Ένας εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, θα έχει ελάφρυνση μόνο κατά 2 ευρώ τον μήνα. Κι αυτό είναι το μόνο μέτρο στον Προϋπολογισμό που τον αφορά», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

- δεν περιλαμβάνει τίποτα στον Προϋπολογισμό για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών. Σχετικά η κ. Αχτσιόγλου εκτίμησε μάλιστα, ότι θα υπάρξει μεγάλη αύξηση για τη συντριπτική πλειονότητα, για το 85%, που θα πληρώσει 20% παραπάνω το 2020, για να ελαφρυνθεί ένας ελάχιστος αριθμός ελεύθερων επαγγελματιών.

- καταθέτει έναν Προϋπολογισμό «με μειώσεις σε κρίσιμα επιδόματα-θεμέλια του κοινωνικού κράτους. Θα δοθούν λιγότερα χρήματα το 2020 απ' όσα δόθηκαν το 2019 για τα οικογενειακά επιδόματα, για τα επιδόματα των ΑΜΕΑ, για το επίδομα στέγασης».