Skip to main content

Αχτσιόγλου: Κούρεμα προσαυξήσεων κατά 85% στη ρύθμιση 120 δόσεων

Οι οφειλές που έχουν σωρευτεί από το 2002 έως και το 2016, θα κουρεύονται στη βάση μίας αναδρομικής εφαρμογής, τόνισε η κ. Αχτσιόγλου.

Την ένταξη και των εργοδοτικών εισφορών στη ρύθμιση των 120 δόσεων, ανακοίνωσε η Υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στο κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της ΕΡΤ3.

Η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε αναλυτικά στη ρύθμιση για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, υπογραμμίζοντας ότι οι οφειλές που έχουν σωρευτεί από το 2002 έως και το 2016, θα κουρεύονται στη βάση μίας αναδρομικής εφαρμογής του σημερινού ασφαλιστικού νόμου (4387/16), ο οποίος ορίζει ότι οι εισφορές υπολογίζονται στη βάση των πραγματικών εισοδημάτων.

Επίσης, ανέφερε ότι, παράλληλα, θα γίνεται κούρεμα των προσαυξήσεων κατά 85% σε όσους ενταχθούν στη ρύθμιση. «Το κούρεμα της βασικής οφειλής και το κούρεμα των προσαυξήσεων θα οδηγούν σε μία νέα οφειλή μειωμένη μεσοσταθμικά κατά 60-65%, η οποία θα μπορεί να αποπληρώνεται σε έως 120 δόσεις με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ», διευκρίνισε η υπουργός Εργασίας.

Η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι η ρύθμιση θα αφορά όλες τις οφειλές έως τα τέλη του 2018, με την προϋπόθεση ο οφειλέτης να είναι συνεπής ως προς τις τρέχουσες εισφορές, ενώ σε αυτήν θα μπορούν να ενταχθούν και οι εργοδοτικές εισφορές για τις οποίες θα ισχύει το κούρεμα των προσαυξήσεων, που θα μπορεί να φτάσει το 100% σε περίπτωση εφάπαξ αποπληρωμής από τον οφειλέτη.

Σημείωσε, επίσης ότι, με τη ρύθμιση, ανακουφίζονται περίπου 80.000 ασφαλισμένοι οι οποίοι είχαν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, αλλά, λόγω των οφειλών τους, δεν μπορούσαν να λάβουν σύνταξη. «Με το νέο σχήμα θα μπορέσουν να λάβουν σύνταξη και να ρυθμίσουν την οφειλή τους, μέσα από μικρή παρακράτηση στη σύνταξή τους για τα επόμενα χρόνια», υπογράμμισε η κ. Αχτσιόγλου.

Αναφερόμενη στους εργαζόμενους διανομείς με δίκυκλο, τόνισε ότι έχουν πολλά δίκαια αιτήματα και «έχουμε κάνει πολλές συναντήσεις μαζί τους». Όπως είπε, στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί για τις 120 δόσεις, εντός Απριλίου, θα υπάρχουν και ρυθμίσεις για την προστασία των εργαζόμενων διανομέων.

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, θα προβλεφθεί η υποχρέωση του εργοδότη να συντηρεί το μηχανάκι και να παρέχει όλα τα μέσα ατομικής προστασίας, συμπεριλαμβανομένου του κράνους. «Στην περίπτωση που το μηχανάκι είναι στην ιδιοκτησία του εργαζομένου, ο εργοδότης θα έχει υποχρέωση να καταβάλει 15% επί του κατώτατου μισθού ως αποζημίωση στον εργαζόμενο, προκειμένου να συντηρεί το μηχανάκι του κάθε μήνα. Προχωράμε, επίσης, με στοχευμένους ελέγχους του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας στον κλάδο. Οι ρυθμίσεις που θεσπίζουμε, ξεκινούν να φτιάχνουν ένα πλαίσιο προστασίας για τους εργαζόμενους διανομείς με δίκυκλο. Θα ακολουθήσουν και υπουργικές αποφάσεις με περισσότερες λεπτομέρειες για τις προδιαγραφές των οχημάτων και των μέσων ατομικής προστασίας. Είναι ένα πρώτο βήμα, για να χτίσουμε το επίπεδο προστασίας που τους αντιστοιχεί», συμπλήρωσε η κ. Αχτσιόγλου.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα είναι υποψήφια στις ευρωεκλογές, δήλωσε ότι «στο δικό μας χώρο, αυτό το έχω επισημάνει και άλλη φορά, οι υποψηφιότητες δεν είναι ζήτημα ατομικών σχεδίων ή επιλογών. Γίνονται συλλογικά σχέδια και ο καθένας υπηρετεί από εκεί που του ζητείται. Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει τέτοια πρόταση».

Σε ό,τι αφορά τη Novartis, τόνισε ότι «η γραμμή που τηρεί η ΝΔ στις δικαστικές εξελίξεις για το σκάνδαλο της Novartis, είναι πραγματικό όνειδος στην πολιτική ζωή. Κρύβονται πίσω από την παραγραφή»

«Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, θέλουμε να προχωρήσουμε στην αναθεώρηση του Συντάγματος, γιατί υπάρχει ο κατάπτυστος νόμος περί ευθύνης υπουργών», σημείωσε.