Skip to main content

Αχτσιόγλου: Να παραταθεί τώρα η προστασία της πρώτης κατοικίας

Η Έφη Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι εκτός της αναγκαίας παράτασης η κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει «ένα ολοκληρωμένο σχέδιο»

Νέο κάλεσμα στην κυβέρνηση να παρατείνει άμεσα την προστασία της πρώτης κατοικίας μέχρι το τέλος του έτους απηύθυνε η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου. «Το έχουμε ζητήσει εδώ και καιρό, όχι μόνο τις τελευταίες μέρες με την τροπολογία που καταθέσαμε. Δεν είναι δυνατόν, όταν όλοι οι πολίτες καλούνται να μείνουν στο σπίτι, να υπάρχει ζήτημα άρσης της προστασίας της πρώτης κατοικίας, που θα συμβεί με τα σημερινά νομικά δεδομένα στις 30 Απριλίου» δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Σχολιάζοντς το γεγονός ότι «η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αναλάβει κάποια πρωτοβουλία» η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε: «Δεν ξέρω αν είναι από αδράνεια, η οποία όμως δεν συγχωρείται, ή αν είναι από πολιτική πεποίθηση, γιατί τον υπουργό Ανάπτυξης τον ακούγαμε για μεγάλο χρονικό διάστημα να λέει ότι η άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι μέτρο για το καλό της οικονομίας».

Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι εκτός της αναγκαίας παράτασης η κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει «ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διάκριση των στρατηγικών κακοπληρωτών και των πολιτών οι οποίοι λόγω της οικονομικής κρίσης βρέθηκαν σε αδυναμία πληρωμών». Από την πλευρά μας, σημείωσε, «είχαμε συμφωνήσει στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς ότι θα υπάρξει, με το που λήξει η έκταση του νόμου Κατσέλη-Σταθάκη, ένα συνολικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, που θα περιλαμβάνει και την προστασία της πρώτης κατοικίας, αυτό το είχαμε επεξεργαστεί σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα».

Για την απόφαση του Eurogroup δήλωσε ότι «δεν ήταν απλώς απογοητευτική, αλλά θα δημιουργήσει τριγμούς στη συνοχή της Ε.Ε. και είναι εξαιρετικά πιθανό να οδηγήσει σε μια νέα κρίση χρέους για την Ευρωζώνη». «Με επιμονή της Γερμανίας και της Ολλανδίας «αποφασίστηκε να μην υπάρχει αμοιβαιοποίηση του χρέους, να μην υπάρχει το ευρωομόλογο, καθώς και η όποια πιστωτική γραμμή από τον ESM να έρθει με αιρεσιμότητες, δηλαδή με προγράμματα λιτότητας, με νέα μνημόνια», αυτές οι αποφάσεις «είναι τραγικές, δείχνουν ότι δεν έχει καταλάβει τίποτα η ηγεσία της Ε.Ε. από τα λάθη του παρελθόντος και βάζουν το σύνολο της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης σε νέες περιπέτειες, προκαλώντας τριγμούς στην ίδια τη συνοχή της» πρόσθεσε.