Skip to main content

Αχτσιόγλου: Πολύ πιθανή η μείωση μισθών με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο

«Έχει μία σειρά διατάξεις οι οποίες ξηλώνουν το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας» αναφέρει η πρώην υπουργός.

«Η κυβέρνηση επιλέγει έναν αναπτυξιακό δρόμο ο οποίος βασίζεται στη συρρίκνωση εργασιακών δικαιωμάτων και μισθών», ανέφερε η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, προσθέτοντας ότι από την επόμενη μέρα ψήφισης του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, «δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα είναι πολύ πιθανό να δουν μείωση στους μισθούς τους».

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Κανάλι 1» του Πειραιά, η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι το αναπτυξιακό νομοσχέδιο «έχει μία σειρά διατάξεις οι οποίες ξηλώνουν το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ το είχε επαναφέρει τον Αύγουστο του 2018» και «δίνει τη δυνατότητα οι επιχειρήσεις να επικαλούνται προβλήματα λειτουργίας για να μειώνουν άμεσα τους μισθούς που προβλέπουν οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας».

Όπως σημείωσε, το μοντέλο ανάπτυξης μέσω της συρρίκνωση του εργατικού κόστους, «απέτυχε οικτρά» και «οδήγησε σε εκτίναξη της ανεργίας και σε ύφεση». Αναφορικά με το νόμο για τη δήλωση των υπερωριών, είπε ότι χάρη σε αυτόν «μέσα σε έναν χρόνο δηλώθηκαν έξι εκατομμύρια ώρες υπερεργασίας που μέχρι πριν ούτε δηλώνονταν, ούτε πληρώνονταν στους εργαζόμενους, και διπλασιάστηκε ο αριθμός των επιχειρήσεων που δηλώνουν υπερωρίες».

Μιλώντας για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ότι «ένα κόμμα της αριστεράς οφείλει να είναι μαζικό, οφείλει να έρχεται σε επαφή με την κοινωνία με τον κόσμο της εργασίας, με αυτούς που θέλει να εκφράζει και να εκπροσωπεί» και τόνισε πως «όσο πιο μαζικός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο πιο ριζοσπαστικός θα είναι».

Τέλος, για την κατάρρευση του ταξιδιωτικού γραφείου Thomas Cook, σημείωσε ότι το κράτος πρέπει να ενεργοποιήσει τους αναγκαίους μηχανισμούς ώστε «να μην υπάρξει διασπορά των αρνητικών επιπτώσεων στον κλάδο του τουρισμού».