Skip to main content

Αχτσιόγλου: Προδιαγεγραμμένη η αποχώρηση του Καμμένου

Ο κ. Καμμένος είχε από την αρχή δηλώσει ότι, όταν η Συμφωνία έρθει στη Βουλή, ο ίδιος θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση, τόνισε η υπουργός Εργασίας.

Τη βεβαιότητα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα επικυρωθεί στη Βουλή εξέφρασε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό «Alpha» η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι ο κ. Καμμένος είχε από την αρχή δηλώσει ότι, όταν η Συμφωνία έρθει στη Βουλή, ο ίδιος θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση. «Επομένως, η αποχώρηση αυτή είναι εν πολλοίς προδιαγεγραμμένη. Αν αποφασίσει να το κάνει νωρίτερα, αυτό μένει να το δούμε» παρατήρησε.

«Από κει και πέρα η κυβέρνηση διαθέτει τις 151 ψήφους για κάθε κρίσιμη ψηφοφορία. Επομένως, πληρούνται οι προϋποθέσεις, για να ολοκληρώσει η κυβέρνηση τη συνταγματική θητεία της. Αν η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι τούτο δεν ισχύει, μπορεί πάντα να καταθέσει πρόταση μομφής. Το αίτημα για ψήφο εμπιστοσύνης ανήκει στην αποκλειστική αποφασιστική αρμοδιότητα του πρωθυπουργού» πρόσθεσε η υπουργός.

Αναφερόμενη στον κατώτατο μισθό είπε ότι η κυβέρνηση προχωρά, όπως έχει δεσμευτεί, στην αύξησή του και στην κατάργηση του υποκατώτατου. «Η διαδικασία βρίσκεται στην ολοκλήρωσή της. Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων έχει καταθέσει την εξαιρετικά τεκμηριωμένη πρότασή της για αύξηση με εύρος από 5% έως 10%» είπε διευκρινίζοντας ότι το ακριβές πόσο της αύξησης θα ανακοινωθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. «Χάρη στην κατάργηση του υποκατώτατου, οι νέοι έως 25 ετών θα δουν μία αξιοσημείωτη αύξηση στις αποδοχές τους. Η αύξηση του μισθού θα οδηγήσει σε αύξηση και μία σειρά από επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό, όπως το επίδομα ανεργίας, η παροχή μητρότητας, το εποχικό επίδομα, η αποζημίωση ασκουμένων σπουδαστών και μαθητών» επισήμανε η κ. Αχτσιόγλου.

Για το νέο σχήμα ρύθμισης οφειλών που σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας, είπε ότι θα ανακουφίσει ουσιαστικά δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες. Όπως διευκρίνισε, το σχήμα θα περιλαμβάνει κούρεμα βασικής οφειλής και γενναίο κούρεμα των προσαυξήσεων και έως 120 δόσεις. «Η μέση μείωση της οφειλής θα είναι 70%. Με τον τρόπο αυτό, χιλιάδες επαγγελματίες θα μπορέσουν να ρυθμίσουν τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της κρίσης, αλλά και πολλοί άλλοι που, μέχρι σήμερα, δεν μπορούσαν να λάβουν σύνταξη, λόγω των χρεών τους, θα μπορέσουν να λάβουν σύνταξη, ρυθμίζοντας παράλληλα την οφειλή τους. Πρόκειται για μία παρέμβαση μεγάλης κοινωνικής σημασίας» τόνισε.