Skip to main content

Αχτσιόγλου: Προϋπολογισμός δραστικής μείωσης εισοδημάτων και δαπανών υγείας

Σκληρή κριτική στη κυβέρνηση άσκησε η γενική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ -Έκανε λόγο για προϋπολογισμό μείωσης εισοδημάτων και κοινωνικών αποκλεισμών

Σκληρή κριτική στη κυβέρνηση άσκησε η γενική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, κατηγορώντας την για προσπάθεια καλλιέργειας ψευδαισθήσεων ενώ απέρριψε τον κρατικό προϋπολογισμό του 2022, χαρακτηρίζοντας τον μνημείο κοινωνικής αναλγησίας και νεοφιλελεύθερων εμμονών.

«Είναι ένας προϋπολογισμός μείωσης εισοδημάτων και κοινωνικών αποκλεισμών. Η κυβέρνηση ακολουθεί εμμονικά την ίδια πολιτική που οδηγεί στην ανεργία, στη δραστική μείωση μισθών και εισοδημάτων, στην οικονομική ασφυξία των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων», τόνισε. Η γενική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση με το νέο προϋπολογισμό μειώνει κατά 1,7 δισ. τις κοινωνικές δαπάνες ενώ αυξάνει κατά 3,5 δισ. τους φόρους και αφαιρεί από την πραγματική οικονομία 12,3 δισ. κόβοντας όλα τα μέτρα στήριξης εργαζομένων, επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Ακόμα, η κ. Αχτσιόγλου απέρριψε τις αιτιάσεις της κυβέρνησης περί στήριξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων τονίζοντας ότι προσπαθεί να δημιουργήσει μια εικονική πραγματικότητα «μέσα από φωτογραφίες της στιγμής και ψηφίδες βολικών στοιχείων». «Αναλάβετε το κόστος των ψευδαισθήσεων σας. Δεν είναι το ζήτημα της πολιτικής ηθικής αλλά η στρατηγική. Πανηγυρίζεται για το δώρο που δίνεται στα ΑΜΕΑ αλλά αποκρύπτεται ότι μειώνεται κατά 50 εκατ. ευρώ τον προϋπολογισμό και όμως αυτοθαυμάζεστε», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Αχτσιόγλου. Ταυτόχρονα, επανέφερε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αύξηση του κατώτατου μισθού, τονίζοντας ότι «είναι απαραίτητο για να έχει μια στοιχειώδη βιοποριστική λειτουργία ο κάθε εργαζόμενος».

«Η πραγματικότητα είναι ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες προχωρήσανε στην αύξηση του κατώτατου μισθού το 2020 και το 2021 παρά την ύφεση και μόνο η Ελλάδα και η Εσθονία δεν το κάνανε», σημείωσε και πρόσθεσε: «Είναι μείζον κοινωνικό ζήτημα πως τα νοικοκυριά και οι εργαζόμενοι θα ανταποκριθούν στις ανάγκες τους, όταν το επίπεδο της ακρίβειας έχει δημιουργήσει ρεκόρ 10ετίας στα είδη πρώτης ανάγκης». Έμφαση έδωσε η κ. Αχτσιόγλου για τα κονδύλια του προϋπολογισμού στον τομέα της υγείας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Την ίδια ώρα που η πανδημία βρίσκεται εκτός ελέγχου, με τη χώρα μας να έχει μαύρο ρεκόρ, η ακρίβεια σαρώνει τους εργαζόμενους, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, η κυβέρνηση μειώνει τα κονδύλια κατά 820 εκατ. ευρώ αφαιρώντας από τα δημόσια νοσοκομεία 280 εκατ. ευρώ και περικόπτοντας έκτακτες και υγεινομικές δαπάνες για την πανδημία».

«Αν ήσασταν σεμνοί δεν θα λέγατε ότι το δημόσιο σύστημα υγείας στηρίζεται επαρκώς. Δεν θα είχατε όρεξη για στρεπτοδικίες. Αν ήσασταν διορατικοί δεν θα μειώνατε τις δαπάνες υγείας για το 2022, όταν τα ποσά που δαπανήθηκαν φέτος ήταν εγκληματικά ανεπαρκή. Υπάρχει δραματική μείωση των δαπανών υγείας και για του χρόνου μετά την φετινή δραματική κρατική χρηματοδότηση», επεσήμανε.

«Υπάρχει ένα σημαντικό μάθημα που πρέπει να λάβουμε από την πανδημία. Ότι από τους γιατρούς μέχρι τους διανομείς, ήταν οι δυνάμεις εργασίας που στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Αυτό να το θυμόμαστε και να αναρωτιόμαστε αν το πολιτικό σύστημα στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Δυστυχώς έχουμε μια κυβέρνηση αυταρχική, συντηρητική που ούτε θέλει ούτε μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Αυτό μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να το κάνει, όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ», κατέληξε η κ. Αχτσιόγλου.