Skip to main content

Αχτσιόγλου: Το σόου τελείωσε, είναι διαλυμένη η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων

Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξαπολυεί επίθεση για το κόστος ζωής στην Ελλάδα με αφορμή την έρευνα του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ

Επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με αφορμή την έρευνα του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ για το κόστος ζωής στην Ελλάδα.

«Την ώρα που τα κυβερνητικά στελέχη επιδίδονται σε σόου αυτοπροβολής και αυτοθαυμασμού, τα στοιχεία της έρευνας του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ για το κόστος ζωής στην Ελλάδα, που δημοσιεύτηκαν σήμερα Τετάρτη, μαρτυρούν τη σκληρή πραγματικότητα. Την εξελισσόμενη συρρίκνωση των μισθών και της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, ως αποτέλεσμα της στρατηγικής που ακολουθεί απέναντι στην ακρίβεια εδώ και πάνω από ένα χρόνο η κυβέρνηση της ΝΔ», υποστηρίζει η τομεάρχης Οικονομικών της αξιωμαντικής αντιπολίτευσης Έφη Αχτσιόγλου.

Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θέτει τέσσερα στοιχεία της έρευνας:

- Η απώλεια αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών με μηνιαίο εισόδημα χαμηλότερο των 750 ευρώ φτάνει ως και το 40%.

- Από τον Απρίλιο 2022 και ύστερα η απώλεια της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού κυμαίνεται στο 19% (τον Σεπτέμβριο 19,2%).

- Το α’ τρίμηνο του 2022, ο ονομαστικός μέσος μισθός μειώθηκε κατά περίπου 4,5%, ενώ η μείωση του πραγματικού μέσου μισθού άγγιξε το 12%.

- Το α’ εξάμηνο του 2022 η Ελλάδα είχε τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στην ΕΕ στην επιβάρυνση των νοικοκυριών από τους λογαριασμούς ρεύματος και την τρίτη χειρότερη επίδοση στην επιβάρυνση από λογαριασμούς φυσικού αερίου.

«Αυτή είναι η επιπρόσθετη κρίση που ζει η ελληνική κοινωνία. Η κρίση της πολιτικής Μητσοτάκη, που συνδυάζει τα χαμηλά εισοδήματα και τις ακραίες ανατιμήσεις. Αυτό το μείγμα αφαίμαξης των εργαζομένων και των νοικοκυριών, με ταυτόχρονη εκτίναξη των ολιγοπωλιακών υπερκερδών, δεν κρύβεται σε κανένα καλάθι εξαπάτησης. Μόνη διέξοδος, η πολιτική αλλαγή», καταλήγει η κυρία Αχτσιόγλου.