Skip to main content

Άδειες περίπου 40 κολεγιών ανακαλεί το υπουργείο Παιδείας

«Ασύμβατη» προς το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και «παράνομη» χαρακτήρισε το υπουργείο Παιδείας την αδειοδότηση 40 περίπου κολεγίων. Αντιδράσεις από τον Α. Σπηλιωτόπουλο.
«Ασύμβατη» προς το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και «παράνομη» χαρακτήρισε το υπουργείο Παιδείας την αδειοδότηση 40 περίπου κολεγίων, των οποίων τις άδειες ανακάλεσε χθες η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Η κυρία Διαμαντοπούλου είχε υποβάλει ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους σχετικά με τη νομιμότητα ή μη της διαδικασίας που ακολουθήθηκε για την εσπευσμένη -όπως τη χαρακτηρίζει- έκδοση αδειών λειτουργίας - δύο μέρες προ των εκλογών - σε όλους τους φορείς της «άτυπης μεταλυκειακής εκπαίδευσης», τα αποκαλούμενα «Κολέγια», που είχαν υποβάλει σχετική αίτηση.

Χθες, όπως έκανε γνωστό το υπουργείο Παιδείας, η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους απεφάνθη ομόφωνα για το παράνομο της διαδικασίας και κατόπιν τούτου η υπουργός προχωρεί σε ανάκληση όλων των αδειών που έχουν εκδοθεί. Παράλληλα, η υπουργός θα προχωρήσει στην επανεξέταση του συνόλου των φακέλων, «οι οποίοι στην πραγματικότητα ουδέποτε εξετάστηκαν από τον προηγούμενο Υπουργό, Άρη Σπηλιωτόπουλο, παρά τα προβλεπόμενα από τον Νόμο 3696/2008 που είχε ψηφιστεί από τον προκάτοχό του», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή, η κυρία Διαμαντοπούλου θα έχει στις Βρυξέλλες σειρά συναντήσεων με τον αρμόδιο Επίτροπο και υπουργούς, ενώ με παρέμβασή της στο Συμβούλιο Υπουργών Παιδείας θα θέσει το θέμα της αμοιβαιότητας και της αυθεντικότητας του ελέγχου της ποιότητας δομών εκπαίδευσης μεταξύ των χωρών μελών.

Απάντηση Σπηλιωτόπουλου

Η παραπάνω ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας προκάλεσε την έντονη αντίδραση του πρώην υπουργού Άρη Σπηλιωτόπουλου, ο οποίος αφού εξέφρασε την έκπληξή του για την ανακοίνωση της κυρίας Διαμαντοπούλου, την κατηγόρησε ότι κρύβεται «πίσω από ευχολόγια και δήθεν συναντήσεις και παρεμβάσεις της στις Βρυξέλλες, διαλέγοντας τον εύκολο καταστροφικό δρόμο».

Ο πρώην υπουργός Παιδείας ξεκαθαρίζει ότι έκανε, ως όφειλε, σύμφωνα με τον νόμο, αποδεκτή την εισήγηση της Επιτροπής Αξιολόγησης και Ελέγχου Κολεγίων σχετικά με τη χορήγηση αδειών λειτουργίας υπό όρους σε κολέγια και με τη ρητή επιφύλαξη ανακλήσεως σε περίπτωση μη πλήρωσής τους. Διαδικασία, η οποία -όπως διευκρινίζει- προβλέπεται από τον νόμο 3696/2008 που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων επί υπουργίας Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Καταλήγοντας, ο κ. Σπηλιωτόπουλος καλεί δημοσίως την κυρία Διαμαντοπούλου να αποσαφηνίσει τη θέση της σχετικά με την ενσωμάτωση ή μη της οδηγίας 2005/36/ΕΚ που αφορά στην αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων και να απαντήσει γιατί δεν προχώρησε μέχρι σήμερα στην ενσωμάτωσή της.

ΤΕΕ: Παράνομες οι άδειες λειτουργίας των κολεγίων

Επικροτεί το ΤΕΕ την απόφαση ανάκλησης των αδειών λειτουργίας των κολεγίων τονίζοντας πως αυτές ήταν «παράνομες και αντιβαίνουσες στο Κοινοτικό Δίκαιο».

«Ήταν κάτι που το ΤΕΕ είχε τονίσει με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις του προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας της προηγούμενης κυβέρνησης και είχε αναλυτικά αναπτύξει στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή, στην προσπάθεια του να αποτρέψει ένα νομοθετικό ολίσθημα, αλλά και σκοπιμότητες που πλήττουν το εκπαιδευτικό μας σύστημα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος

Σημειώνεται επίσης ότι η απόφαση της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου, προσφέρει και την ευκαιρία για να επανεξεταστεί το όλο θέμα στη βάση μιας συνολικότερης αντιμετώπισης των ζητημάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, και οπωσδήποτε μετά από διάλογο με την Ακαδημαϊκή Κοινότητα και επιστημονικούς φορείς, όπως το ΤΕΕ.