Skip to main content

Θεσσαλονίκη: SOS για αγέλες σκύλων και περισσότερα από 3.500 αδέσποτα

Τεράστιο πρόβλημα τα αδέσποτα σκυλιά σε τρεις δήμους της Θεσσαλονίκης. Ποιες οι ενέργειες των αρχών στους δήμους Δέλτα, Χαλκηδόνας και Ωραιοκάστρου.

Τουλάχιστον 3.500 αδέσποτα σκυλιά εκτιμάται ότι βρίσκονται σε τρεις δήμους της δυτικής Θεσσαλονίκης, με τις δημοτικές αρχές να προσπαθούν να βρουν λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο μεγαλύτερος αριθμός του αδέσποτου πληθυσμού των σκύλων εντοπίζεται στον δήμο Δέλτα, όπου τα τετράποδα ξεπερνούν τις 2.000, ενώ την ίδια ώρα στον δήμο Χαλκηδόνος οι σκύλοι ξεπερνούν τους 1.000. Στον δήμο Ωραιοκάστρου, η διοίκηση αλλά και η φιλοζωϊκή του δήμου αδυνατούν να εκτιμήσουν τον αριθμό, καθώς η τελευταία καταγραφή που έγινε τον Νοέμβριο του 2018 ήταν ημιτελής, ωστόσο αυτά ξεπερνούν σίγουρα τα 500. Όλοι οι αριθμοί αντιστοιχούν μόνο σε σκύλους, ενώ ο αριθμός μεγεθύνεται κατά πολύ αν υπολογίσει κανείς και τις αδέσποτες γάτες.

Όπως αναφέρουν οι αρμόδιοι στη Voria.gr και στους τρεις δήμους το πρόβλημα πολλαπλασιάζεται λόγω των απομακρυσμένων περιοχών εκτός του αστικού κέντρου, που συνιστούν σημεία εγκατάλειψης κουταβιών αλλά και δεσποζόμενων σκύλων, με τις εγκαταλείψεις να είναι το νούμερο ένα πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν, σε συνδυασμό με τις στειρώσεις.

Στο πλαίσιο της επίλυσης των προβλημάτων, οι τρεις δήμοι επρόκειτο να συμμετέχουν στον διαδημοτικό σύνδεσμο δυτικής Θεσσαλονίκης «Αλκυονίδα», εγχείρημα το οποίο ναυάγησε έπειτα από την αποχώρηση του δήμου Δέλτα, λόγω διαφωνιών για τα πρόσωπα που θα διοικούσαν τον Σύνδεσμο. Μετά και την τελευταία αυτή εξέλιξη, ο δήμος Δέλτα θα πορευθεί μόνος του για την αντιμετώπιση του ζητήματος των αδέσποτων με τη δημιουργία δημοτικού κτηνιατρείου, ενώ οι δήμοι Ωραιοκάστρου και Χαλκηδόνος πρόκειται να συνεργαστούν για τη δημιουργία διαδημοτικού καταφυγίου.

Τα προβλήματα στον δήμο Δέλτα και οι ενέργειες της δημοτικής αρχής

Ο δήμος Δέλτα αποτελεί την περιοχή με το μεγαλύτερο πρόβλημα λόγω και της Βιομηχανικής Ζώνης που εντάσσεται στα όρια του δήμου, πέραν των δημοτικών ενοτήτων που είναι απομακρυσμένες από το αστικό κέντρο. Σύμφωνα με τον προσωρινό πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρηματιών της ΒΙΠΕΘ, Τάσο Πολυζωΐδη, «ιδίως μετά το ξέσπασμα της κρίσης, οπότε έκλεισαν αρκετές επιχειρήσεις στην περιοχή, τα αδέσποτα πολλαπλασιάστηκαν, καθώς οι ιδιοκτήτες δεν φρόντισαν να πάρουν μαζί τους τα μέχρι πρότεινος δεσποζόμενα ζώα». Όπως ο ίδιος εξιστορεί, οι υπάλληλοι που μεταβαίνουν στην περιοχή με ποδήλατα ή μηχανάκια δέχονται συχνά επιθέσεις από σκύλους, τα οποία έχουν νωρίτερα χτυπηθεί από οχήματα και δίκυκλα ή κακοποιηθεί.

Το πρόβλημα με τις αγέλες επιβεβαιώνει και το μέλος της φιλοζωϊκής του δήμου Δέλτα «ΑΡΙΕΛ», Σοφία Καρασάββα, η οποία επισημαίνει: «Καθημερινά τα σκυλιά είτε γαβγίζουν είτε επιτίθενται, λόγω της κακομεταχείρισης την οποία δέχονται από ανθρώπους που ή τα φοβούνται ή δεν τα θέλουν στην περιοχή. Ακόμη, τα αδέσποτα συνοδεύουν τα παιδιά μέχρι το σχολείο, με τους διευθυντές να μας ζητούν να τα απομακρύνουμε, χωρίς ωστόσο οι ίδιοι να κλείνουν τις πόρτες των προαυλίων». Η ίδια σημειώνει πως με τις συνεχείς εγκαταλείψεις δεσποζόμενων ζώων, καθίστανται αδύνατες οι στειρώσεις, μιας και τα ζώα συνεχώς μετακινούνται ή αυξάνεται ο αριθμός τους.

Στο πλαίσιο της επίλυσης του προβλήματος, ο δήμος Δέλτα πρόκειται με ίδιους πόρους να δημιουργήσει δημοτικό κτηνιατρείο και να ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης αρχής γενομένης από τα σχολεία. «Μένει να ολοκληρωθεί η οικονομοτεχνική μελέτη, προκειμένου να δούμε την περιοχή στην οποία θα εγκατασταθεί το κτηνιατρείο» αναφέρει στη Voria.gr ο δήμαρχος Δέλτα, Γιάννης Ιωαννίδης. Ήδη η δημοτική αρχή επεξεργάζεται τρεις χώρους που ανήκουν στον δήμο, οι οποίοι βρίσκονται στη Σίνδο. «Μέλημά μας είναι οι μαζικές στειρώσεις, αλλά και όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες για τα αδέσποτα, όπως η αποπαρασίτωση, το τσιπάρισμα και η περίθαλψη» προσθέτει ο κ. Ιωαννίδης. Παράλληλα, ο δήμος έχει συνάψει συμβάσεις με τρεις κτηνιάτρους στις τρεις δημοτικές ενότητες (Αξιού, Εχεδώρου και Χαλάστρας) ενώ υπάρχουν σκέψεις για συμβάσεις με την Κτηνιατρική του ΑΠΘ και το Τμήμα Ζωϊκού Κεφαλαίου του ΑΤΕΙΘ, προκειμένου οι φοιτητές να ασκούν την πρακτική τους άσκηση στο δημοτικό κτηνιατρείο. Ακόμη, ο δήμος αναμένεται να ξεκινήσει εκστρατεία επιμόρφωσης για τα αδέσποτα ζώα στα σχολεία αλλά και δράσεις ενημέρωσης στους πολίτες. «Η επιπολαιότητα με τις εγκαταλείψεις από ασυνείδητους πολίτες πρέπει να σταματήσει» επισημαίνει ο δήμαρχος Δέλτα.

Διαδημοτικό καταφύγιο στο Ωραιόκαστρο

Μετά το ναυάγιο με την «Αλκυονίδα», οι δήμοι Ωραιοκάστρου και Χαλκηδόνος συμφώνησαν στη δημιουργία διαδημοτικού καταφυγίου στο Ωραιόκαστρο. Σύμφωνα με την πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Ωραιοκάστρου και μέλος της 5μελούς επιτροπής για τα αδέσποτα, Λία Δρόσου, το καταφύγιο θα δημιουργηθεί στη θέση «Κανόνι» σε έκταση 19.000 τμ και εκεί θα μεταφέρονται αδέσποτα τραυματισμένα, τα οποία χρειάζονται έναν χώρο μέχρι την πλήρη θεραπεία τους, αλλά και ζώα τα οποία εμφανίζουν επιθετική συμπεριφορά. «Σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για εγκλεισμό ζώων» σημειώνει η κ. Δρόσου.

Παράλληλα, στις προτάσεις των δύο δήμων που θα αποσταλούν για έγκριση στο πλαίσιο του προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» το οποίο λήγει στις 28 Φεβροουαρίου, βρίσκεται και η δημιουργία αποτεφρωτηρίου ζώων στον ίδιο χώρο με το καταφύγιο. «Το αποτεφρωτήριο είναι κάτι που θα γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο» εξηγεί η κ. Δρόσου, «λόγω των αδειών, περιβαλλοντικών και άλλων, που χρειάζεται μία τέτοια ενέργεια».

Σε περίπτωση που οι προτάσεις των δήμων δεν ενταχθούν στο πρόγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών, το καταφύγιο δεν θα υλοποιηθεί. «Ήδη σαν δήμος Ωραιοκάστρου έχουμε κάνει συμβάσεις με τρεις κτηνιάτρους ανά δημοτική ενότητα (Μυγδονίας, Καλλιθέας και Ωραιοκάστρου)» αναφέρει η κ. Δρόσου και προσθέτει: «Εκτός από αυτές, έχουμε ακόμη μία σύμβαση με έναν περισυλλογέα». Προτεραιότητα για τον δήμο είναι οι μαζικές στειρώσεις και το τσιπάρισμα, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ο κτηνίατρος στη δημοτική ενότητα Καλλιθέας θα λειτουργεί ως 24ωρη κλινική. Επιπλέον, ο δήμος Ωραιοκάστρου πρόκειται να αναμορφώσει την ιστοσελίδα του από το μηδέν, εντάσσοντας και πλατφόρμα υιοθεσιών για τα αδέσποτα.

Σε συντονισμένες δράσεις για τα αδέσποτα έχει ήδη προχωρήσει μεμονωμένα και ο δήμος Χαλκηδόνος. «Έχουμε συνάψει συμβάσεις με κτηνιάτρους και περισυλλογέα σε περίπτωση που δεν προχωρήσει το καταφύγιο» αναφέρει στη Voria.gr ο δήμαρχος Σταύρος Αναγνωστόπουλος και προσθέτει: «Θα αρχίσουμε δράσεις για ενημέρωση και στους πολίτες, καθώς από εκεί ξεκινά το πρόβλημα. Αν δεν γίνει συνήθεια στον καθένα και δεν αποκτήσει συνείδηση, δεν θα έχουμε λύση στο πρόβλημα».