Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020
x

«ΑΔΙΑΦΑΝΗΣ» Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Προβλήματα διαφάνειας στην ενημέρωση των καταναλωτών για το κόστος των τραπεζικών υπηρεσιών στην Ε.Ε καταγράφει η Κομισιόν.

Βαρύς έπεσε ο «πέλεκυς» για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς έκθεση της Κομισιόν αποκάλυψε σοβαρά προβλήματα διαφάνειας στη λειτουργία τους και συνέστησε στα κράτη-μέλη να λάβουν μέτρα για την εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου στο χρηματοπιστωτικό τομέα. Σοβαρότατα είναι τα προλήματα που παρουσιάζουν και οι ελληνικές τράπεζες.

Στην Ελλάδα οι καταναλωτές καταβάλλουν κατά μέσο όρο 5,4 ευρώ ετησίως για τη χρήση των λογαριασμών τους, γεγονός που μας κατατάσσει στη δέκατη θέση από πλευράς κόστους, σύμφωνα με την Κομισιόν.

Η αδιαφάνεια στις χρεώσεις προς τους καταναλωτές, αποτελεί το μεγαλύτερο «αγκάθι» της λειτουργίας των ελληνικών τραπεζών. Χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση πως για την έρευνα έγινε προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν στοιχεία από επτά τράπεζες, εκ των οποίων η μία δεν συνεργάσθηκε καθόλου, ενώ οι υπόλοιπες έστειλαν στοιχεία, τα οποία ήταν δυσνόητα ακόμη και για τους ειδικούς της Κομισιόν, με αποτέλεσμα να ζητήσουν συμπληρωματικές διευκρινίσεις.

Η Κομισιόν επικαλείται και έρευνα του ευρωβαρομέτρου που έγινε στα κράτη μέλη το 2008, όπου το 41% των ερωτηθέντων απάντησε ότι είχε δυσκολία να συγκρίνει το κόστος των προμηθειών που εισπράττουν οι τράπεζες.

Η έλλειψη ενημέρωσης δυσκολεύει την αναζήτηση από μέρους των καταναλωτών άλλης τράπεζας. Χαρακτηριστικό είναι ότι τη διετία 2007-2008 άλλαξε τράπεζα μόνο το 12% περίπου των καταναλωτών, εκ των οποίων μόνο οι μισοί δήλωσαν ότι επωφελήθηκαν.

Τα τραπεζικά «γκισέ» προτιμούν οι Έλληνες, καθώς το 53% των συναλλαγών γίνεται στα ταμεία των εκάστοτε τραπεζών, τη στιγμή που στην υπόλοιπη Ευρώπη παρατηρείται διάδοση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Χαρακτηριστικά, από τα στοιχεία της έκθεσης προκύπτει πως σε κάθε Έλληνα αντιστοιχεί μία ηλεκτρονική συναλλαγή ετησίως, ενώ ταυτόχρονα ο κοινοτικός μέσος όρος είναι 46 συναλλαγές.

Τα ΑΤΜ αρέσκονται να χρησιμοποιούν οι Έλληνες καταναλωτές, καθώς οι αναλήψεις ρευστού φτάνουν το 17% του ΑΕΠ έναντι 8% που είναι ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή  Κοινότητα.

Οι αρμόδιοι επίτροποι, Μεγκλένα Κούνεβα (Προστασία Καταναλωτή) και Τσάρλι Μακρίβι (Εσωτερική Αγορά), ζητούν από τα κράτη-μέλη να εφαρμόσουν πλήρως την κοινοτική νομοθεσία στο χρηματοπιστωτικό τομέα σχετικά με τη ενημέρωση των καταναλωτών και τη διαφάνεια στις προμήθειες των τραπεζών.

Α.ΜA+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ