Skip to main content

Αδιάλλακτη για το θέμα της ονομασίας η πΓΔΜ

Την άρνηση της πΓΔΜ να προχωρήσει στην τροποποίηση του Συντάγματος, προκειμένου να αλλάξει την ονομασία της, εξέφρασε ο πρόεδρος της χώρας.
Ο πρόεδρος της πΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ ανέφερε ότι «η Δημοκρατία της Μακεδονίας δεν πρόκειται να προχωρήσει σε τροποποίηση του Συντάγματός της με στόχο την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος και δεν πρόκειται να αποδεχθεί οποιαδήποτε λύση που πλήττει τη μακεδονική εθνική και γλωσσική ταυτότητα».

«Το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού αποτελεί την πεμπτουσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την κινητήρια δύναμη του ελεύθερου κόσμου», ανέφερε ο Γκ. Ιβάνοφ, σε εκδήλωση στα Σκόπια, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Ως εκ τούτου, η δική μας κόκκινη γραμμή στις συνομιλίες με την Ελλάδα δεν προκύπτει από κάποιον εθνικισμό, ιδιοτροπία, επίδειξη ισχύος ή μη ορθολογικές αξιώσεις, αλλά από τα βασικά κεκτημένα του αγώνα της ανθρωπότητας για ελευθερία», τόνισε ο Γκ. Ιβάνοφ και πρόσθεσε ότι «κανείς δεν μπορεί να αρνείται την εθνική ταυτότητα του μακεδονικού λαού και ότι δε θα επιτραπεί σε κανέναν να παίξει με την υπερηφάνεια και την αξιοπρέπεια των Μακεδόνων πολιτών».

Ο πρόεδρος της πΓΔΜ αναφέρει ότι η χώρα του έδειξε ότι σέβεται τις ευρωπαϊκές αρχές και κριτήρια και ότι βρίσκεται στη σωστή οδό και σε αυτό, όπως τόνισε, συνηγορεί και η σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την ΠΓΔΜ.