Skip to main content

Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις ΓΣΕΕ-ΣΕΒ

Σε αδιέξοδο κατέληξε η δεύτερη συνάντηση των εκπροσώπων των συνδικάτων με τους εργοδοτικούς φορείς για τη συλλογική σύμβαση εργασίας του 2010, στον απόηχο των κυβερνητικών ανακοινώσεων.
Σε αδιέξοδο κατέληξε η δεύτερη συνάντηση των εκπροσώπων των συνδικάτων με τους εργοδοτικούς φορείς για τη συλλογική σύμβαση εργασίας του 2010, στον απόηχο των κυβερνητικών ανακοινώσεων για γενικό πάγωμα μισθών στο Δημόσιο το τρέχον έτος.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην πρόταση των συνδικάτων για αύξηση του βασικού μισθού στα 800 ευρώ, κάτι που οι εργοδότες απέρριψαν.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος δήλωσε πως «θα αγωνιστούμε για να πάρουμε αυξήσεις», προαναγγέλλονταςαπεργία στις 24 Φεβρουαρίου και την αποχώρηση της ΓΣΕΕ από τον διάλογογια το Ασφαλιστικό κατακρίνοντας τα σκληρά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός την Τρίτη.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος εμφανίστηκε ικανοποιημένος για τα κυβερνητικά μέτρα, δηλώνοντας πως «ζούμε ένα νεοελληνικό δράμα».

Από την πλευρά της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, ο πρόεδρος της Ένωσης Β. Κορκίδης είπε ότι «η θέση της ΕΣΕΕ είναι θετική στην αύξηση του κατώτατου ορίου του βασικού μισθού, αλλά ο μισθός του νεοπροσληφθέντος δεν μπορεί να φθάνει, τουλάχιστον μέσα στο 2010, στα επίπεδα των 800 ευρώ που προτείνεται, ώστε να μην υπάρχει υπερκάλυψη άλλων κλιμακίων της σύμβασης και ιδιαίτερα αυτών που έχουν συμπληρώσει προϋπηρεσία τουλάχιστον μια τριετία».

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την ποσοστιαία αύξηση σε όλα τα άλλα κλιμάκια της σύμβασης, η θέση της ΕΣΕΕ είναι να κινηθεί στα επίπεδα του επίσημου πληθωρισμού.

Ο κ. Κορκίδης είπε επίσης πως «θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπ΄ όψιν μας το χθεσινό διάγγελμα του πρωθυπουργού για τη δεινή κατάσταση της οικονομίας, καθώς και τα σκληρά φορολογικά μέτρα προσαρμογής, τα οποία, διαμορφώνουν για εργοδότες και εργαζομένους ένα δύσκολο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον».