Skip to main content

«Αδιέξοδο» το μέτρο των μισών πάγκων στις λαϊκές λένε οι επαγγελματίες

Ζητούν να λειτουργήσουν με όλους τους προβλεπόμενους πάγκους από την ερχόμενη εβδομάδα. Η εικόνα σήμερα στις λαϊκές της Θεσσαλονίκης.

Αδιέξοδη θεωρούν όσοι δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές της Θεσσαλονίκης τη συνέχιση των περιοριστικών μέτρων, βάσει των οποίων σε κάθε λαϊκή λειτουργούν οι μισοί πάγκοι.

«Η εικόνα στις λαϊκές είναι προβληματική. Ο κόσμος είναι πολύς σε όλες τις λαϊκές αγορές. Όσο κόσμο είχαμε πριν τον κορωνοϊό, τόσο έχουμε και τώρα. Όλος αυτός ο κόσμος λοιπόν συγκεντρώνεται στους μισούς πάγκους σε σχέση με πριν που λειτουργούν. Σε κάθε πάγκο συνωστίζονται δέκα και είκοσι και παραπάνω άτομα. Δεν έχει κανένα νόημα πλέον να λειτουργούμε με τους μισούς πάγκους. Μπορούμε να τηρήσουμε ασφαλείς αποστάσεις με τη δραστηριοποίηση όλων των επαγγελματιών και οι πολίτες να μη συνωστίζονται, αλλά να κάνουν άνετα και ασφαλέστερα τις αγορές τους», τόνισε στη Voria.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας – Θεσσαλίας – Θράκης, Άγγελος Δερετζής.

Οι επαγγελματίες των λαϊκών αγορών θεωρούν ότι είναι παράλογη η συνέχιση των απαγορεύσεων, κάνουν λόγο για οικονομική καταστροφή πολλών συναδέλφων τους και για «υποκρισία» σχετικά με την προστασία των πολιτών από τον κορωνοϊό, από τη στιγμή που τα φαινόμενα συνωστισμού δεν αποτρέπονται με τη λειτουργία των μισών πάγκων, όπως αποδεικνύεται στην πράξη.

Σήμερα για παράδειγμα στη λαϊκή του Κορδελιού γίνεται χαμός. Η ίδια εικόνα επικρατεί στο σύνολο των λαϊκών εδώ και δυο εβδομάδες.

Την ίδια ώρα, πολλοί επαγγελματίες είναι σε απόγνωση, καθώς κάνουν μισά μεροκάματα στο μήνα επί μεγάλο χρονικό διάστημα πλέον.

Και όλη αυτή η κατάσταση έχει επίπτωση στους καταναλωτές. Αφενός επειδή η προστασία της υγείας τους είναι ανεπαρκής (sic!) αφετέρου επειδή χρυσοπληρώνουν τα προϊόντα που αγοράζουν. Δεν είναι τυχαίο ότι η τιμή της ντομάτας στις λαϊκές σήμερα είναι πάνω από 1 ευρώ, όταν πέρσι την ίδια εποχή ήταν σχεδόν η μισή. Το ίδιο ισχύει σε όλα τα προϊόντα. Και μπορεί να μην το λένε δημοσίως οι πωλητές στις λαϊκές αγορές, όμως είναι προφανές ότι διατηρούν υψηλές τις τιμές για να ρεφάρουν για τις μισές μέρες που αναγκάζονται να δουλέψουν, μήπως και περιορίσουν τη χασούρα. Ο ανταγωνισμός δεν λειτουργεί, τα προϊόντα τελειώνουν νωρίς και οι τιμές διατηρούνται στα ύψη, όταν το κύριο χαρακτηριστικό της λαϊκής είναι τα ποιοτικά προϊόντα σε χαμηλότερες τιμές.

Στον κλάδο επικρατεί οργή, καθώς περίμεναν να αρθεί το περιοριστικό μέτρο του 50% των πάγκων ανά λαϊκή από την τρέχουσα εβδομάδα. Όμως, η αρμόδια υγειονομική επιτροπή έκρινε ότι για τουλάχιστον μια εβδομάδα οι λαϊκές θα λειτουργούν με τους μισούς πάγκους.

«Ελπίζουμε από την ερχόμενη εβδομάδα να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και να λειτουργήσουμε κανονικά. Οφείλει η κυβέρνηση και οι υγειονομικά υπεύθυνοι να εκτιμήσουν την κατάσταση, όπως διαμορφώνεται στην πράξη και στην καθημερινότητα των λαϊκών και να μας ενημερώσουν εγκαίρως εντός της εβδομάδας για να προετοιμάσουμε με τον καλύτερο τρόπο την πλήρη λειτουργία των λαϊκών από την ερχόμενη Δευτέρα. Φοβάμαι μήπως παρατείνουν εκ νέου τα περιοριστικά μέτρα. Αυτό θα ήταν παράλογο, ανεκδιήγητο και καταστροφικό. Στην Αθήνα οι συνάδελφοι έχουν τη δυνατότητα να επεκταθούν σε επιπλέον δρόμους, εδώ όμως στη Θεσσαλονίκη δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα, ώστε να δοθεί η ευκαιρία να λειτουργήσουμε όλοι σε μεγαλύτερη έκταση. Τηρήσαμε τα μέτρα επί μεγάλο χρονικό διάστημα. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να λειτουργήσουμε με αξιοπιστία και ασφάλεια. Στον παραλογισμό όμως της διαρκούς παράτασης στα περιοριστικά μέτρα δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς. Οι περισσότεροι πλέον δεν μπορούμε να καλύψουμε βασικές υποχρεώσεις», τόνισε ο κ. Δερετζής.