Skip to main content

Άδειο το σακούλι του Άη Βασίλη για τα Airbnb της Θεσσαλονίκης

Οι ιδιοκτήτες ρίχνουν τις τιμές χωρίς αποτέλεσμα- Πού κυμαίνονται για τις γιορτές οι πληρότητες και οι τιμές για τα καταλύματα Airbnb στη Θεσσαλονίκη

Τα φετινά Χριστούγεννα κάθε άλλο παρά γενναιόδωρος φαίνεται να είναι ο Άη Βασίλης με τους κατόχους Airbnb στη Θεσσαλονίκη, καθώς μέχρι στιγμής η πληρότητά τους είναι στο 50% για τις ημέρες των εορτών. Και αυτό την ώρα που κάποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης έριξαν τις τιμές ενοικίασης ακόμη και για τις χρονιάρες ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Δεν λείπουν οι περιπτώσεις Airbnb που ενοικιάζονται στο ήμισυ της αρχικής τους τιμής, προκειμένου να μη μείνουν χωρίς... φιλοξενούμενους.

Και όλα αυτά την ώρα που οι ξενοδόχοι κάνουν λόγο για μέση πληρότητα στο 80% και οι εστιάτορες της πόλης, ετοιμάζονται να υποδεχτούν ξένους τουρίστες που έχουν κάνει προκρατήσεις για τις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Φέτος, μάλιστα, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, δείχνουν να επανακάμπτουν και οι Τούρκοι, που πέρυσι προτίμησαν άλλες περιοχές και δη την Αθήνα για τις ημέρες των εορτών.

Κάνουν λόγο για φούσκα

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που σπεύδουν να κάνουν λόγο για μια φούσκα που αρχίζει να ξεφουσκώνει σταδιακά καθώς όπως λένε πολλοί ιδιοκτήτες Airbnb, βλέποντας την τάση της βραχυχρόνιας μίσθωσης να αυξάνεται τα τελευταία τρία χρόνια επένδυσαν σε αυτήν οραματιζόμενοι σημαντικά κέρδη.

Ωστόσο, κάνοντας μια αναζήτησή στην πλατφόρμα ενοικιάσεων της Airbnb, πολλά από τα καταλύματα που διατίθενται στη Θεσσαλονίκη, μέσω αυτής, παρά τις ήδη χαμηλές προσφερόμενες τιμές, τις περεταίρω μειώσεις τιμών, και τις γιορτινές ημέρες, παραμένουν στα αζήτητα. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα, «το 53% των χωρών στη Θεσσαλονίκη, έχουν δεχτεί κρατήσεις».

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ιδιοκτήτη Airbnb, που όπως λέει θέλοντας να επωφεληθεί τις ημέρες των εορτών αύξησε από τα 50 στα 60 ευρώ τους χώρους του, βλέποντας όμως πως δεν υπάρχει ανταπόκριση, σκέφτεται να τα επαναφέρει στην αρχική τους τιμή.

Κάνοντας μια αναζήτηση στην πλατφόρμα της Airbnb ο ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα να βρει μια σημαντική γκάμα τιμών. Οι τιμές ξεκινούν από 27 ευρώ για δωμάτιο ιαπωνικού στιλ με κοινόχρηστο μπάνιο, και μπορεί να φτάσουν τα 190 ευρώ αν πρόκειται για ολόκληρο διαμέρισμα, με ιδιαίτερες παροχές, προσεγμένη ανακαίνιση, σε στρατηγικά σημεία της πόλης, για τις εξορμήσεις των τουριστών. Υπάρχουν και ελάχιστες περιπτώσεις νεοκλασικών που νοικιάζονται με βραχυχρόνια μίσθωση και αποτιμώνται σε 250 ευρώ τη βραδιά. Τα περισσότερα πάντως καταλύματα για τις ημέρες των εορτών στη Θεσσαλονίκη νοικιάζονται από 50 έως 70 ευρώ.