Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021
x

ΑΔΜΗΕ: ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ Η ΑΙΤΙΑ ΤΩΝ ΧΘΕΣΙΝΩΝ ΔΙΑΚΟΠΩΝ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Από σήμερα ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ξεκίνησε έκτακτους ελέγχους σε όλα τα Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης.

Στην αστοχία ενός διακόπτη που προμηθεύτηκε και εγκατέστησε ο Διαχειριστής μόλις το 2014, οφείλεται η βλάβη στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Παλλήνης που προκάλεσε το μπλακ άουτ στην Αττική, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ.

Όπως τονίζει ο Διαχειριστής «η μέση διάρκεια ζωής των διακοπτών κυμαίνεται από 30 έως 50 χρόνια και σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή, η πρώτη συντήρηση θα έπρεπε να λάβει χώρα το 2020».

Επιπλέον, ο ΑΔΜΗΕ κάνει λόγο για ένα εξαιρετικά σπάνιο συμβάν, καθώς από την έκρηξη που προκλήθηκε εκτοξεύθηκαν θραύσματα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί τόξο ισχύος τόσο υψηλής ενέργειας, που οδήγησε στην τήξη του μεταλλικού στελέχους του μονωτήρα που συγκρατούσε έναν από τους αγωγούς μεταφοράς φορτίων, ενώ κατά την πτώση του ο αγωγός προσέκρουσε σε τρεις ζυγούς προκαλώντας άμεσα βραχυκύκλωμα.

Από σήμερα ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ξεκίνησε έκτακτους ελέγχους σε όλα τα Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης, προκειμένου, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, να αποκλειστεί η πιθανότητα να ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο και οι πολίτες να αισθάνονται απολύτως ασφαλείς.

Η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί το αργότερο σε μία εβδομάδα, ενώ σημειώνεται πως με απόφαση της διοίκησης από τα τέλη του 2017, ο ΑΔΜΗΕ υλοποιεί ήδη εκτεταμένο πρόγραμμα προληπτικής ανανέωσης κρίσιμων στοιχείων εξοπλισμού του Συστήματος Μεταφοράς σε όλη την Ελλάδα.

«Η αναλυτική διερεύνηση του χθεσινού γεγονότος συνεχίζεται και οι ευθύνες θα αποδοθούν όπου αντιστοιχούν», καταλήγει ο ΑΔΜΗΕ.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ