Skip to main content

Άδωνις Γεωργιάδης: Μια νέα πόλη η Θεσσαλονίκη με τα μεγάλα έργα

«Είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε τη χώρα», είπε ο υπουργός από το βήμα του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου - Στα 4,2 δις οι γερμανικές επενδύσεις το 2017.

Την ετοιμότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις καθώς «η χώρα τις έχει ανάγκη», εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο δείπνο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου.

Ο ίδιος τόνισε πως η κυβέρνηση δεν έχει αφήσει καμία ημέρα να πάει χαμένη. Στο πλαίσιο αυτό την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νέο επενδυτικό νομοσχέδιο για την απλοποίηση της γραφειοκρατίας. Στόχος είναι να ψηφιστεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα.

«Οι μεταρρυθμίσεις γίνονται όχι για την τρόϊκα, όχι για τον κ. Σόιμπλε, που μου είναι ιδιαίτερα συμπαθής, αλλά για τον ελληνικό λαό. Η Ελλάδα έμεινε πίσω αλλά τώρα πεινάμε να πάμε μπροστά» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης τονίζοντας πως η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι σταθερή, γεγονός που επιφέρει σταθερότητα στο επενδυτικό περιβάλλον.

Παράλληλα ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως «η Γερμανία στάθηκε πραγματικά φίλη της Ελλάδας στην περίοδο της κρίσης. Δεν θα είχαμε μείνει στο ευρώ αν δεν είχε αναλάβει πρωτοβουλία η Άγκελα Μέρκελ. Ο ελληνικός λαός δεν είναι αχάριστος. Είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε τη χώρα».

Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός ανέφερε ότι θα είναι μια «νέα πόλη» με την ανάπλαση της ΔΕΘ, την ολοκλήρωση των έργων στο λιμάνι και το αεροδρόμιο, αλλά και τη δημιουργία της Ελεύθερης Ζώνης Εμπορίου.

Οι γερμανικές επενδύσεις το 2017

Τα 4,2 δισ. ευρώ άγγιξαν το 2017 οι γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Πρόκειται για κεφάλαια, τα οποία τοποθέτησαν στη χώρα συνολικά 120 επιχειρήσεις, που απασχολούν 27.000 εργαζόμενους και πραγματοποιούν ετήσιο τζίρο της τάξης των 8,3 δισ. ευρώ, ή περίπου 3% του ΑΕΠ της Ελλάδας. Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου Κωνσταντίνος Μαραγκός κατά τη διάρκεια του δείπνου.

Ο κ. Μαραγκός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους δεσμούς Ελλάδας Γερμανίας υπογραμμίζοντας πως υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης στους τομείς μεταξύ άλλων των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στην ηλεκτροκίνηση, στην τεχνολογίας, της διαχείρισης απορριμμάτων, της ανακύκλωσης, του τουρισμού, των logistics, της τεχνολογίας, της οργανωμένης λιανικής και των ασφαλειών.

Ιδιαίτερη αναφορά, με αφορμή την ηλεκτροκίνηση, έκανε στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen, η οποία έχει σχεδιάσει να επενδύσει στην ηλεκτροκίνηση 30 δις ευρώ, με στόχο την παραγωγή 330.000 αυτοκινήτων ετησίως.

«Πλέον υπάρχει η αίσθηση πως μπορούμε να πιάσουμε το νήμα την ελληνογερμανικών οικονομικών σχέσεων από εκεί που το αφήσαμε πριν την κρίση» είπε ο Γερμανός πρόξενος Έρνστ Ράιχελ υπογραμμίζοντας ωστόσο πως πρέπει να προχωρήσουν όλες οι προβλεπόμενες μεταρρυθμίσεις.

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό η Γερμανία και η ΕΕ να υπολογίζουν στην Ελλάδα ως σταθερό έτερο» σημείωσε ο κ. Ράιχελ. Μάλιστα ο Γερμανός πρέσβης αναφέρθηκε στο forum που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Νοεμβρίου, στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την καινοτομία, με θέμα «Η καινοτομία ως μοχλός ανάπτυξης».

«Η Ελλάδα έχει γίνει ελκυστική επενδυτικά για τη Γερμανία, όπως καταγράφεται μεταξύ άλλων στις επενδύσεις, στην τεχνολογία, στις ΑΕΠ και στις τηλεπικοινωνίες» σημείωσε ο κ. Ράιχελ.

Απονομή του Σταύρου του Τάγματος της Αξίας στον Στ. Τζηρίτη

Το Σταυρό του Τάγματος της Αξίας της Ομοσπονδιακής Γερμανίας απένημε ο Γερμανός πρέσβης στον επιχειρηματία και αντιπρόεδρο του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Στέφανο Τζιρίτη.

Ο κ. Τζιρίτης, μέλος των διοικήσεων του Επιμελητηρίου από το 2010, όπως τόνισε ο κ. Ράιχελ, προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες στη σύσφιξη και ανάπτυξη των ελληνογερμανικών οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων.

Ο κ. Τζιρίτης από την πλευρά του διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για την ελληνογερμανική συνεργασία, ενώ έκανε γνωστό πως στην εκδήλωση παρευρίσκονταν στελέχη εννέα γερμανικών εταιρειών που έχουν ιδρυθεί κατά την τελευταία διετία, στη Θεσσαλονίκη ή βρίσκονται σε διαδικασία ίδρυσης.